• nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 10 eur
  • Vianoce
  • Vianoce 2
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Bezlepkové jednohubky, ktorými potešíte návštevu každého veku

Pridané: 07.08.2024 15:05:41 Počet zobrazení: 484

07 August 2024

Malé kúsky chleba, kolieska rožka, prípadne iného pečiva s nátierkou a ďalšími lákavými surovinami, často prepichnuté špáradlom, ktoré drží všetko pokope. To sú jednohubky. Milé spestrenie oslavy či posedenia s rodinou a priateľmi. Došli vám nápady, ako sa s nimi kreatívne pohrať? Pomôžeme vám a poradíme atraktívne a chutné kombinácie.

Bezlepkové jednohubky, ktorými potešíte návštevu každého veku

Inšpirujte sa tipmi na klasické, moderné, ale i úplne originálne bezlepkové varianty, s ktorými budete hviezdnou hostiteľkou.

Klasické jednohubky

Spomínate si na návštevy, ktoré ste absolvovali alebo organizovali v minulosti? Azda žiadna sa nezaobišla bez jednohubiek servírovaných na táckach, ktoré boli pýchou domácnosti hostiteľov. K obľúbeným surovinám patrili šunková pena, syrová, cesnaková, škvarková alebo rybacia nátierka, rôzne typy údenín, syry, vajíčko, kyslá uhorka či dokonca vlašský orech. Aj vám sa za nim sem-tam cnie?

Zaspomínajte si na retro časy a pripravte si staré známe dobroty s bezlepkovým pečivom alebo na kúskoch bezlepkového chlebíka:

  • Jednohubky so salámou, syrom a s kyslou uhorkou
  • Jednohubky s nivou a vlašským orechom
  • Jednohubky so syrovou nátierkou a s klobáskou
  • Jednohubky s rybacou nátierkou

jendohubky-styri-kúsky

Druhou alternatívou je bezlepková úprava a úplne nový šat.

Jednohubky s rybacou nátierkou

Na prípravu potrebujete:

  • bezlepkové pečivo
  • 1 cibuľu
  • 2 konzervy sardiniek
  • korenie a soľ
  • horčicu
  • 150 g masla (môžete použiť aj rastlinné)

Postup:

  1. Sardinky očistite od kosti a šupín a popučte ich vidličkou.
  2. Pridajte maslo, horčicu podľa chuti, na jemno nakrájanú cibuľku.
  3. Osoľte a okoreňte, zmes dobre vymiešajte či už vidličkou, alebo mixérom.
  4. Natrite na pečivo a môžete podávať.

Moderné jednohubky

Pulty obchodov ponúkajú na výber široké spektrum základných surovín i prísad, čo znamená, že aj v prípade jednohubiek môžete experimentovať. Kreativite sa medze nekladú, skúste spájať rôzne chute, kombinovať sladké a slané, používať suroviny, ktoré v minulosti nebolo možné kúpiť ani vypestovať v záhrade.

sladke-aj-slane-jednohubky

Moderné servírovanie jednohubiek môžete poňať tematicky a na oslave či záhradnej párty v španielskom štýle ich podávajte v podobe chutných tapas, ktoré budú obsahovať sušenú šunku jamón, olivy, guacamole či salámu chorizo. Nápadom sa medze nekladú, ani keď si zvolíte grécky, francúzsky, taliansky alebo iný štýl. Ak k tomu vymyslíte tematický program, hry a súťaže, o zábavu máte postarané.

Vyskúšajte kombinácie jednohubiek, napríklad:

  • s údeným lososom, kôprom a polmesiačikom citróna,
  • s avokádom a krevetami,
  • s repovou nátierkou a kozím syrom/fetou,
  • s tuniakovou nátierkou a olivou,
  • so sušenou šunkou,
  • s hummusom, paprikovými rezančekmi a čerstvou petržlenovou vňaťou,
  • s grilovanými kuracími prsami nakrájanými na tenké plátky v kombinácii s bazalkovým pestom, so cherry rajčinkami a s mini mozzarellou,
  • s hráškovo-mätovou nátierkou a krevetami,
  • s kozím syrom, mesiačikom čerstvej figy, pokvapkané medom alebo inou alternatívou sladidla,
  • s guacamole (salsa, resp. nátierka z avokáda).

