• nakupovanie z pohodlia domova
  • Hamburgerové leto
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Hovädzie na burgundský spôsob

Pridané: 26.11.2021 09:00:00 Počet zobrazení: 557

26 November 2021

Francúzska kuchyňa dala svetu mnoho úžasných receptov. Dnes si s nami môžete vyskúšať tradičné, chuťovo veľmi výrazné Boef á´la bourguignonne, teda hovädzie po burgundsku. Na prípravu tohto pokrmu spotrebujete hneď dve fľaše dobrého vína. Jedným budete podlievať mäso, druhé servírovať Vašim nadšeným hosťom. Hor sa na to!

Hovädzie na burgundský spôsob

Hovädzie na burgundský spôsob


Francúzska kuchyňa dala svetu mnoho úžasných receptov. Dnes si s nami môžete vyskúšať tradičné, chuťovo veľmi výrazné Boef á´la bourguignonne, teda hovädzie po burgundsky. Na prípravu tohto pokrmu spotrebujete hneď dve fľaše dobrého vína. Jedným budete podlievať mäso, druhé servírovať Vašim nadšeným hosťom. Hor sa na to!


Potrebujeme:


- 750 g hovädzej zadnej (lúpané pliecko)
- 100 g slaninky
- 1 lyžicu olivového oleja
- 3 mrkvy
- 1 cibuľu
- lyžičku soli
- 30 g bezlepkovej múky
- ¼ lyžičky korenia
- 500 ml červeného vína
- 1 lyžicu paradajkového pretlaku
- 700 ml hovädzieho vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžičky sušeného tymiánu
- 1 bobkový list
- 24 nakladaných cibuliek
- 500 g baby šampiňónov
- 1 lyžicu masla


Umyté mäso si nakrájame na kocky o veľkosti približne 4 × 4 cm a tiež nakrájame slaninu na menšie kúsky. Slaninu opražíme v hrnci, ktorý je však vhodný na pečenie v rúre. Do opraženej slaninky pridáme mäso a restujeme, pokým sa všetka šťava z mäsa nevypečie a mäso sa nezatiahne. Slaninku spolu s mäsom vytiahneme von z hrnca do misky a necháme odpočívať bokom. Na olivovom oleji opražíme nakrájanú cibuľku a na približne 2 cm kúsky nakrájanú mrkvu. Zeleninovú zmes vyberieme z hrnca a preložíme do misky. Vrátime na oheň mäso so slaninou, osolíme, okoreníme a posypeme múkou. Poriadne premiešame, aby sa mäso obalilo z každej strany. Pridáme opraženú zeleninu, podlejeme vínom a necháme pár minút povariť. Potom prilejeme vývar a zmes privedieme do varu. Na záver pridáme k mäsu ešte bobkový list, hrniec priklopíme pokrievkou, vložíme do rúry predhriatej na 170 ° C a pečieme 3 – 4 hodiny do zmäknutia mäsa. Medzitým si očistíme baby šampiňóny (nemusíme ich lúpať) a spolu s cibuľkami ich opražíme na masle. Akonáhle je mäso zmäknuté preložíme ho z rúry na sporák, pridáme k nemu do hrnca šampiňóny s cibuľkou, paradajkový pretlak, prelisovaný cesnak a tymián. Všetko spolu poriadne premiešame a necháme na platni ešte prejsť varom. Ideálne je mäso podávať so zemiakovou kašou.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie