Cuketové lasagne bez lepku
Pridané: 23.09.2022 13:00:00 Počet zobrazení: 574
23 September 2022
Cuketová sezóna ešte ani z ďaleka neskončila. Preto, ak máte doma plnú špajzu cukiet a neviete čo s nimi, my vám poradíme. Prinášame recept na vynikajúce lasagne, v ktorom klasickú cestovinu nahradíme cuketovými plátmi. Recept je veľmi jednoduchý a nezaberie veľa času. Tak poďme na to!
Cuketové lasagne bez lepku
Sezóna cukiet je ešte stále v plnom prúde a my vieme, čo s nimi! Vyskúšajte ľahšiu verziu talianskych lasagní samozrejme bezlepkovo, pričom namiesto cestovinových plátov použijeme tentokrát zeleninu.
Potrebujeme:
- 450 g mletého mäsa
- 2 lyžice olivového oleja
- 3 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 stredne veľké cukety
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 1 hrnček zeleninového vývaru
- 500 g lúpaných paradajok v konzerve
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice bezlepkovej múky
- 300 ml plnotučného mlieka
- ½ lyžičky muškátového orieška
- soľ a korenie
- 100 g strúhanej mozzarelly
- 50 g strúhaného parmezánu
- 5 cherry paradajok
- čerstvá bazalka na ozdobu
Varenie začneme prípravou zeleniny, mrkvu si umyjeme a nastrúhame na menšom strúhadle. Potom si na olivovom oleji opražíme mleté mäso, ku ktorému pridáme nastrúhanú mrkvu. K zmesi ďalej pridáme pretlačený cesnak, paradajkovú pastu a dochutíme soľou a korením. Následne pridáme konzervované paradajky, prilejeme vývar a všetko poriadne premiešame. Takto pripravenú zmes varíme na miernom ohni do zhustnutia. Pokým sa nám zmes varí, pripravíme si cuketové pláty. Cukety poriadne umyjeme a nakrájame (prípadne nastrúhame) na plátky s hrúbkou cca 0,5 cm. Z nakrájaných plátkov cukety poriadne vyžmýkame prebytočnú vodu. K lasagniam neodmysliteľne patrí bešamelová omáčka, ktorú si pripravíme tak, že v menšom kastróliku rozpustíme maslo, pridáme múku a zľahka opražíme. Prilejeme mlieko a za stáleho miešania prepojíme všetky zložky. Zmes povaríme do zhustnutia, dochutíme soľou, korením, a nezabudneme pridať muškátový oriešok. Omáčku necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Po vychladnutí omáčky a uvarení mäsovej zmesi môžeme začať s vrstvením. Predtým si ešte predhrejeme rúru na 180 °C . Pripravíme si pekáč, prípadne sklenenú zapekaciu misu, do ktorej na dno vyskladáme prvú vrstvu cukety. Na cuketu pridáme približne tretinu mäsovej zmesi a následne štvrtinu bešamelovej omáčky. Tento postup opakujeme ešte dvakrát, pričom poslednú vrstvu cukety potrieme zvyšnou bešamelovou omáčkou, posypeme strúhanými syrmi a ozdobíme prepolenými cherry paradajkami. Takto pripravené zeleninové lasagne pečieme vo vyhriatej rúre približne 20-25 minút. Pred servírovaním lasagne ešte ozdobíme čerstvou bazalkou.