Vianočné bezlepkové vanilkové rohlíčky
Pridané: 03.12.2023 09:00:00 Počet zobrazení: 932
03 December 2023
Vanilkové rohlíčky patria medzi klasické vianočné dobroty, ktoré voňajú a chutia "po sviatkoch". Nie sú len jedlom, sú symbolom vianočnej atmosféry a teplých rodinných chvíľ strávených pri pečení. Pripraviť ich zvládne naozaj každý. Tak nech sú vanilkové rohlíčky súčasťou vašich sviatočných stolov a prinesú vám radostné vianočné zážitky!
Vianočné bezlepkové vanilkové rohlíčky
Vianoce sú už za rohom a všade rozvoniavajú typické vianočné koláčiky. Medzi tradičnými vianočnými pochúťkami zaručene nemôžu chýbať ani vanilkové rohlíčky. Každý má svoj obľúbený recept na tieto krehké koláčiky, my Vám ponúkneme jeden na bezlepkovú verziu. Upraviť si ho samozrejme môžete podľa svojich preferencii. Milovníci orechov – pridajte poriadnu nálož orieškov, naopak milovníci mandlí nešetrite na nich, veď sú predsa Vianoce, obdobie, kedy si môžeme dopriať viac sladkého. Na recept je potrebných len zopár surovín a príprava nezaberie veľa času. Tak sa poďme pustiť do toho!
Potrebujeme:
Na prípravu cesta:
- 180 g bezgluténovej zmesi na jemné pečivo
- 50 g práškového cukru
- 60 g mletých vlašských orechov
- 1 vajíčko veľkosti M
- 160 g masla
Na posypanie:
- práškový cukor
- vanilkový cukor
Cesto potrebuje svoj čas, preto je ideálne pripraviť si ho deň vopred. Do väčšej misy vložíme všetky sypké suroviny a poriadne premiešame. Následne pridáme zmäknuté maslo spolu so žĺtkom z vajíčka. Z tejto zmesi vypracujeme kompaktné cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky. Cesto necháme odpočívať v chladničke do nasledujúceho dňa, aby sa všetky zložky pekne prepojili. Druhý deň začína tvarovaním rohlíčkov. Tvarujeme buď ručne symetrické a približne rovnaké polmesiačiky alebo si dopomôžeme silikónovými formami. Vytvarované rohlíčky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C alebo pečieme priamo v silikónovej formičke. Rohlíčky pečieme cca 10 minút do zlatova. Následne ešte teplé rohlíčky obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.