Pad Thai
Pridané: 13.04.2022 07:00:00 Počet zobrazení: 485
13 Apríl 2022
Čo je na ázijskej kuchyni úplne najlepšie? Väčšina pokrmov je prirodzene bezlepkových, farebných a plných zeleniny. Netypické chute a vône samozrejme nesadnú úplne každému, mnohým však čerstvé koriandrové lístky, strúhaný zázvor a arašidy učarovali. V nadväznosti na thajskú kuchyňu Vám prinášame recept na tradičné thajské rezance Pad Thai.
Pad Thai
Čo je na ázijskej kuchyni úplne najlepšie? Väčšina pokrmov je prirodzene bezlepkových, farebných a plných zeleniny. Netypické chute a vône samozrejme nesadnú úplne každému, mnohým však čerstvé koriandrové lístky, strúhaný zázvor a arašidy učarovali. V nadväznosti na thajskú kuchyňu Vám prinášame recept na tradičné thajské rezance Pad Thai.
Potrebujeme:
- 350 g širokých ryžových rezancov
- 1 cuketu
- 2 mrkvy
- 1 žltú papriku
- 2 jarné cibuľky
- 4 strúčiky cesnaku
- 300 g baby šampiňónov alebo iných húb
- 200 g kuracích pŕs
- ½ lyžičky mletej kurkumy
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 3 lyžice arašidového oleja
- 1 lyžica trstinového cukru
- soľ a korenie
Arašidová omáčka:
- ¼ hrnčeka zmäknutého arašidového masla
- ¼ hrnčeka kokosového mlieka
- šťava z 1 limetky
- 1 lyžička rybacej omáčky
- 1 lyžica sójovej omáčky
Na ozdobu:
- ½ hrnčeka opražených arašidov
- hrsť čerstvého koriandra
- 1 lyžička sezamových semienok
- 1 lyžička mletého chilli
- kúsok limetky
Rezance pripravíme podľa návodu na obale. Keď sú rezance hotové scedíme ich a pridáme trochu oleja, aby sa nezlepili. Necháme doložené bokom vychladnúť. Ošúpanú a umytú mrkvu spolu s cuketou nakrájame na tenké rezance. Ostatnú zeleninu, teda jarnú cibuľku, huby a papriku nakrájame na menšie kúsky. Zeleninu nedávame spolu do jednej misky, pretože sa bude pridávať na panvicu v rozličný čas. Kuracie prsia si umyjeme a taktiež nakrájame na menšie kocky, preložíme do misky osolíme a okoreníme. Na oleji opečieme cibuľku dozlatista a pridáme cesnak. K cibuľke a cesnaku následne pridáme kuracie prsia, ktoré opečieme zo všetkých strán. K celej zmesi pridáme huby, papriku a prilejeme 2 lyžice sójovej omáčky, prisypte cukor a povaríme ešte 3 – 4 minúty. Na záver pridáme uvarené rezance a všetko poriadne premiešame a chvíľu povaríme. Hotové rezance preložíme na tanier a podávame s arašidovou omáčkou. Tú si pripravíme jednoducho, zmiešaním všetkých potrebných surovín. Jedlo môžeme ozdobiť nami preferovanými ingredienciami, pre inšpiráciu sme uviedli pár príkladov medzi surovinami.