SK CZ

  • Narodeninový banner
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Fašiangy sa blížia! Pripravte rodine tradičné pokrmy bez lepku

Pridané: 31.12.2024 14:48:49 Počet zobrazení: 111

31 December 2024

Fašiangy sú obdobie osláv a veselosti, ktoré spríjemňuje dlhé zimné večery a predchádza pôstu. Spájajú sa s hojnosťou tradičných jedál. Pripravte sebe alebo svojim blízkym fašiangové dobroty v bezlepkovej verzii. Nemajte strach, nestratia nič zo svojej autentickej chuti.

Fašiangy sa blížia! Pripravte rodine tradičné pokrmy bez lepku

V slovenskej kuchyni patria k fašiangom pokrmy z cesta plné vôní a chutí. Pre ľudí s celiakiou alebo tých, ktorí preferujú bezlepkovú stravu, môže byť príprava väčšiny z nich náročná. Predstavujeme vám niekoľko obľúbených fašiangových pochúťok a ich bezlepkové varianty.

1. Bezlepkové šišky

Šišky patria medzi najobľúbenejšie sladké a výdatné fašiangové jedlá. Sú nadýchané, jemné a plné chuti. K dokonalosti potrebujú pravý domáci džem, ktorý v zime privanie spomienky na leto a dozrievajúce ovocie na stromoch a kríkoch v záhrade. Ak chcete pripraviť šišky bez lepku, stačí nahradiť pšeničnú múku vhodnou bezlepkovou alternatívou.

Potrebujeme:

  • 500 g bezlepkovej múky (môže byť zmes na kysnuté cesto)
  • 1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého droždia)
  • 300 ml teplého mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 2 vajcia
  • 50 g cukru
  • 50 g masla (alebo bezlaktózového masla)
  • štipku soli
  • štvrť dcl rumu
  • strúhanú kôru z 1 citróna
  • olej na smaženie
  • práškový cukor na posypanie
  • džem na plnenie (voliteľné)

fasiangove-sisky-s-dzemom-servirovane-na-drevenej-doske

Postup:

  1. Najprv pripravte kvások – v teplom mlieku rozmiešajte cukor a droždie, nechajte 10 minút odpočívať, kým nezačne peniť.
  2. V mise zmiešajte bezlepkovú múku, vajcia, maslo, soľ a citrónovú kôru. Pridajte kvások a vypracujte hladké cesto. Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu.
  3. Po vykysnutí ho rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a vykrajujte z neho kolieska.
  4. Rozohrejte olej vo veľkom hrnci a šišky smažte z oboch strán dozlatista.
  5. Po vysmažení nechajte šišky odkvapkať na papierových utierkach, posypte práškovým cukrom a podľa chuti podávajte s obľúbeným džemom.

2. Bezlepkové fánky

Fánky, známe aj ako Božie milosti, sú ďalším tradičným, tentoraz chrumkavým fašiangovým pečivom. Bezlepková verzia tejto jemnej smaženej dobroty je jednoduchá a chutná.

fasiangove-fanky-posypane-cukrom

Potrebujeme:

  • 300 g bezlepkovej múky (na kysnuté pečivo)
  • 2 žĺtky
  • 50 g masla
  • 100 ml kyslej smotany (alebo jej bezlaktózovej verzie)
  • 1 PL cukru
  • štipku soli
  • práškový cukor na posypanie
  • olej na smaženie

Postup:

  1. Zmiešajte v mise múku, vajcia, roztopené maslo, smotanu, cukor a soľ. Vypracujte pružné cesto.
  2. Nechajte ho odležať asi 30 minút, potom ho rozvaľkajte na tenko (asi 2 mm) a vykrajujte rôzne tvary – tradične obdĺžniky so zárezmi v strede.
  3. Rozohrejte olej a fánky smažte dozlata. Po smažení ich nechajte odkvapkať a ešte teplé posypte práškovým cukrom.

