• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Laktózová intolerancia a celiakia: ako súvisia?

Pridané: 06.04.2022 09:45:00 Počet zobrazení: 518

06 Apríl 2022

Schopnosť ľudského organizmu stráviť mlieko v dospelom veku zmenila nielen stravovacie návyky, ale aj spoločnosť na celé stáročia. Ešte pred 10 000 rokmi totiž nikto, kto prekročil detský vek, nedokázal spracovať mliečny cukor, nazývaný laktóza. O tom, kedy a ako sa táto dispozícia – známa ako perzistencia laktázy alebo tolerancia laktózy – objavila, sa v odborných kruhoch živo diskutuje. Jedno je isté: ak vypijete pohár mlieka a nie je vám nevoľno, patríte medzi 35 % svetovej populácie a najpravdepodobnejšie pochádzate z Európy. Všetci ostatní trpia menšou či väčšou laktózovou intoleranciou.

Laktózová intolerancia a celiakia: ako súvisia?

Čo je laktózová intolerancia?

V prvom rade: nie je to alergia. Ak by ste boli alergickí na laktózu, už malé množstvo potraviny obsahujúcej laktózu by stačilo na vyvolanie masívnej reakcie v podobe vyrážky, opuchu či vracania. Čo teda laktózová intolerancia je?

Ide o poruchu tráviaceho traktu spôsobenú neschopnosťou stráviť laktózu, hlavný sacharid v mlieku a iných mliečnych výrobkoch. Telo jednoducho nemá dostatok laktázy – enzýmu, ktorý je na trávenie laktózy potrebný. Je to bežné ochorenie, ktoré často súvisí s (najmä neliečenou) celiakiou. Ale o tom neskôr.

Ako sa laktózová intolerancia prejavuje?

Medzi bežné príznaky intolerancie na laktózu patria:
– bolesti žalúdka,
– plynatosť,
– nadúvanie,
– hnačka.

bolest-brucha

Tieto symptómy sa prejavia zvyčajne polhodinu až hodinu po konzumácii čohokoľvek s obsahom laktózy. Keďže každý človek je iný, ich závažnosť a intenzita sa môžu líšiť. Závisí to nielen od toho, koľko laktózy dokážete tolerovať, ale aj od toho, koľko jej skonzumujete. Kým u niektorých môže príznaky vyvolať už malé množstvo laktózy, iní môžu skonzumovať celú hromadu mliečnych výrobkov, kým sa u nich objavia tráviace problémy. A aj to možno len minimálne.

Treba tiež poznamenať, že veľa ľudí trpí miernou laktózovou intoleranciou, ktorá nejako výrazne neovplyvňuje ich život. Tráviace ťažkosti z nej vyplývajúce sú síce takpovediac otravné, no nie sú dôvodom na návštevu lekára. A tak ich ignorujú a nikdy sa nedozvedia, že majú laktózovú intoleranciu.

Laktózová intolerancia a celiakia

Viete, že laktózová intolerancia má mnoho prienikov s iným ochorením tráviaceho traktu – s celiakiou? Žalúdočné kŕče, nevoľnosť či hnačka sú len niektoré z príznakov, ktoré môžu poukazovať na obe z nich. Rozdiel je v tom, ako ochorenie vzniká. Ako sme spomínali, kým pri laktózovej intolerancii je „vinníkom" laktóza, pri celiakii je to lepok – typ bielkoviny, ktorú nájdeme najmä v obilninách. Hoci ide o dve úplne odlišné veci, istým spôsobom sú neoddeliteľne prepojené. Ako?

Neliečená celiakia

Neraz sa stáva, že u novodiagnostikovaných celiatikov testy ukážu aj laktózovú intoleranciu. Deje sa to preto, lebo konzumácia lepku u celiatikov poškodzuje sliznicu tenkého čreva, ktorá následne nedokáže dostatočne vstrebávať enzým s názvom laktáza – a laktózová intolerancia je na svete. Dodržiavaním prísnej bezlepkovej diéty sa črevo dokáže uzdraviť, vďaka čomu je neznášanlivosť laktózy v prípade väčšiny pacientov s celiakiou dočasná.

Ak trpíte celiakiou a naďalej konzumujete lepok, váš imunitný systém reaguje nepriaznivo a koledujete si okrem intolerancie na laktózu aj o zápalové ochorenia tráviaceho traktu (IBD), herpetiformnú dermatitídu (forma svrbivej kožnej vyrážky), podvýživu, cukrovku 1. typu a rakovinu. Dbajte na dodržiavanie správnej výživy, aby ste predišli závažnejším zdravotným ťažkostiam.

priprava-zeleninoveho-salatu

Mám celiakiu aj laktózovú intoleranciu, čo môžem jesť?

Hoci lepok a laktóza nie sú to isté, celiakia a konzumácia lepku často vedie k problémom s trávením laktózy. Mnohé z nepríjemných príznakov môžete eliminovať, ak dokážete dodržať vhodnú stravu. Ako by mala vyzerať?

Naučiť sa žiť s neznášanlivosťou mlieka a lepku znamená žiť bez potravín, ktoré by za iných okolností boli neoddeliteľnou súčasťou vášho jedálnička. Na prvý pohľad ťažká misia. Dobrou správou je, že dnes už existuje mnoho alternatív „bežných" potravín. Mlieko môžete nahradiť sójovým, ryžovým, konopným a kokosovým nápojom alebo nápojom z orechov, ako sú mandle, lieskové orechy a kešu. Medzi potraviny s nízkym obsahom laktózy, ktoré sú všeobecne dobre znášané, patria dozreté syry (čedar, parmezán, švajčiarsky syr). Samozrejme, takisto si môžete vybrať z dnes už bohatej ponuky vegánskych náhrad mlieka a syra. Nezabúdajte na nemliečne zdroje vápnika ako losos, brokolica a špenát.

mandlove-mlieko

K bezlepkovým potravinám, z ktorých môžete vytvoriť rozmanité jedlá, zas patria napríklad ryža, pohánka, proso, polenta, quinoa alebo ovos nekontaminovaný inými obilninami. V špecializovaných obchodoch nájdete pestrý výber bezlepkových jedál, od múky cez maškrty až po cestoviny.

Skrytý lepok v potravinách

Jedným z úskalí takejto stravy je, že musíte zisťovať, či sa lepok nenachádza v spracovaných potravinách, ako sú napríklad sójová omáčka, prášok do pečiva, pivo, ryžový sirup, cereálie, káva. Pozor si treba dať na pšeničný škrob v jogurtoch, tvarohu, čokoláde či bujóne. Tu platí, že ak je v zložení uvedený škrob alebo modifikovaný škrob, nemusíte sa obávať, pretože ak by išlo o zdroj lepku, musí to byť označené, napríklad nápisom „obsahuje pšeničný škrob". Kukuričný či zemiakový škrob sú v poriadku.

Život s laktózovou intoleranciou a celiakiou si vyžaduje neustálu prácu „navyše". Určité druhy potravín jednoducho musíte vylúčiť zo svojho jedálnička a nahradiť novými. Aby ste nezhrešili a potom to vzhľadom na nepríjemné následky neľutovali, vždy majte poruke alternatívu. Ani sa nenazdáte a strava bez lepku a mlieka vám prinesie ovocie v podobe fyzickej aj psychickej pohody.

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie