Celiakia a vitamín D
Pridané: 19.01.2023 09:00:00 Počet zobrazení: 645
19 Január 2023
Celiakia je veľmi často spojená s nedostatkom vitamínov v tele. Jedným z najdôležitejších vitamínov potrebných pre správne fungovanie imunitného systému je práve vitamín D. V článku sa dozviete v ktorých potravinách sa tento vitamín nachádza a akú má spojitosť s celiakiou.
Celiakia a vitamín D
Celiakia má množstvo mimočrevných prejavov. Niektoré vznikajú v dôsledku malabsorpcie a iné vznikajú na podklade systémových protizápalových či hormonálnych zmien. Deficit vitamínu D, ktorý veľmi často vídame pri neliečenej celiakii, môže prispievať ku kostným prejavom celiakie, ale tiež zasahuje do nášho imunitného systému.
Vitamín D je súhrnne nazývaná skupina vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch. U nás sú najdôležitejšie vitamín D3 a vitamín D2 (súhrnne ich nazývame kalciferoly). Sú dôležité pre vstrebávanie minerálov v črevách a sú zodpovedné za mnoho ďalších biologických účinkov. Prispievajú tým k regulácii a optimalizácii hladiny vápnika a fosforu v krvi. Vápnik a fosfor sú dôležité minerály pre dobrú stavbu kostí. Všeobecne vitamín D tiež aktivuje vrodený imunitný systém a potláča adaptívny imunitný systém (čo hrá úlohu aj pri celiakii). Má antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky.
Jeho nedostatok je spojený so zvýšeným rizikom vírusových infekcií či ťažším priebehom choroby. Za normálneho stavu sa vitamín D tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia (v lete je odporúčané vystavovať sa slnečným lúčom na časovo krátke úseky, ale intenzívne, aby koža nesčervenala). Množstvo vitamínu D znižujú ochranné krémy, veľké množstvo melanínu v koži, oblečenie, suchá koža. V akých potravinách vitamín D nájdeme? Nachádza sa predovšetkým v mäse tučných rýb (makrela, tuniak, sardinky, losos), vo vajciach, cereáliách, džúsoch a mliečnych výrobkoch. Deficit vitamínu D je popisovaný približne u 70 % celiatikov. A črevná malabsorpcia okrem toho vedie k deficitu ďalších minerálov, ovplyvňujúcich kostný metabolizmus. Výsledkom toho môže byť vznik metabolických kostných zmien (osteopénia, osteoporóza, osteomalácia) či vznik zvýšeného rizika kostných fraktúr.
U každého novo diagnostikovaného celiatika (prevažne dospelého) je potrebné vykonať vyšetrenia zamerané na posúdenie kostného metabolizmu. Podľa výsledkov týchto vyšetrení sa odporučí ďalší liečebný postup. Samostatná prísna bezlepková diéta do veľkej miery zlepšuje hodnoty ako vitamínu D, tak aj minerálov. Pokiaľ bezlepková diéta nestačí, či určí lekár inak, je potrebné postupne a pravidelne dopĺňať vitamín D aj minerály. Takto predídeme jednak bolestiam kostí a kĺbov, zlomeninám, infekciám a budeme dlhšie fyzicky a spoločensky aktívni a spokojní.
Držím päste, Bára Bahníková.
Tento článok pre Vás pripravila MUDr. Bára Bahníková, gastroenterologička v libereckej nemocnici a v nemocnici v Turnově.