Fašiangy sa blížia! Pripravte rodine tradičné pokrmy bez lepku
Pridané: 31.12.2024 14:48:49 Počet zobrazení: 111
31 December 2024
Fašiangy sú obdobie osláv a veselosti, ktoré spríjemňuje dlhé zimné večery a predchádza pôstu. Spájajú sa s hojnosťou tradičných jedál. Pripravte sebe alebo svojim blízkym fašiangové dobroty v bezlepkovej verzii. Nemajte strach, nestratia nič zo svojej autentickej chuti.
V slovenskej kuchyni patria k fašiangom pokrmy z cesta plné vôní a chutí. Pre ľudí s celiakiou alebo tých, ktorí preferujú bezlepkovú stravu, môže byť príprava väčšiny z nich náročná. Predstavujeme vám niekoľko obľúbených fašiangových pochúťok a ich bezlepkové varianty.
1. Bezlepkové šišky
Šišky patria medzi najobľúbenejšie sladké a výdatné fašiangové jedlá. Sú nadýchané, jemné a plné chuti. K dokonalosti potrebujú pravý domáci džem, ktorý v zime privanie spomienky na leto a dozrievajúce ovocie na stromoch a kríkoch v záhrade. Ak chcete pripraviť šišky bez lepku, stačí nahradiť pšeničnú múku vhodnou bezlepkovou alternatívou.
Potrebujeme:
- 500 g bezlepkovej múky (môže byť zmes na kysnuté cesto)
- 1 balíček sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého droždia)
- 300 ml teplého mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 2 vajcia
- 50 g cukru
- 50 g masla (alebo bezlaktózového masla)
- štipku soli
- štvrť dcl rumu
- strúhanú kôru z 1 citróna
- olej na smaženie
- práškový cukor na posypanie
- džem na plnenie (voliteľné)
Postup:
- Najprv pripravte kvások – v teplom mlieku rozmiešajte cukor a droždie, nechajte 10 minút odpočívať, kým nezačne peniť.
- V mise zmiešajte bezlepkovú múku, vajcia, maslo, soľ a citrónovú kôru. Pridajte kvások a vypracujte hladké cesto. Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu.
- Po vykysnutí ho rozvaľkajte na hrúbku asi 1 cm a vykrajujte z neho kolieska.
- Rozohrejte olej vo veľkom hrnci a šišky smažte z oboch strán dozlatista.
- Po vysmažení nechajte šišky odkvapkať na papierových utierkach, posypte práškovým cukrom a podľa chuti podávajte s obľúbeným džemom.
2. Bezlepkové fánky
Fánky, známe aj ako Božie milosti, sú ďalším tradičným, tentoraz chrumkavým fašiangovým pečivom. Bezlepková verzia tejto jemnej smaženej dobroty je jednoduchá a chutná.
Potrebujeme:
- 300 g bezlepkovej múky (na kysnuté pečivo)
- 2 žĺtky
- 50 g masla
- 100 ml kyslej smotany (alebo jej bezlaktózovej verzie)
- 1 PL cukru
- štipku soli
- práškový cukor na posypanie
- olej na smaženie
Postup:
- Zmiešajte v mise múku, vajcia, roztopené maslo, smotanu, cukor a soľ. Vypracujte pružné cesto.
- Nechajte ho odležať asi 30 minút, potom ho rozvaľkajte na tenko (asi 2 mm) a vykrajujte rôzne tvary – tradične obdĺžniky so zárezmi v strede.
- Rozohrejte olej a fánky smažte dozlata. Po smažení ich nechajte odkvapkať a ešte teplé posypte práškovým cukrom.
3. Bezlepkové škvarkové pagáče
Najrôznejšie druhy pagáčov patria medzi dobroty, bez ktorých fašiangy nemôžu byť dokonalé ani tradičné. V bezlepkovej verzii sú rovnako chutné a skvele doplnia pestrý hodovací stôl. Jemne pomleté škvarky môžete nahradiť kvalitnými domácimi zo slaninky bohato prerastenej šunkou. Zachutia každému – celiatikom i konzumentom lepku.
Potrebujeme:
- 500 g bezlepkovej múky
- 200 g škvarkov (jemne pomletých alebo hrubších s kúskami šunky)
- 1 vajce
- 1 balíček sušeného droždia
- 250 ml mlieka
- 1 ČL cukru
- štipku soli
- 1 vajce na potretie
Postup:
- Pripravte kvások z droždia, cukru a teplého mlieka. Nechajte ho chvíľu postáť, kým nezačne kvasiť.
- Do múky pridajte škvarky, vajce, soľ a kvások. Vymieste cesto a nechajte ho na teplom mieste vykysnúť.
- Po vykysnutí ho rozvaľkajte, preložte a znova nechajte chvíľu kysnúť. Tento proces prekladania opakujte aspoň trikrát, aby boli pagáče pekne lístkové. Po každom preložení nechajte cesto aspoň desať minút odpočívať.
- Nakoniec ho rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm a vykrajujte pagáče. Uložte ich na plech, potrite rozšľahaným vajcom a pečte pri 180 °C, kým nebudú zlatisté.
4. Bezlepkové zemiakové lokše
Lokše, tradične podávané s pečenou husou alebo kačicou, sú výbornou prílohou na fašiangové oslavy. Aj v bezlepkovej verzii sú jednoduché na prípravu a chutné tak, že jedna nikdy nestačí. Môžete ich naplniť obľúbenou pečienkovou zmesou alebo pripraviť na sladko s makom či orechmi.
Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- 200 g bezlepkovej múky
- štipku soli
- masť alebo maslo na potretie
Postup:
- Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte a popučte, prípadne nastrúhajte na jemno, kým sú ešte teplé.
- Do zemiakov primiešajte bezlepkovú múku a soľ. Vymieste hladké cesto.
- Rozvaľkajte ho na tenké placky (lokše) a opečte ich na sucho na rozohriatej panvici z oboch strán.
- Lokše potrite rozpustenou masťou alebo maslom a podávajte ako prílohu alebo plnené sladkou či slanou náplňou.
5. Bezlepkové lekvárové pirohy
Sladké pirohy plnené makom sú tradičnou slovenskou pochúťkou, ktorá sa často podáva počas fašiangov. V bezlepkovej verzii sú rovnako lahodné. Nebojte sa popustiť uzdu fantázii – ozdobte ich okrem džemu aj čerstvým ovocím a lístkami mäty.
Potrebujeme:
- 150 g bezlepkovej múky
- 400 g zemiakov
- 1 vajce
- štipku soli
- lekvár
- 50 g masla
Postup:
- Z uvarených a roztlačených zemiakov, múky, vajca a zo soli vymieste hladké cesto. Ak treba, môžete pridať trošku vody. Nechajte ho chvíľu odpočinúť.
- Cesto rozvaľkajte na tenko a vykrajujte kolieska. Plňte ich lyžičkou lekváru podľa chuti.
- Pirohy zlepte a varte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
- Po uvarení ich polejte roztopeným maslom, prípadne aj posypte makom či sladkou opraženou strúhankou, a podávajte.
Doprajte si tradičné fašiangy bez obáv z lepku a potešte svoju rodinu lahodnými, hoci jemne inými tradičnými pochúťkami.
Použité obrázky sú ilustračné.