• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Dokonalé raňajky bez lepku: pripravte si s nami lahodné francúzske toasty

Pridané: 30.03.2022 09:15:00 Počet zobrazení: 371

30 Marec 2022

Máte chuť vyskúšať niečo nové alebo vám len zostal chlieb, ktorý potrebujete efektívne zužitkovať? Či už ste znalci francúzskych toastov, alebo ste ich ešte nikdy nevyskúšali, tento jednoduchý recept by určite nemal ujsť vašej pozornosti. Je totiž nielen rýchly a chutný, ale aj bez lepku.

Dokonalé raňajky bez lepku: pripravte si s nami lahodné francúzske toasty

Francúzske toasty sú ideálne pre všetkých, ktorí si radi doprajú teplé a hlavne sladké raňajky. Chlieb vo vajíčku pozná predsa každý, no v sladkej verzii ho ešte veľa ľudí neskúsilo. A to je škoda! Ideálne je doplniť ich čerstvým ovocím a javorovým sirupom. Obľúbené však sú aj kombinácie s kvalitným domácim džemom, kúskom masla, so šľahačkou či s práškovým cukrom.

Prípravu francúzskych toastov oceníte predovšetkým cez víkend, keď si ich môžete dopriať aj ako neskoré raňajky či tzv. brunch. Ich variant bez lepku z chlebíka od Vitacelie vás prekvapí famóznou chuťou. Vnútri budú toasty mäkké a nadýchané ako obláčik a zvonka jemne chrumkavé. Presne také, aké majú byť!

A viete, prečo sa vôbec volajú francúzske?

Jeden by si myslel, že dôvodom je ich pôvod vo Francúzsku, no netreba sa nechať zmiasť. Toto jedlo vzniklo ešte skôr, než samotné Francúzsko existovalo ako krajina. Presný pôvod francúzskych toastov síce nie je známy, ale jedny z najstarších zmienok o nich sa datujú do Ríma.

Úplne najstaršia zmienka pochádza zo zbierky latinských receptov z 1. storočia nášho letopočtu, kde recept hovorí: „Nakrájajte jemný biely chlieb zbavený kôrky na pomerne veľké kúsky, ktoré namočte v mlieku a rozšľahaných vajciach, orestujte v oleji, zalejte medom a podávajte."

Bežne sa francúzske toasty jedli už počas stredoveku, keď bolo plytvanie jedlom nemysliteľné a chlieb bol základnou potravinou. Preto už vtedy ľudia z nespotrebovaného chleba vytvárali rôzne variácie jedál, medzi ktorými boli aj francúzske toasty.

Moderná doba však francúzskym toastom rozhodne prospela ešte viac. Môžete si ich vylepšiť napríklad ako bezlepkovú verziu a do vajíčok pridať vanilkový lusk či škoricu a iné podobné vychytávky, ktoré samotný recept a výsledné jedlo ešte viac vyšperkujú.

Na 6 francúzskych toastov bez lepku budeme potrebovať:

  • 6 kúskov bieleho chleba Vitacelia (alebo Vitacelia veka)
  • 3 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • trochu vanilky (zo struku alebo z arómy)
  • ½ balíčka vanilínového cukru
  • štipku soli
  • štipku škorice
  • maslo
  • javorový sirup
  • ovocie
  • práškový cukor (voliteľné)

priprava-francuzskych-toastov

Postup:

  1. Do hlbšieho taniera rozbijeme vajíčka, pridáme soľ, škoricu, vanilínový cukor, vanilku aj mlieko a všetko spolu vyšľaháme.
  2. Panvicu zohrejeme a dáme na ňu dve lyžice masla, necháme roztopiť.
  3. Zatiaľ bezlepkový chlebík obalíme vo vajíčkovej zmesi.
  4. Chlieb dáme piecť na maslo, z každej strany necháme opekať asi minútku, nech je toast pekne zlatistý.
  5. Hotové opečené chlebíky vyberieme na tanier so servítkou a necháme nasiaknuť prebytočný tuk.
  6. Ešte teplé servírujeme na tanier.
  7. Ozdobíme čerstvým ovocím, polejeme javorovým sirupom a posypeme trochou práškového cukru, prípadne vanilínovým cukrom.

francuzske-toasty

Prajeme vám dobrú chuť.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie