Krémové paradajkové rizoto
Pridané: 09.06.2023 09:00:00 Počet zobrazení: 616
09 Jún 2023
Paradajky patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny. Skúšali ste ich však pridať do rizota? Ak nie, dnešný recept je práve pre Vás. Pripravíme si krémové paradajkové rizoto, v ktorom budú hrať paradajky hlavnú úlohu.
![Krémové paradajkové rizoto](/resize/e/300/300/files/fotky-k-receptom/rizoto-rajcinove.jpg)
Krémové paradajkové rizoto
Na dnešok máme pripravený vynikajúci recept na rizoto trošku inak. Potešíme všetkých milovníkov paradajok pretože práve tie budú hviezdou tohto jedla. Recept je veľmi jednoduchý a rýchly, ideálny na sobotný obed či ľahkú večeru.
Potrebujeme:
- 150 g ryže arborio,
- 1 stredná cibuľa,
- 4 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice olivového oleja,
- 80 ml bieleho vína,
- 50 ml mlieka,
- 150 ml zeleninového vývaru,
- 250 g paradajkového pyré,
- hrsť sušených paradajok,
- soľ a korenie,
- hrsť čerstvej bazalky,
- lyžička sušeného oregana,
- 150 g cherry paradajok,
- strúhaný parmezán
Cibuľku s cesnakom očistíme a nahrubo nasekáme, vo väčšom hrnci dáme rozohriať olej a necháme na ňom zosklovatieť cesnak a cibuľu. Následne pridáme ryžu arborio, premiešame a minútu restujeme. Zmes podlejeme vínom a povaríme cca 2 - 3 minúty, aby s alkohol vyparil. Teplotu plameňa znížime, pridáme do hrnca polovicu paradajkového pyré a prilejeme polovicu zeleninového vývaru. Varíme ďalších približne 12 - 15 minút pričom postupne prilievame zvyšný vývar a pyré tak, aby sa rizoto nepripaľovalo, ale ani nebolo príliš vodové. Nakoniec pridáme nakrájané sušené paradajky a mlieko. Celú zmes premiešame a ešte na záver krátko povaríme. Dochutíme oreganom, soľou a korením. Rizoto podávame s nakrájanými cherry paradajkami, posypané parmezánom a ozdobené lístkami bazalky.
Prajeme dobrú chuť!