• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Sladké bezlepkové raňajky štyrikrát inak

Pridané: 17.10.2022 12:00:06 Počet zobrazení: 344

17 Október 2022

Raňajky sú základ dňa, to je stará známa pravda. Ak si po prebudení doprajete zdravé, výživné a navyše chutné raňajky, budete mať jednak krásny štart do dňa a jednak potrebnú energiu a výživu. Inšpirujte sa našimi tipmi na chutné, sladké a pri srdci hrejúce raňajky vhodné pre celiatikov.

Sladké bezlepkové raňajky štyrikrát inak

Obzvlášť pri celiakii je vhodné, keď si raňajky doprajete tak, ako majú byť. Nie príliš neskoro a so všetkým, čo k nim patrí. Vynechávanie jedál totiž prispieva k spomaľovaniu metabolizmu, ako aj k rôznym iným tráviacim ťažkostiam. A to je to posledné, čo celiatik potrebuje. Preto vám prinášame 4 tipy na recepty, ako si pripraviť síce sladké, no výživné bezlepkové raňajky.

1. Veselý bezlepkový chlebík pre malých aj veľkých maškrtníkov

Čerstvý chlieb s čokoládovou nátierkou, maslom a kakaom, to sú spomienky nášho detstva. Dnes si však vyberieme o niečo zdravší variant, ktorý obsahuje všetky potrebné makroživiny: zdravé tuky, cukry aj bielkoviny.

Budeme potrebovať:

  • 2 krajce bezlepkového tmavého chlebíka Vitacelia
  • 1 banán
  • 1 PL čučoriedok (alebo iné ovocie, napríklad jabĺčko)
  • 2 ČL 100 % mandľového masla

Voliteľné:

  • proteínové „kakavko"
  • 150 ml mlieka
  • 1 odmerka čokoládového proteínu
  • 1 ČL kakaa
  • 1 ČL hnedého trstinového cukru

sladke-bezlepkove-ranajky

Postup:

  1. Bezlepkový chlebík na pár sekúnd, cca 60, dáme do hriankovača, aby sa zohrial a bol jemne chrumkavý.
  2. Potom ho potrieme mandľovým maslom a poukladáme naň kolieska banánov, čučoriedky či jabĺčka. Kreatívci môžu banán použiť ako oči, z čučoriedok vytvoriť úsmev a deťom tak spraviť deň krajším.
  3. Kto chce, môže ako zdroj bielkovín pridať i domáce proteínové kakao. Pripravíme ho zmiešaním všetkých surovín ručne alebo v mixéri na smoothie a dáme zohriať na požadovanú teplotu.
  4. Hotovo! Výborné bezlepkové raňajky sú pripravené.

2. Bezlepkové orechovo-škoricové raňajkové rolky

Výborný recept, ktorý sa vám môže hodiť aj na využitie staršieho bezlepkového chleba. Teda pokiaľ ho nechcete len tak nechať vysušiť na strúhanku, však? Chuťou môže trošku pripomínať aj trdelník. Obľúbia si ho malí aj veľkí, tak poďme na recept.

Na 2 porcie potrebujeme:

  • 4 – 6 plátkov bezgluténovej veky Vitacelia
  • 2 rozšľahané vajíčka s 1 ČL brezového cukru
  • 40 gramov mletých vlašských orechov
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL hnedého trstinového cukru
  • 200 g jemného tvarohu
  • 1 ČL brezového cukru
  • 2 ČL javorového sirupu
  • kokosový olej v spreji

sladke-bezlepkove-ranajky

Postup:

  1. V miske zmiešame orechy so škoricou a s hnedým cukrom.
  2. Veku rozvaľkáme na tenší plátok, skoro ako palacinku, a obalíme ju vo vajíčkovej zmesi.
  3. Obalenú veku z jednej strany jemne položíme do zmesi s orechmi, otočíme na druhú stranu a v miske zrolujeme do závitku. Z tejto strany ešte zavinutú veku poriadne obalíme a pritlačíme, prípadne si pri uzavretí môžeme pomôcť aj špáradlom.
  4. Obalené rolky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a nasprejujeme trochu kokosového oleja.
  5. Dáme piecť do rúry na 220 stupňov Celzia na 15 minút.
  6. Počas pečenia zmiešame jemný tvaroh s brezovým cukrom.
  7. Upečené rolky dáme na tanier, pokvapkáme javorovým sirupom a podávame s tvarohom.

3. Pšenová kaša s figami, čučoriedkami a jabĺčkom

Výborná teplá kaša – prirodzene bez lepku – je ideálnou voľbou nielen počas chladných jesenných dní. Dodá vám potrebnú energiu a zasýti až do obeda.

Potrebujeme:

  • 70 g pšena
  • 1 ČL brezového cukru
  • 1 menšie jablko
  • za hrsť čučoriedok
  • ¼ ČL masla ghí
  • 1 figu
  • 10 g pekanových (alebo iných) orechov

sladke-bezlepkove-ranajky

Postup:

  1. Ideálne bude, ak pšeno namočíte do vody už deň vopred, ale nebude katastrofa, ak tak neurobíte.
  2. Pred samotnou prípravou dáme zovrieť vodu a horúcou prelejeme pšeno. Následne ju vylejeme a ešte dvakrát pšeno prepláchneme čistou vodou, aby sme ho zbavili horkosti.
  3. Do hrnca nalejeme 140 ml vody a pšeno varíme za pravidelného miešania na miernom ohni. Ak treba, počas varenia ešte podlievame troškou vody.
  4. Keď je pšeno uvarené na kašu, vmiešame doň nastrúhané jablko, cukor a maslo ghí.
  5. Servírujeme do misky, dozdobíme nakrájanou figou, čučoriedkami a orechmi. Milovníci sladkého môžu kašu ešte pokvapkať trochou agávového sirupu.

4. Domáce vafle vhodné pre celiatikov

Klasika, ktorá nikdy nesklame. Nemusíte sa báť, že to ráno nestihnete, môžete si ich pripraviť aj deň vopred. Vafle pripravené podľa tohto bezlepkového receptu budú chutiť skvelo aj na ďalší deň.

Potrebujeme:

Ostatné:

  • kokosový olej v spreji
  • ovocie podľa chuti (maliny, jahody, čučoriedky, banán)
  • grécky jogurt
  • javorový sirup
  • 1 ČL masla z orechov kešu

sladke-bezlepkove-ranajky

Postup:

  1. V mise zmiešame všetky suroviny na vafle a zmes poriadne vymiešame, môžeme si pomôcť aj mixérom.
  2. Zohriaty vafľovač nasprejujeme olejom a vylejeme doň cesto do ¾ plochy.
  3. Vafle pečieme cca 3 minúty.
  4. Hotové vafle podávame s gréckym jogurtom, maslom z kešu, čerstvým ovocím a poliate javorovým sirupom.

Prajeme vám dobrú chuť a skvelý štart do dňa! :)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Sviatok 1 8 maj