Bezlepkový makový závin ako od babičky
Pridané: 24.10.2022 14:28:55 Počet zobrazení: 607
24 Október 2022
Keď sa povie závin, milovníkom maku sa určite začnú zbiehať slinky práve na ten makový. Šťavnatý, mäkučký, voňavý, taký, ktorý nás vytrhne z reality a vôbec si nevšimneme, že je bez lepku. Hoci každý ho pripravuje tak trošku inak, nepochybne patrí medzi recepty, ktoré sa roky nesú ako tradícia našich mám a starých mám. Aby ani maškrtníci s celiakiou neboli o nič ukrátení, dnes si predstavíme recept na makovník práve v bezlepkovej verzii.
Tradičné receptúry sa rôznia od kraja či chutí – niekto ho miluje s višňami, niekto s troškou jabĺčok, s príchuťou citrónovej kôry. Všetky však majú jedno spoločné, a to poriadnu dávku maku a cukru. S prípravou si nelámte hlavu ani v prípade, že ste začiatočníci. Kysnuté cesto bez lepku má len dve podmienky, ktoré by ste mali splniť – čerstvé droždie a poctivé teplé miesto na vykysnutie. Tak poďme na to!
Čo budeme potrebovať?
Na cesto:
- 400 g múky Vitacelia bezgluténová chlebová zmes
- 100 g múky Vitacelia bezgluténová zmes na jemné pečivo
- 300 ml polotučného mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 1 kocka čerstvého droždia
- 100 ml rastlinného oleja
- štipka soli
Na makovú plnku:
- 200 g mletého maku
- 1 väčšie ošúpané a nastrúhané červené jablko
- šťava z 1 citróna
- kôra z ½ citróna
- 90 g kryštálového cukru
- 1 PL vanilkového cukru
- 100 ml polotučného mlieka
Postup:
- Začneme kváskom, ktorý si pripravíme v hrnčeku – doň vlejeme 150 ml teplého mlieka, rozmrvené droždie, lyžičku cukru, lyžičku múky a poriadne rozmiešame. Dáme odpočinúť na 10 minút, aby kvások začal pracovať.
- Pripravíme si veľkú misu, kde budeme robiť cesto. Dáme do nej múku, cukor, olej a soľ a na záver pridáme podkysnutý teplý kvások a aj zvyšných 150 ml mlieka, ktoré dolievame postupne počas miesenia.
- Vymiesime husté cesto. Ten, pre koho je to ťažké varechou, môže cesto vypracovať na pomúčenej doske a vrátiť ho do misy.
- Dáme na hodinu nakysnúť na teplé miesto. V prípade potreby si môžeme pomôcť aj rúrou na pečenie, ktorú predhrejeme na 50 °C, následne ju vypneme a dáme do nej nakysnúť cesto.
- Makovú plnku pripravíme zmiešaním mlieka, ktoré sme trochu povarili v hrnci, a pridaním zvyšných sypkých surovín a nastrúhaného jabĺčka.
- Na záver do makovej plnky odšťavíme citrónovú šťavu a pridáme aj kôru. Všetko spolu dobre premiešame a odložíme nabok.
- Keď máme cesto vykysnuté, dáme ho na pomúčenú dosku a vytvarujeme z neho bochník v tvare veľkej buchty. Ak by bolo príliš tuhé, môžeme pridať ešte trošku teplého mlieka.
- Cesto rozvaľkáme na cca 0,5 cm hrúbku – nie veľmi tenké, aby sa nám nepotrhalo.
- Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozotrieme makovú plnku a zavinieme. Okraje zabalíme a zlepíme prstami k sebe, aby plnka nevytiekla.
- Takto pripravený závin preložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme olejom a dáme do rúry.
- Pečieme cca 30 – 40 minút (podľa typu rúry) na 180 °C.
- Po upečení závin potrieme mliekom. Vychladnutý nakrájame. Milovníci sladkého ho ešte môžu poprášiť práškovým cukrom.
Tip na záver
Ak si netrúfate na prípravu domácej verzie bezlepkového makového závinu, vyskúšajte bezgluténový závin s makovou náplňou od Vitacelie. Je vyrobený z kysnutého cesta a ručne zavinutý. Dopriať si ho môžete na raňajky, ale aj ako sladkú bodku za obedom. :)
Prajeme vám dobrú chuť!