Bezlepková jablková štrúdľa
Pridané: 05.01.2022 07:00:00 Počet zobrazení: 473
05 Január 2022
Sezóna jabĺk je už oficiálne zahájená a na nedeľných stoloch určite nemôže chýbať popoludňajšia jablková štrúdľa. Ide samozrejme o bezlepkovú verziu klasickej štrúdle z bezlepkovej múky. Chýba už len horúca kávička alebo čaj.
Bezlepková jablková štrúdľa
Sezóna jabĺk je už oficiálne zahájená a na nedeľných stoloch určite nemôže chýbať popoludňajšia jablková štrúdľa. Ide samozrejme o bezlepkovú verziu klasickej štrúdle z bezlepkovej múky. Chýba už len horúca kávička alebo čaj.
Potrebujeme:
- 250 g bezlepkovej múky
- 150 g Hery
- 1 vajce
- ocot
- soľ
- 1 žĺtok
- jablká podľa veľkosti
- kryštálový cukor
- vanilkový cukor
- škoricový cukor
- bezlepková strúhanka kukuričná
Do väčšej misky si dáme múku, Heru, jedno vajce, trochu octu a soľ. Všetky suroviny dôkladne premiesime, aby sa spojili do kompaktného cesta. Spočiatku sa bude cesto horšie spájať, ale nakoniec sa to podarí a všetky suroviny sa krásne spoja. Takto pripravené cesto dáme cesto oddýchnuť na 20 minút do chladničky a zatiaľ si nastrúhame jablká. Cesto vytiahneme z chladničky, rozdelíme na dve polovice, rozvaľkáme ho a naplníme strúhanými jablkami. Jablká posypeme kryštálovým a škoricovým cukrom a navrch nasypeme ešte trochu kukuričnej strúhanky, aby nasiakla šťavu z jabĺk. Zavinieme, a dáme veľmi opatrne na plech vystlaný papierom na pečenie. Na záver štrúdľu potrieme žĺtkom aby mala krásnu zlatistú farbu. Pečieme približne 25 minút pri teplote 200 °C, pokým nebude štrúdľa zlatistá.