3. Bezlepkové škvarkové pagáče

Najrôznejšie druhy pagáčov patria medzi dobroty, bez ktorých fašiangy nemôžu byť dokonalé ani tradičné. V bezlepkovej verzii sú rovnako chutné a skvele doplnia pestrý hodovací stôl. Jemne pomleté škvarky môžete nahradiť kvalitnými domácimi zo slaninky bohato prerastenej šunkou. Zachutia každému – celiatikom i konzumentom lepku.

slane-pagaciky-s-cibulkou

Potrebujeme:

  • 500 g bezlepkovej múky
  • 200 g škvarkov (jemne pomletých alebo hrubších s kúskami šunky)
  • 1 vajce
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 250 ml mlieka
  • 1 ČL cukru
  • štipku soli
  • 1 vajce na potretie

Postup:

  1. Pripravte kvások z droždia, cukru a teplého mlieka. Nechajte ho chvíľu postáť, kým nezačne kvasiť.
  2. Do múky pridajte škvarky, vajce, soľ a kvások. Vymieste cesto a nechajte ho na teplom mieste vykysnúť.
  3. Po vykysnutí ho rozvaľkajte, preložte a znova nechajte chvíľu kysnúť. Tento proces prekladania opakujte aspoň trikrát, aby boli pagáče pekne lístkové. Po každom preložení nechajte cesto aspoň desať minút odpočívať.
  4. Nakoniec ho rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm a vykrajujte pagáče. Uložte ich na plech, potrite rozšľahaným vajcom a pečte pri 180 °C, kým nebudú zlatisté.

4. Bezlepkové zemiakové lokše

Lokše, tradične podávané s pečenou husou alebo kačicou, sú výbornou prílohou na fašiangové oslavy. Aj v bezlepkovej verzii sú jednoduché na prípravu a chutné tak, že jedna nikdy nestačí. Môžete ich naplniť obľúbenou pečienkovou zmesou alebo pripraviť na sladko s makom či orechmi.

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 200 g bezlepkovej múky
  • štipku soli
  • masť alebo maslo na potretie

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte a popučte, prípadne nastrúhajte na jemno, kým sú ešte teplé.
  2. Do zemiakov primiešajte bezlepkovú múku a soľ. Vymieste hladké cesto.
  3. Rozvaľkajte ho na tenké placky (lokše) a opečte ich na sucho na rozohriatej panvici z oboch strán.
  4. Lokše potrite rozpustenou masťou alebo maslom a podávajte ako prílohu alebo plnené sladkou či slanou náplňou.

plnene-pirohy-pripravene-na-varenie

5. Bezlepkové lekvárové pirohy

Sladké pirohy plnené makom sú tradičnou slovenskou pochúťkou, ktorá sa často podáva počas fašiangov. V bezlepkovej verzii sú rovnako lahodné. Nebojte sa popustiť uzdu fantázii – ozdobte ich okrem džemu aj čerstvým ovocím a lístkami mäty.

Potrebujeme:

  • 150 g bezlepkovej múky
  • 400 g zemiakov
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • lekvár
  • 50 g masla

Postup:

  1. Z uvarených a roztlačených zemiakov, múky, vajca a zo soli vymieste hladké cesto. Ak treba, môžete pridať trošku vody. Nechajte ho chvíľu odpočinúť.
  2. Cesto rozvaľkajte na tenko a vykrajujte kolieska. Plňte ich lyžičkou lekváru podľa chuti.
  3. Pirohy zlepte a varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
  4. Po uvarení ich polejte roztopeným maslom, prípadne aj posypte makom či sladkou opraženou strúhankou, a podávajte.

sladke-pirohy-poliate-dzemom-a-smotanou

Doprajte si tradičné fašiangy bez obáv z lepku a potešte svoju rodinu lahodnými, hoci jemne inými tradičnými pochúťkami.

Použité obrázky sú ilustračné.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

m