Jednohubky s hráškovo-mätovou nátierkou a krevetami

Na prípravu potrebujete:

  • bezlepkové pečivo
  • 250 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
  • šťavu z ½ citróna
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • hrsť mäty
  • krevety

jednohubky-s-cerstvou-zeleninou-a-ovocim

Postup:

  1. Hrášok, šťavu z citróna, cesnak, olivový olej a mätu zmixujte.
  2. Pečivo nakrájajte na kolieska a mierne opečte na panvici potretej olivovým olejom, aby bolo chrumkavé.
  3. Na osmažené kolieska natrite hráškovo-mätovú nátierku a na každé z nich položte jednu krevetu.
  4. Nakoniec ozdobte lístkami mäty.

Originálne jednohubky

Jednohubky nemusia byť pripravené iba na slaný spôsob alebo z potravín, ktoré na nich prirodzene očakávame. Dokonca na ich prípravu nemusíte použiť ani pečivo. S drobným občerstvením sa môžete krásne pohrať. Namiesto pečiva sa dá použiť napríklad hrubší plátok uhorky, na ktorý pomocou cukrárskeho vrecka navrstvíte nátierku a ozdobíte čerstvými bylinkami. A lahodná originálna jednohubka je na svete.

Ak sa v letnej sezóne chystáte stretnúť s kamarátkami pri bazéne a chcete si udržiavať štíhlu líniu, prípadne si pochutnávať na niečom sviežom, môžete sa pohrať so zeleninou či s ovocím rôzneho druhu. Deti zase potešíte sladkými jednohubkami použitím lekvárov, orieškových masiel, ovocia, piškót a pod. Vyskúšajte napríklad nasledujúce:

  • Piškótové jednohubky s kolieskom banánu namočené v čokoláde;
  • Na špajdľu ponapichujte ľubovoľné ovocie, skúste napríklad hrozno, mango a jahodu. Polejte čokoládou a posypte strúhaným kokosom alebo drvenými orieškami;
  • Cherry rajčiny a mini mozzarella napichnuté na špajdľu a pokvapkané pestom;
  • Jednohubky z malých plátkov mäsa – vyskúšajte napríklad kačacie prsia doplnené dyňovým pyré a ochutené tymianom;
  • Jednohubky so syrom, s čučoriedkami a rukolou;
  • Žltý melón a plátky sušenej šunky;
  • Jednohubky zo slaných bezlepkových krekrov a s nátierkou podľa preferencií;
  • Slané, ale aj sladké mini lievance;
  • Cuketové rolky s kozím syrom;
  • Malé zemiakové kolieska s dresingom;
  • Plnené vajíčka;
  • Uhorka s avokádovou nátierkou, kúskom údeného lososa a jarnou cibuľkou.

zemiakove-jednohubky

Jednohubky v podobe zemiakových koliesok s dresingom

Na prípravu potrebujete:

  • 600 g zemiakov
  • 1 žĺtok
  • 25 g čerstvého koriandra
  • 5 ks jarných cibuliek
  • 150 g nátierky Philadelphia so sladkým čili
  • 2 PL šťavy z limetky
  • 1 PL majonézy
  • bezlepkovú strúhanku

Postup:

  1. Uvarte zemiaky a následne ich popučte.
  2. Pripravte zmes pozostávajúcu zo žĺtka, z koriandra a jarných cibuliek, pridajte ju k zemiakom a premiešajte.
  3. Zo zmesi spravte niekoľko maličkých placiek a obaľte ich v bezlepkovej strúhanke.
  4. Opečte zemiakové placky/krúžky na panvici do zlatista.
  5. Hotové krúžky ozdobte dresingom z nátierky Philadelphia so sladkým čili, z majonézy a limetkovej šťavy.

jednohubky-servirovane-na-drevenej-doske

Jednohubky sú mimoriadne vďačný pokrm. Dajú sa pripraviť skutočne na mnoho spôsobov.

Vďaka tejto pochúťke môžete pozdvihnúť oslavu, záhradné posedenie alebo chvíle strávené v kruhu najbližších na iný level, a to či už ste milovníčky tých klasických, ktoré sprevádzali naše detstvo, alebo vás viac zaujíma experimentovanie, moderná gastronómia, kombinovanie chutí a ingrediencií. Skúšajte, ochutnávajte a zapisujte si recepty, kým si nevytvoríte zoznam top favoritov na každú príležitosť. Zaručene sa im poteší každý stravník, zvlášť ak sú farebné, oku lahodiace a kreatívne. Prajeme vám dobrú chuť a tešíme sa na vaše osvedčené recepty.

* Obrázky sú ilustračné.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie