Bezlepkový perník
Pridané: 15.11.2021 09:00:00 Počet zobrazení: 905
15 November 2021
Poznáte ten pocit keď Vaši blízki maškrtia a maškrtia, a Vy by sme si tak radi dali tie dobroty s nimi, ale nemôžete? V dnešnej dobe už môžete všetko, je však potrebné si recepty pekne prispôsobiť! Každý rok pribúda viac možností, ako si pochutnať na takmer rovnakých cukrárskych výrobkoch ako sú tie s lepkom.
Bezlepkový perník
Poznáte ten pocit keď Vaši blízki maškrtia a maškrtia, a Vy by sme si tak radi dali tie dobroty s nimi, ale nemôžete? V dnešnej dobe už môžete všetko, je však potrebné si recepty pekne prispôsobiť! Každý rok pribúda viac možností, ako si pochutnať na takmer rovnakých cukrárskych výrobkoch ako sú tie s lepkom.
Potrebujeme:
- 1 kypriaci prášok do perníka
- 1 hrnček rastlinného oleja
- 2 vajcia
- 2 PL lyžice kakaa
- kvapka rumu
- 2 hrnčeky bezlepkovej múky
- 1 hrnček práškového cukru
- ¾ hrnčeka hotového čaju pre zvláčnenie cesta
- 3 PL lyžice medu
Rúru si predhrejeme na 170 °C. Pekáč vymastíme olejom a vysypeme bezlepkovou strúhankou. Pri oboch vajíčkach oddelíme žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Následne vyšľaháme žĺtky s cukrom, olejom, medom a čajom. Do hotovej zmesi prisypeme bezlepkovú múku zmiešanú s kypriacim práškom do perníka. Miešame pokým sa všetky suroviny pekne neprepoja, prisypeme kakao a pridáme podľa chuti trošku rumu (ak chceme) a nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Podľa chuti môžeme pridať hrozienka, oriešky alebo iné druhy ovocia. Zmes vlejeme do pekáča a pečieme pri teplote 170 °C približne 25 minút (podľa Vašej rúry).
Zdroj: recepty.cz, bezlepek.cz, foto: Wikimedia commons, Johan Bryggare