• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Bezlepkové judáše

Pridané: 23.03.2023 09:00:00 Počet zobrazení: 496

23 Marec 2023

Poďte si s nami pripraviť fantastické bezlepkové judáše! Ešte ste o týchto koláčikoch nepočuli? Jedná sa o tradičné veľkonočné koláče so zaujímavou symbolikou. Cesto je veľmi podobné vianočke alebo mazancu, no napriek tomu je iné. Vyskúšajte tieto tradičné koláčiky upiecť k blížiacej sa Veľkej noci.

Bezlepkové judáše

Bezlepkové judáše

Judáše patria medzi typické veľkonočné sladké pečivo. Cesto je veľmi podobné vianočkovému, resp. mazancovému cestu, ale predsa je trošku iné. Pre tieto koláčiky je typický práve ich tvar stočeného povrazu. Ten symbolizuje povraz, ktorý Judáša pripravil o život a práve z tohto dôvodu patria judáše medzi typické veľkonočné pohostenie. Aby boli ešte chutnejšie a sladšie na záver sa potierajú medom. Poďte si s nami pripraviť túto pochúťku.

na 6-8 ks potrebujeme:

- 500 g bezlepkovej zmesi
- 70 g kryštálového cukru (do cesta)
- 20 g čerstvého droždia
- 1 lyžica kryštálového cukru (na kvások)
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 žĺtok
- 60 g rozpusteného masla
- štipka soli
- 1 lyžica vanilkovej arómy
- 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
- 1 vajce na potretie
- hrozienka na ozdobenie

med

V prvom kroku si pripravíme kvások tak, že do vlažného mlieka pridáme lyžicu cukru a rozdrobíme doň čerstvé droždie. Droždie necháme pracovať cca 10 -15 min, kým nám nevzíde kvások. Pokračujeme prípravou cesta. Do väčšej misy nasypeme všetky ostatné suroviny teda bezlepkovú zmes, štipku soli, cukor, žĺtok, vanilkovú arómu, citrónovú kôru, rozpustené maslo a pripravený kvások. Všetky suroviny pekne prepojíme a vypracujeme hladké nelepivé kysnuté cesto. Pokiaľ je cesto príliš tuhé, pridáme ešte trošku vlažného mlieka. Pokiaľ je naopak cesto riedke, pridáme postupne bezlepkovú zmes. Misu s cestom prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem (cca 1 hodinu). Keď máme cesto vykysnuté preložíme ho na pomúčenú dosku a znovu vypracujeme na bochník, ktorý následne vyvaľkáme na placku o hrúbke asi 2 cm. Z placky nakrájame asi 6 - 8 prúžkov približne rovnakej veľkosti. Prúžky ešte povaľkáme v rukách a vytvoríme jednoduché uzly, alebo iné tvary. Hotových judášov preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich ešte chvíľku odpočinúť. Potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C a pečieme cca 20 - 30 minút dozlatista. Na záver môžete koláčiky pokvapkať medom.

Prajeme dobrú chuť!

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie