• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Krémová jahodová torta

Pridané: 10.03.2023 09:00:00 Počet zobrazení: 562

10 Marec 2023

Jahody patria medzi jedno z najobľúbenejších ovocí vôbec. Kto by ich nemal rád? Sú súčasťou rôznych zákuskov, dezertov a tort. My sme sa rozhodli jahody použiť v krémovej bezlepkovej torte, ktorej zaručene žiadny milovník sladkého neodolá. Ak však nemáte po ruke jahody, môžete ich nahradiť akýmkoľvek obľúbeným ovocím, napríklad čučoriedkami alebo malinami.

Krémová jahodová torta

Krémová jahodová torta

Slnečné počasie nás láka v kuchyni pripravovať sladké dezerty plné ovocia a pestrých farieb. Jar už klope na dvere a záhradky postupne začínajú žiariť farbami. Dnes sme si pre Vás pripravili krémovú jahodovú tortu, ktorou zaručene potešíte celú rodinu a všetkých milovníkov sladkého.

Potrebujeme:

na korpus:

- 420 g bezlepkovej múky,
- 1 lyžička xantánu,
- 1½ lyžice kypriaceho prášku,
- 1½ hrnčeka jahodového jogurtového nápoja,
- 120 g masla,
- 1 hrnček cukru,
- ½ hrnčeka repkového oleja,
- 4 vajcia veľkosti M,
- 1 lyžička vanilkového extraktu

na jahodový džem:

- 400 g čerstvých jahôd,
- ¼ hrnčeka cukru,
- 1 lyžica kukuričného škrobu,
- 4 lyžice pomarančovej šťavy

na krém:

- 300 g mascarpone,
- 400 ml smotany na šľahanie,
- 1 hrnček práškového cukru,
- 2 lyžice citrónovej šťavy
na ozdobu:
- 150 g jahôd,
- hrsť marshmallow

jahody

Na pečenie korpusu budeme potrebovať dve tortové formy s    priemerom 20 cm. Obe vymažeme maslom a na dno vložíme  papier na pečenie. Na začiatku budeme potrebovať 3 misky so surovinami, pričom z týchto surovín postupne vypracujeme cesto na korpus. V prvej mise zmiešame sypké suroviny na korpus teda múku, xantán a kypriaci prášok. V druhej mise zase zmiešame tekuté suroviny, jogurtový nápoj a vanilkový extrakt. V poslednej tretej mise rozmiešame vajcia, prilejeme k nim olej, vmiešame zmäknuté maslo a postupne pridáme aj cukor. K tejto zmesi budeme postupne pridávať najprv zmes z prvej misky (sypké suroviny) a následne aj zmes z druhej misky (tekuté suroviny). Všetko poriadne zmiešame, až kým nevypracujeme vláčne cesto. To rozdelíme do pripravených tortových foriem a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C na približne 35 - 40 minút. Medzitým si môžeme pripraviť džem, ak si na prípravu džemu netrúfate, prípadne nie je čas, použite kvalitný džem zo supermarketu alebo od babičky :).

My si v tomto recepte džem pripravíme. Umyté jahody rozmixujeme na pyré a primiešame k nim cukor. Túto zmes dáme do hrnca a necháme prejsť varom. V hrnčeku rozmiešame škrob s pomarančovou šťavou a postupne vmiešavame do jahodového pyré. Varíme približne 3 - 5 minút, kým zmes nezhustne a necháme poriadne vychladnúť. Než sa dopečie torta, pripravíme si aj krém. Vyšľaháme šľahačku a v druhej miske tiež aj zmäknuté mascarpone, ktoré postupne pridáme do vyšľahanej šľahačky. K týmto surovinám pridáme citrónovú šťavu, práškový cukor a všetko jemne premiešame. Krém vložíme do chladničky, počas doby ako budú korpusy chladnúť, aby sa zachladil. Tortové korpusy necháme po upečení poriadne vychladnúť a následne ich rozpolíme, prípadne nožom zarovnáme a spodné poschodie preložíme na tanier vhodný na servírovanie. Vychladený krém preložíme do zdobiaceho vrecúška. Spodné poschodie zľahka potrieme krémom, po obvode nanesieme krémovú vrstvu a doprostred rozprestrieme tretinu džemu. Túto vrstvu prikryjeme ďalšou vrstvu korpusu a opakujeme postup, až kým sa nedostaneme na posledné poschodie. Poslednú vrstvu len potrieme krémom, ktorý tiež rozprestrieme po obvode torty. Hotovú tortu vložíme aspoň na hodinu do chladničky (najlepšie cez noc) a potom dozdobíme zvyšným krémom, jahodami a marshmallow.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Sviatok 1 8 maj