Tekvicové mini šišky bez lepku
Pridané: 28.04.2022 07:00:00 Počet zobrazení: 655
28 Apríl 2022
„Utiekol som babičke, utiekol som dedkovi a tebe tiež utečiem!“ Náš recept na bezlepkové šišky si rozhodne nenechajte utiecť, pretože vďaka pridanej tekvici sú úžasne vláčne a zlatisto žlté. Tí z Vás, ktorí sledujú naše sociálne iste z kvízu vedia, že tekvica je klasifikovaná ako ovocie a preto je ideálna na prípravu sladkých jedál. Vynikajúci jesenný dezert s láskou robený, na platne vyprážaný, na okne chladený!
Tekvicové mini šišky
„Utiekol som babičke, utiekol som dedkovi a tebe tiež utečiem!" Náš recept na bezlepkové šišky si rozhodne nenechajte utiecť, pretože vďaka pridanej tekvici sú úžasne vláčne a zlatisto žlté. Tí z Vás, ktorí sledujú naše sociálne iste z kvízu vedia, že tekvica je klasifikovaná ako ovocie a preto je ideálna na prípravu sladkých jedál. Vynikajúci jesenný dezert s láskou robený, na platne vyprážaný, na okne chladený!
Potrebujeme:
Cesto:
- 2 hrnčeky bezlepkovej múky
- 1 lyžička xantánovej gumy
- ½ vrecka kypriaceho prášku
- štipka soli
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
- ¼ lyžičky mletého klinčeka
- 1⁄3 hrnčeka rozpusteného masla
- ½ hrnčeka kryštálového cukru
- 1 vajcia veľkosť L + 1 žĺtok navyše
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 menšie tekvica hokaido
- ½ hrnčeka plnotučného mlieka
- repkový olej na vyprážanie
Posyp:
- 2⁄3 hrnčeka práškového cukru
- ½ lyžice mletej škorice
- ½ lyžice mletého muškátového orieška
Ako prvú si musíme upiecť tekvicu, ktorá je hlavnou surovinou tohto recept. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Medzitým si tekvicu umyjeme, rozkrojíme a zbavíme semienok (semienka nevyhadzujeme, môžeme ich neskôr upiecť). Rozkrojenú polovicou tekvice položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme do mäkka (zhruba 30 – 40 minút). Po upečení necháme tekvicu starostlivo vychladnúť a po vychladnutí ju rozmixujeme na pyré. Na prípravu šišiek budeme potrebovať 250 g pripraveného pyré. K pyré pridáme vajcia a žĺtok, mlieko, vanilkový extrakt a rozpustené maslo. Zmes poriadne premiešame aby sa všetky suroviny spojili. V druhej miske zmiešame múku, xantánovú gumu, kypriaci prášok, cukor, soľ a korenie. Po dôslednom premiešaní zmes postupne pridávame k tekvicovej zmesi a vypracujeme cesto. Teraz stačí šišky už len vysmažiť v oleji. Menší hrniec naplníme z polovice olejom a necháme poriadne rozpáliť. Pomocou dvoch lyžičiek vytvoríme guľôčku, ktorú vložíme do rozpáleného oleja a smažíme dozlatista. Lyžičky je dobré pred každou novou porciou zmočiť vo vlažnej vode, aby sa cesto príliš nelepilo. Hotové šišky necháme vychladnúť a odkvapkať od prebytočného oleja. Posledným krokom je obaľovanie šišiek v posype. V miske zmiešame všetky ingrediencie na posyp a obalíme v ňom šišky.