Bezlepkové svätomartinské menu
Pridané: 06.01.2022 07:00:00 Počet zobrazení: 415
06 Január 2022
Už čoskoro 11. novembra nás čaká sviatok svätého Martina. Väčšina ľudí má toto meno spojené s príchodom zimy, snehu a tiež s hodmi, na ktorých nesmie chýbať svätomartinská hus. Napriek tomu, že to na prvú snehovú nádielku nevyzerá, môžete si s nami smelo pripraviť bezlepkové svätomartinské pohostenie. Chýbať nebude mladé víno, hus s červenou kapustou, pečenými gaštanmi a bezlepkové lokše, teda tradičné zemiakové placky.
Bezlepkové svätomartinské menu
Už čoskoro 11. novembra nás čaká sviatok svätého Martina. Väčšina ľudí má toto meno spojené s príchodom zimy, snehu a tiež s hodmi, na ktorých nesmie chýbať svätomartinská hus. Napriek tomu, že to na prvú snehovú nádielku nevyzerá, môžete si s nami smelo pripraviť bezlepkové svätomartinské pohostenie. Chýbať nebude mladé víno, hus s červenou kapustou, pečenými gaštanmi a bezlepkové lokše, teda tradičné zemiakové placky.
Potrebujeme:
Hus:
- 1 hus bez drobov
- soľ a korenie
- lyžicu rasce
- 200 g cibule
- 200 g jabĺk
- 500 ml svätomartinského bieleho vína
Červená kapusta:
- 1 lyžica husacej masti
- 1 hlávka červenej kapusty
- 400 g jabĺk
- 2 cibule
- 200 ml červeného vína
- 1½ lyžice trstinového cukru
Gaštany:
- 500 g jedlých gaštanov
- 200 g cukru
- 100 g masla
- 150 ml vody
- ¼ lyžičky soli
Bezlepkové lokše:
- 600 g varených, olúpaných zemiakov
- 200 g bezlepkovej múky + na posyp
- husacia masť na potretie
Najprv si dáme piecť gaštany, ktoré z vrchu narežeme do tvaru „×" a vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložíme do rúry predhriatej na 200 °C a pečieme 15 – 20 minút. Po upečení necháme gaštany vychladnúť a vylúpeme ich. Teplotu v rúre znížime na 170 °C a pripravíme si hus. Najprv si však nakrájame cibuľu a jablká na štvrtky (zbavené jadrovníkov). Hus osolíme, okoreníme a naplníme cibuľou a jablkami. Presunieme ju na pekáč a pečieme 2,5 – 3 hodiny pri teplote 170°C. Počas pečenia hus prelievame svätomartinským vínom a výpekom. Medzitým ako sa nám hus pečie si pripravíme kapustu. Na husacej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, necháme ľahko zosklovatieť a prisypeme cukor. Akonáhle skaramelizuje, podlejeme zmes červeným vínom a necháme ho trochu odpariť. Po odparení pridáme nastrúhanú kapustu a dusíme domäkka približne 20 minút. Ku koncu pridáme olúpané a nastrúhané jablká. Gaštany nám medzičasom úplne vychladli a môžeme s nimi pracovať ďalej. V hrnci rozohrejeme cukor a akonáhle vznikne karamel, po troškách prilievame vodu. K zmesi pridáme olúpané gaštany a dusíme domäkka. Nakoniec pridáme štipku soli a vmiešame maslo. Poslednou časťou receptu sú bezlepkové lokše. Olúpané, uvarené zemiaky nastrúhame a zmiešame s bezlepkovou múkou. Suroviny spolu prepojíme a vypracujeme kompaktné hladké cesto. Z neho vytvoríme valček, ktorý rozdelíme na 12 rovnakých dielov. Každý diel na pomúčenej doske rozvaľkáme na tenkú placku. Osmažíme nasucho na panvici s nepriľnavým povrchom. Placky opekáme z oboch strán a po upečení potierame z oboch strán husacou masťou. Pečená hus je už po 3 h hotová, naporciujeme ju a podávame s pečenými jablkami, gaštanmi, kapustou a lokšami.