• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Pestrý kurací pilaf

Pridané: 30.05.2022 08:00:00 Počet zobrazení: 603

30 Máj 2022

Počuli Ste už o jedle známom ako pilaf res. pilav? Ak nie tento recept je práve pre Vás! Jedná sa o pomerne jednoduché jedlo, ktorého základ tvorí ryža alebo pšeničný bulgur. V našej bezlepkovej verzii budeme na jeho prípravu používať práve ryžu. Vo svete je známych mnoho druhov pilafu, niektoré môže obsahovať zeleninu iné ovocie. Pilaf je veľkou pochúťkou najmä v Turecku a v Azerbajdžane je pilaf národným jedlom.

Pestrý kurací pilaf

Pestrý kurací pilaf

Základnú surovinu pilafu (či pilavu) tvorí ryža alebo pšeničný bulgur. Keďže pšeničný bulgur neprichádza pri bezlepkovej verzii do úvahy, s nami môžete skúsiť vynikajúcu gluten-free verziu! Kurací pilaf je pomerne rýchle a ľahké jedlo, tradičné pre Východnú Európu, Stredný východ a tiež juhoázijskú kuchyňu. Toto jedlo Vás nadchne chuťou aj svojou farebnosťou!

Potrebujeme:

- 4 kuracie horné stehná
- 1 ½ hrnčeka dvojfarebnej ryže
- 3 hrnčeky kuracieho vývaru
- šťavu z 1 citróna
- 2 hrsti čerstvej petržlenovej vňate (alebo 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate)
- 1 oranžová mrkva
- 1 fialová mrkva
- 4 šalotky
- 1 hrnček baby šampiňónov
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice čerstvého tymiánu
- 1 lyžicu nasekanej šalvie
- 1 lyžicu masla
- soľ a korenie
- 1 lyžičku čerstvého rozmarínu

Pred krájaním, ktoré je základnou činnosťou tohto receptu si predhrejeme rúru na 180 °C. Do väčšieho pekáča si vsypeme ryžu, ktorú dôkladne zmiešame s vývarom. Nasleduje krájanie všetkej zeleniny zo zoznamu ingrediencií. Mrkvu, šampióni a petržlenovú vňať nakrájame na kúsky a spolu so šťavou z citróna ich pridáme do pekáča. Celú zmes dochutíme soľou, korením a poriadne premiešame, aby sa chute spojili. V druhom kroku si budeme pripravovať kuracie stehná. V miske zmiešame lyžicu olivového oleja s tymiánom, šalviou a zmes osolíme a okoreníme. S takto pripravenou zmesou potrieme umyté a osušené kuracie stehná. Na lyžici zvyšného olivového oleja a masle osmažíme zo všetkých strán kuracie stehná a vyskladáme ich na pripravený pekáč s ryžou. Na zvyšnom tuku osmažíme šalotky, ktoré pridáme ku kurčaťu. Celý pekáč vložíme do rúry a pečieme zhruba 30 minút pri teplote 180 °C. Ku koncu pečenia posypeme čerstvým rozmarínom a môžeme servírovať.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie