• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Bezlepková kapustnica

Pridané: 03.06.2022 08:00:00 Počet zobrazení: 509

03 Jún 2022

Slovenská kapustnica patrí medzi najobľúbenejšie jedlá vôbec! Polievka je trošku náročnejšia na čas, ale zvládne ju naozaj každý. Aby bola v bezlepkovej verzii, na zahustenie použijeme zemiaky, druhá možnosť je pridanie bezlepkovej múky. Je to na Vás, aký spôsob zahustenia preferujete.

Bezlepková kapustnica

Bezlepková kapustnica

Tradičná slovenská kapustnica, ktorú môžete podávať rovno ako hlavný chod patrí medzi najobľúbenejšie slovenské polievky. Môžete ju doplniť čerstvým bezlepkovým chlebom, s ktorým chutí úžasne. Na zahustenie budeme používať varený zemiak a polievku doplníme lyžicou kyslej smotany. Tradičná kapustnica, patrí medzi jedlá, ktoré vyžadujú trochu viac času na prípravu, avšak ako sa hovorí „za málo peňazí uvaríte veľa muziky"!

Potrebujeme:

- 750 g bielej kapusty (ideálne naloženú so šťavou)
- 400 g údeného mäsa
- 150 g kvalitnej klobásy
- 50 g sušených húb
- 2 bobkové listy
- 30 g bezlepkovej múky (môžu sa namiesto múky použiť aj zemiačky)
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžicu mletej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
- kyslú smotana na záverečné dochutenie

Údené mäsko povaríme zhruba 3 hodiny v litri vody. Vývar poctivo uchováme, mäsko necháme vychladnúť a odstránime kosti. Sušené huby namočíme do vody aspoň na 20 minút, aby zmäkli. Kapustu zlejeme a zhruba tretinu šťavy necháme na neskôr do polievky. Vo vzniknutom vývare z mäsa povaríme kapustu. Na dochutenie pridáme bobkový list, soľ, celé korenie, mäso, namočené huby a všetko spolu varíme. Akonáhle budú huby mäkké, pridáme paradajkový pretlak a mletú papriku. Znovu povaríme, pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a varíme ďalších cca 10 minút. Kapustnicu môžeme zahustiť pridaním zemiaku alebo bezlepkovou múkou. Ak použijeme na zahustenie múku v troške vody ju rozpustíme a vlejeme ju do polievky. Premiešame nakoniec pridáme pretlačený cesnak ešte chvíľku povaríme a zložíme z platne. Polievku môžeme podávať s lyžicou kyslej smotany.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Sviatok 1 8 maj