• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Bezlepkové parené buchty, po ktorých si oblížu prsty aj „lepkáči“

Pridané: 13.10.2022 13:51:35 Počet zobrazení: 459

13 Október 2022

Pamätáme si ich zo školskej jedálne, no tie najlepšie boli aj tak od babičky. Voňavé, mäkučké, poliate maslom a posypané štedrou dávkou kakaa. A po rozkrojení? Lahodný slivkový lekvár! Presne tak vyzerajú tradičné, s láskou pripravené domáce parené buchty. Verte či nie, rovnako skvele môžu chutiť aj v bezlepkovej verzii.

Bezlepkové parené buchty, po ktorých si oblížu prsty aj „lepkáči“

Domáca príprava bezlepkových buchiet z kysnutého cesta sa môže na prvý pohľad zdať náročná, no opak je pravdou. Ak viete, akú múku použiť, v akom pomere pridať suroviny tak, aby vám cesto naozaj skvele vyšlo, potom vás od lahodného sladkého obeda delí už len zopár krátkych okamihov. Preto si dnes ukážeme jednoduchý recept na bezlepkové parené buchty, ktorý určite stojí za uloženie do vášho receptára.

Pri bezlepkových receptoch je vždy lepšie spoliehať sa na naozaj čerstvé droždie, vďaka ktorému vám cesto pekne vykysne. Odporúčame príliš neexperimentovať s výberom múky, pretože nie každá je vhodná na kysnuté cesto a nesprávny pomer múk v ceste by vám narobil viac škody ako osohu.

Čo budeme potrebovať?

Na plnenie:

  • slivkový lekvár (alebo iný, podľa chuti)

Na posypanie:

  • kakao zmiešané s práškovým cukrom v pomere 2 : 1 (prípadne granko)

Na poliatie:

  • roztopené maslo

bezlepkove-parene-buchty

Postup

  1. Z teplého mlieka, čerstvého rozdrobeného droždia a cukru pripravíme kvások. Miešame, kým sa droždie rozpustí, potom pridáme aj lyžičku múky.
  2. Necháme kvások pracovať cca 10 minút.
  3. Následne pridáme kvások do misy s múkou a ostatnými surovinami a vypracujeme hladké cesto.
  4. To necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút až hodinku.
  5. Hotové cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a širším pohárom vykrajujeme kolieska.
  6. Do koliesok pridáme za lyžičku lekváru, zatvoríme, zaguľatíme do buchtičky a odložíme na dosku.
  7. Takto pripravené buchty necháme ešte 10 minút podkysnúť a zatiaľ si pripravíme hrniec na parenie.
  8. Podkysnuté bezlepkové buchtičky paríme 10 minút a po vybratí ich potrieme troškou oleja.
  9. Hotové buchty servírujeme poliate maslom, posypané kakaom a cukrom. My sme ich ešte poliali malinovým sirupom.
  10. Prajeme vám dobrú bezlepkovú chuť. :)
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie