• nakupovanie z pohodlia domova
  • Bezlepkové zmesi
  • Hamburgerové leto
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Niečo málo o lepku

Pridané: 30.10.2021 11:30:00 Počet zobrazení: 320

30 Október 2021

V tomto článku nám pani doktorka bližšie popísala "pôvodcu" ochorení: - celiakia, - alergia na lepok, - neceliakálna gluténová senzitivita. V článku je podrobne vysvetlené čo lepok je a kde všade sa nachádza.

Niečo málo o lepku

Niečo málo o lepku

Lepok, latinsky glutén je súčasťou zŕn obilnín. Obilniny patria do čeľade lipnicovitých rastlín, ktoré sa následne rozdeľujú do dvoch skupín. Do jednej skupiny patria obilniny ako pšenica, jačmeň, žito a do druhej patrí ovos. V súčasnosti medzi najviac pestované odrody pšenice patrí práve pšenica siata. Pšenica má veľmi vysokú nutričnú hodnotu, je dôležitým zdrojom bielkovín, cukrov a tiež vlákniny, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Navyše potraviny vyrobené z pšenice sú veľmi chutné. Vďaka moderným technológiám a šľachteniu vedia poľnohospodári dosiahnuť väčšie výnosy úrody pšenice, taktiež je ľahšie skladovateľná, má lepšiu kvalitu zrna, je odolná voči plesniam, škodcom a suchu. Glutén môžeme charakterizovať ako zmes bielkovín, ktoré sa rozdeľujú na dve skupiny:

• bielkoviny rozpustné v alkohole = prolamíny
• bielkoviny nerozpustné v alkohole = glutelíny.

Najväčšie množstvá prolamínov sú obsiahnuté práve v zrnách pšenice, naopak najmenšie množstvá týchto bielkovín rozpustných v alkohole obsahuje ovos. Vzájomné interakcie týchto bielkovín vytvárajú žiadúce vlastnosti múky pri výrobe potravinárskych produktov. Práve z tohto dôvodu sa môže lepok ukrývať vo veľkom množstve potravín, nielen v pečive a cestovinách. Nájdeme ho tiež v rôznych mäsových výrobkoch, vegetariánskej strave, morských plodoch, cukrovinkách, bonbónoch, zmrzline, omáčkach, dresingoch, polevách a tiež v pive. Množstvo gluténových bielkovín obsahuje tzv. imunopatogénne časti, ktoré u geneticky predisponovaných jedincov môžu aktivovať autoimunitnú reakciu a tým sa podieľať na vzniku celiakie. Taktiež negluténové bielkoviny vyskytujúce sa v zrnách obilnín môžu prispievať k rozvoju celiakie, ale tiež k iným ochoreniam ako sú alergia na pšenicu alebo neceliakálna pšeničná/ gluténová senzitivita.

Lepok bol hlavnou témou živého vysielania, ktoré si môžete spätne pozrieť na adrese (na vzhliadnutie videa je potrebné mať vytvorený účet na sociálnej sieti INSTAGRAM): https://www.instagram.com/tv/CUQTa-pDpAZ/ 

Tento článok pre Vás pripravila MUDr. Bára Bahníková, gastroenterologička v libereckej nemocnici a v nemocnici v Turnově.

Zdroje:
Miloš Dvořák, Celiakie, 2015, Postgraduální gastroenterologie a hepatologie, s. 266-269.
Přemysl Frič, Celiakie - současnost a perspektivita, 2016, Postgraduální gastroenterologie a hepatologie, s.165-171.
Iva Hoffmanová, Celiakie, 2019, s.33-50.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.

Prihlásenie