Bezlepkové jednohubky, ktorými potešíte návštevu každého veku
Pridané: 07.08.2024 15:05:41 Počet zobrazení: 484
07 August 2024
Malé kúsky chleba, kolieska rožka, prípadne iného pečiva s nátierkou a ďalšími lákavými surovinami, často prepichnuté špáradlom, ktoré drží všetko pokope. To sú jednohubky. Milé spestrenie oslavy či posedenia s rodinou a priateľmi. Došli vám nápady, ako sa s nimi kreatívne pohrať? Pomôžeme vám a poradíme atraktívne a chutné kombinácie.
Inšpirujte sa tipmi na klasické, moderné, ale i úplne originálne bezlepkové varianty, s ktorými budete hviezdnou hostiteľkou.
Klasické jednohubky
Spomínate si na návštevy, ktoré ste absolvovali alebo organizovali v minulosti? Azda žiadna sa nezaobišla bez jednohubiek servírovaných na táckach, ktoré boli pýchou domácnosti hostiteľov. K obľúbeným surovinám patrili šunková pena, syrová, cesnaková, škvarková alebo rybacia nátierka, rôzne typy údenín, syry, vajíčko, kyslá uhorka či dokonca vlašský orech. Aj vám sa za nim sem-tam cnie?
Zaspomínajte si na retro časy a pripravte si staré známe dobroty s bezlepkovým pečivom alebo na kúskoch bezlepkového chlebíka:
- Jednohubky so salámou, syrom a s kyslou uhorkou
- Jednohubky s nivou a vlašským orechom
- Jednohubky so syrovou nátierkou a s klobáskou
- Jednohubky s rybacou nátierkou
Druhou alternatívou je bezlepková úprava a úplne nový šat.
Jednohubky s rybacou nátierkou
Na prípravu potrebujete:
- bezlepkové pečivo
- 1 cibuľu
- 2 konzervy sardiniek
- korenie a soľ
- horčicu
- 150 g masla (môžete použiť aj rastlinné)
Postup:
- Sardinky očistite od kosti a šupín a popučte ich vidličkou.
- Pridajte maslo, horčicu podľa chuti, na jemno nakrájanú cibuľku.
- Osoľte a okoreňte, zmes dobre vymiešajte či už vidličkou, alebo mixérom.
- Natrite na pečivo a môžete podávať.
Moderné jednohubky
Pulty obchodov ponúkajú na výber široké spektrum základných surovín i prísad, čo znamená, že aj v prípade jednohubiek môžete experimentovať. Kreativite sa medze nekladú, skúste spájať rôzne chute, kombinovať sladké a slané, používať suroviny, ktoré v minulosti nebolo možné kúpiť ani vypestovať v záhrade.
Moderné servírovanie jednohubiek môžete poňať tematicky a na oslave či záhradnej párty v španielskom štýle ich podávajte v podobe chutných tapas, ktoré budú obsahovať sušenú šunku jamón, olivy, guacamole či salámu chorizo. Nápadom sa medze nekladú, ani keď si zvolíte grécky, francúzsky, taliansky alebo iný štýl. Ak k tomu vymyslíte tematický program, hry a súťaže, o zábavu máte postarané.
Vyskúšajte kombinácie jednohubiek, napríklad:
- s údeným lososom, kôprom a polmesiačikom citróna,
- s avokádom a krevetami,
- s repovou nátierkou a kozím syrom/fetou,
- s tuniakovou nátierkou a olivou,
- so sušenou šunkou,
- s hummusom, paprikovými rezančekmi a čerstvou petržlenovou vňaťou,
- s grilovanými kuracími prsami nakrájanými na tenké plátky v kombinácii s bazalkovým pestom, so cherry rajčinkami a s mini mozzarellou,
- s hráškovo-mätovou nátierkou a krevetami,
- s kozím syrom, mesiačikom čerstvej figy, pokvapkané medom alebo inou alternatívou sladidla,
- s guacamole (salsa, resp. nátierka z avokáda).
Jednohubky s hráškovo-mätovou nátierkou a krevetami
Na prípravu potrebujete:
- bezlepkové pečivo
- 250 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
- šťavu z ½ citróna
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- hrsť mäty
- krevety
Postup:
- Hrášok, šťavu z citróna, cesnak, olivový olej a mätu zmixujte.
- Pečivo nakrájajte na kolieska a mierne opečte na panvici potretej olivovým olejom, aby bolo chrumkavé.
- Na osmažené kolieska natrite hráškovo-mätovú nátierku a na každé z nich položte jednu krevetu.
- Nakoniec ozdobte lístkami mäty.
Originálne jednohubky
Jednohubky nemusia byť pripravené iba na slaný spôsob alebo z potravín, ktoré na nich prirodzene očakávame. Dokonca na ich prípravu nemusíte použiť ani pečivo. S drobným občerstvením sa môžete krásne pohrať. Namiesto pečiva sa dá použiť napríklad hrubší plátok uhorky, na ktorý pomocou cukrárskeho vrecka navrstvíte nátierku a ozdobíte čerstvými bylinkami. A lahodná originálna jednohubka je na svete.
Ak sa v letnej sezóne chystáte stretnúť s kamarátkami pri bazéne a chcete si udržiavať štíhlu líniu, prípadne si pochutnávať na niečom sviežom, môžete sa pohrať so zeleninou či s ovocím rôzneho druhu. Deti zase potešíte sladkými jednohubkami použitím lekvárov, orieškových masiel, ovocia, piškót a pod. Vyskúšajte napríklad nasledujúce:
- Piškótové jednohubky s kolieskom banánu namočené v čokoláde;
- Na špajdľu ponapichujte ľubovoľné ovocie, skúste napríklad hrozno, mango a jahodu. Polejte čokoládou a posypte strúhaným kokosom alebo drvenými orieškami;
- Cherry rajčiny a mini mozzarella napichnuté na špajdľu a pokvapkané pestom;
- Jednohubky z malých plátkov mäsa – vyskúšajte napríklad kačacie prsia doplnené dyňovým pyré a ochutené tymianom;
- Jednohubky so syrom, s čučoriedkami a rukolou;
- Žltý melón a plátky sušenej šunky;
- Jednohubky zo slaných bezlepkových krekrov a s nátierkou podľa preferencií;
- Slané, ale aj sladké mini lievance;
- Cuketové rolky s kozím syrom;
- Malé zemiakové kolieska s dresingom;
- Plnené vajíčka;
- Uhorka s avokádovou nátierkou, kúskom údeného lososa a jarnou cibuľkou.
Jednohubky v podobe zemiakových koliesok s dresingom
Na prípravu potrebujete:
- 600 g zemiakov
- 1 žĺtok
- 25 g čerstvého koriandra
- 5 ks jarných cibuliek
- 150 g nátierky Philadelphia so sladkým čili
- 2 PL šťavy z limetky
- 1 PL majonézy
- bezlepkovú strúhanku
Postup:
- Uvarte zemiaky a následne ich popučte.
- Pripravte zmes pozostávajúcu zo žĺtka, z koriandra a jarných cibuliek, pridajte ju k zemiakom a premiešajte.
- Zo zmesi spravte niekoľko maličkých placiek a obaľte ich v bezlepkovej strúhanke.
- Opečte zemiakové placky/krúžky na panvici do zlatista.
- Hotové krúžky ozdobte dresingom z nátierky Philadelphia so sladkým čili, z majonézy a limetkovej šťavy.
Jednohubky sú mimoriadne vďačný pokrm. Dajú sa pripraviť skutočne na mnoho spôsobov.
Vďaka tejto pochúťke môžete pozdvihnúť oslavu, záhradné posedenie alebo chvíle strávené v kruhu najbližších na iný level, a to či už ste milovníčky tých klasických, ktoré sprevádzali naše detstvo, alebo vás viac zaujíma experimentovanie, moderná gastronómia, kombinovanie chutí a ingrediencií. Skúšajte, ochutnávajte a zapisujte si recepty, kým si nevytvoríte zoznam top favoritov na každú príležitosť. Zaručene sa im poteší každý stravník, zvlášť ak sú farebné, oku lahodiace a kreatívne. Prajeme vám dobrú chuť a tešíme sa na vaše osvedčené recepty.
* Obrázky sú ilustračné.