• nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 25 eur
  • Hamburgerové leto
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Tri recepty na fantastickú taliansku pizzu bez lepku

Pridané: 18.09.2024 13:10:45 Počet zobrazení: 143

18 September 2024

Čoraz viac ľudí má dôvod prejsť na bezlepkovú stravu. Či už je to kvôli celiakii, intolerancii na lepok, alebo jednoducho preto, že sa tak cítia lepšie. Pizza je jedným z najobľúbenejších jedál na svete a, našťastie, aj bez lepku môže byť výborná. Pripravte si s nami obľúbenú pochúťku podľa tradično-netradičných receptov.

Tri recepty na fantastickú taliansku pizzu bez lepku

Zaujímavosťou pizze je, že väčšine z nás chutí v akomkoľvek ročnom období. Leto či zima – dôležitá je pri nej skôr atmosféra, príjemná spoločnosť alebo, naopak, nálada konkrétneho jednotlivca a chuť konkrétnej kombinácie obľúbených prísad. Nájdite si tú pravú v bezlepkovej úprave.

Klasický bezlepkový pizza základ

Potrebujeme:

  • 250 g bezlepkovej múčnej zmesi na kysnuté cesto
  • 225 ml vody
  • 8 g droždia
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL cukru
  • 1 PL olivového oleja

Postup:

  1. Do šálky s vlažnou vodou dáme droždie a cukor, poriadne rozmiešame, zakryjeme a necháme asi 15 minút odstáť, aby droždie začalo pracovať.
  2. Vo veľkej mise zmiešame múku so soľou, pridáme obsah šálky s droždím (kvások), olivový olej a zamiešame.
  3. Na múkou vysypanú dosku preložíme cesto z misy a vytvarujeme z neho bochník. Zakryjeme utierkou a necháme odležať 15 minút.
  4. Následne cesto rozvaľkáme na okrúhly tenší plát a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  5. Teraz je na rade dochutenie podľa vášho gusta.

Najlepšia pizza je pizza pripravená s láskou, z kvalitných surovín a pečená skôr krátko, ale na dostatočne vysokej teplote. Aby bola dokonalá, potrebuje mať na povrchu dokonalú oblohu. Ktoré sú naj podľa osvedčených talianskych receptúr?

Tradičná pizza Margherita

pizza-margherita

Margherita sa usalašila na priečke číslo 1 v rebríčku najobľúbenejších pízz na celom svete a roky mu neohrozene kraľuje. Nesmie teda chýbať ani v našom bezlepkovom receptári.

Potrebujeme:

  • cca 200 ml paradajkovej omáčky
  • 250 g strúhanej mozzarelly
  • lístky čerstvej bazalky
  • 2 PL olivového oleja

Postup:

  1. Na pizza základ dáme do stredu paradajkovú omáčku a lyžicou ju do kruhu roztierame až k okrajom, cca 1,5 cm od okraja cesta.
  2. Posypeme mozzarella syrom.
  3. Pečieme na 220 °C asi 7 minút.
  4. Pred podávaním pridáme čerstvé bazalkové lístky a pokvapkáme olivovým olejom.

TIP:
Niektorí šéfkuchári namiesto papiera na pečenie či oleja pod pizzu nasypú vrstvu hrubej kukuričnej múky. Vďaka tomu je pizza chrumkavejšia. Je to tip, ktorý nekoliduje s bezlepkovým jedálničkom. Vyskúšate?

Pizza quattro formaggi bez lepku

Alebo bezlepková à la 4 druhy syra. Dokonalá vôňa čerstvo upečenej pizze so štyrmi druhmi syra – to je niečo, čomu sa naozaj veľmi ťažko odoláva. A viete čo? Vôbec nemusíte odolávať! Táto bezlepková pizza stojí za hriech.

pizza-quattro-formaggi

Potrebujeme:

  • základný korpus podľa receptu vyššie
  • 2 PL olivového oleja
  • 200 g ručne natrhanej mozzarelly
  • 50 g parmezánu
  • 50 g strúhanej goudy
  • 50 g strúhaného čedaru

Postup:

  1. Pripravené pizza cesto potrieme olivovým olejom a postupne ho striedavo posypeme všetkými tromi syrmi – parmezánom, goudou i čedarom. Mozzarellu pridáme poslednú.
  2. Dáme piecť na 220 °C asi 10 minút.
  3. Necháme trochu vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!

Bezlepková pizza prosciutto e funghi

pizza-prosciutto-e-funghi

S talianskou šunkou proscuitto a šampiňónmi. V rebríčku najobľúbenejších pízz nezvykne chýbať, hoci šampiňóny môžu niekedy nahradiť aj iné druhy húb. Jej príprava je jednoduchá, no zdôrazňujeme, že pre dokonalú chuť sa naozaj oplatí investovať do kvalitného prosciutta.

Potrebujeme:

  • pizza cesto – základ na bezlepkovú pizzu
  • 1 ½ hrnčeka najemno nasekaných lístkov čerstvej bazalky
  • 1 hrnček paradajkového základu
  • 1 hrnček nastrúhanej mozzarelly
  • 5 – 6 plátkov čerstvého prosciutta cotto
  • 1 hrnček čerstvých šampiňónov nakrájaných na plátky

Postup:

  1. Paradajkový základ zmiešame s bazalkovými lístkami a natrieme na cesto.
  2. Poukladáme plátky prosciutta a šampiňónov a posypeme mozzarellou.
  3. Dáme piecť na 220 °C cca 10 minút.
  4. Kto má rád, môže hotovú pizzu ešte pokvapkať olivovým olejom.

Tak čo, našli ste si medzi našimi receptami obľúbenú pizzu bez lepku alebo si tú svoju doladíte podľa vlastných predstáv? V každom prípade vám želáme dobrú chuť. Nebojte sa s nami podeliť o svoje predstavy o najlepšej verzii talianskej pizze.

* Použité obrázky sú ilustračné.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie