Pikantné trhané bravčové so zemiakovou kašou
Pridané: 20.05.2022 08:00:00 Počet zobrazení: 361
20 Máj 2022
V poslednej dobe môžeme vidieť vzrastajúci trend street foodového jedla, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj trhané mäsko. Môžete ho nájsť v balegických hranolkách alebo v mexickom tacos. My Vám ponúkame recept na trhané brančové mäsko so zemiakovou kašou. Prílohu si však môžete zmeniť podľa chute.
![Pikantné trhané bravčové so zemiakovou kašou](/resize/e/300/300/files/fotky-k-receptom/trhane-maesko.jpg)
Pikantné trhané bravčové so zemiakovou kašou
Trhané bravčové mäso patrí medzi klasiky americkej kuchyne. Pomaly pečené mäso pri nižšej teplote zostáva úžasne šťavnaté a prípravou dostatočne navnadíte svojich hostí či rodinu, pretože mäso provokatívne rozvoniava celým priestorom niekoľko hodín pred servírovaním. Finálna úprava – trhanie pomocou vidličiek – a príprava hladkej zemiakovej kaše už toľko času nezaberie. Tento pokrm je preto ideálny, ak sa pri príprave chcete napoly venovať aj hosťom.
Potrebujeme:
- 1 kg bravčového pliecka
- 1 lyžicu rasce
- 1 lyžicu mletého koriandru
- 1 lyžicu mletej papriky
- soľ a korenie podľa potreby
- ½ hrnčeka marhuľového džemu
- 2 stredne veľké cibule
- 4 papričky jalapeños
- 1,5 kg zemiakov
- 50 ml plnotučného mlieka
- 150 ml cmaru
- 150 g masla
Pred začiatkom prípravy si predhrejeme rúru na 150 °C. Bravčové mäsko rozdelíme na tri časti a odložíme bokom. V miske zatiaľ zmiešame rascu, 4 lyžičky soli, 2 lyžičky korenia a zmes vmasírujte do naporciovaného mäsa. Následne mäso potrieme ešte marhuľovým džemom. Preložíme ho do pekáča, pridáme k nemu nahrubo nakrájanú cibuľu a nakrájané jalapeños. Aby sa nám mäsko nevysušilo počas pečenia podlejeme ho trochou vody a zakryte alobalom. V predhriatej rúre pomaly pečieme 4 až 5 hodín. Nasleduje príprava prílohy. Zemiaky olúpeme, uvaríme domäkka a rozšťucháme. Do takto pripravených zemiakov pridáme maslo, necháme rozpustiť a premiešame. Nakoniec prilejeme mlieko, cmar (musí mať pokojovú teplotu) a tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Upečené mäso preložíme do misy alebo na tanier (kde sa nám bude mäso lepšie trhať) a pomocou dvoch vidličiek ho natrháme (prebytočný tuk však nevyhadzujeme ale odložíme bokom). Zemiakovú kašu servírujeme s mäsom, cibuľou a jalapeños preliatu vypečenou šťavou.
Prajeme vám dobrú chuť!