Hovädzie na burgundský spôsob
Pridané: 26.11.2021 09:00:00 Počet zobrazení: 583
26 November 2021
Francúzska kuchyňa dala svetu mnoho úžasných receptov. Dnes si s nami môžete vyskúšať tradičné, chuťovo veľmi výrazné Boef á´la bourguignonne, teda hovädzie po burgundsku. Na prípravu tohto pokrmu spotrebujete hneď dve fľaše dobrého vína. Jedným budete podlievať mäso, druhé servírovať Vašim nadšeným hosťom. Hor sa na to!
![Hovädzie na burgundský spôsob](/resize/e/300/300/files/fotky-k-receptom/bulgur.png)
Hovädzie na burgundský spôsob
Francúzska kuchyňa dala svetu mnoho úžasných receptov. Dnes si s nami môžete vyskúšať tradičné, chuťovo veľmi výrazné Boef á´la bourguignonne, teda hovädzie po burgundsky. Na prípravu tohto pokrmu spotrebujete hneď dve fľaše dobrého vína. Jedným budete podlievať mäso, druhé servírovať Vašim nadšeným hosťom. Hor sa na to!
Potrebujeme:
- 750 g hovädzej zadnej (lúpané pliecko)
- 100 g slaninky
- 1 lyžicu olivového oleja
- 3 mrkvy
- 1 cibuľu
- lyžičku soli
- 30 g bezlepkovej múky
- ¼ lyžičky korenia
- 500 ml červeného vína
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- 700 ml hovädzieho vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 24 nakladaných cibuliek
- 500 g baby šampiňónov
- 1 lyžicu masla
Umyté mäso si nakrájame na kocky o veľkosti približne 4 × 4 cm a tiež nakrájame slaninu na menšie kúsky. Slaninu opražíme v hrnci, ktorý je však vhodný na pečenie v rúre. Do opraženej slaninky pridáme mäso a restujeme, pokým sa všetka šťava z mäsa nevypečie a mäso sa nezatiahne. Slaninku spolu s mäsom vytiahneme von z hrnca do misky a necháme odpočívať bokom. Na olivovom oleji opražíme nakrájanú cibuľku a na približne 2 cm kúsky nakrájanú mrkvu. Zeleninovú zmes vyberieme z hrnca a preložíme do misky. Vrátime na oheň mäso so slaninou, osolíme, okoreníme a posypeme múkou. Poriadne premiešame, aby sa mäso obalilo z každej strany. Pridáme opraženú zeleninu, podlejeme vínom a necháme pár minút povariť. Potom prilejeme vývar a zmes privedieme do varu. Na záver pridáme k mäsu ešte bobkový list, hrniec priklopíme pokrievkou, vložíme do rúry predhriatej na 170 ° C a pečieme 3 – 4 hodiny do zmäknutia mäsa. Medzitým si očistíme baby šampiňóny (nemusíme ich lúpať) a spolu s cibuľkami ich opražíme na masle. Akonáhle je mäso zmäknuté preložíme ho z rúry na sporák, pridáme k nemu do hrnca šampiňóny s cibuľkou, paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak a tymián. Všetko spolu poriadne premiešame a necháme na platni ešte prejsť varom. Ideálne je mäso podávať so zemiakovou kašou.