Výborné bezlepkové bryndzové pirohy so slaninkou
Pridané: 31.10.2022 08:23:04 Počet zobrazení: 717
31 Október 2022
Lahodné a mäkké, s poctivou bryndzou a voňavou slaninkou výnimočne potešia po dobrej horskej túre, pobyte v prírode, ale aj v akýkoľvek bežný deň. Tentoraz nebude reč o haluškách, ale o ich blízkych príbuzných – o bryndzových pirohoch. Dať si výborné pirohy niekde v horskej chate však môže byť pre celiatika problém. Až na zopár slovenských hotelov a reštaurácií by ste v nich bezlepkové pirohy hľadali asi márne. Preto si ich radšej spolu pripravíme doma – podľa tradičného receptu.
Príprava pirohov sa na prvý pohľad môže zdať náročná, nedajte sa však odradiť. Ak nerobíte dávku pre celú ulicu, nezaberie vám to, prekvapivo, ani veľa času. Tak ako pri väčšine tradičných slovenských jedál je dôležité vedieť pracovať s cestom. Vďaka poctivo vymiesenému cestu vám vzniknú lahodné bezlepkové pirohy.
Pri ich príprave bude dobrým pomocníkom formička špeciálne určená na prípravu pirohov, no ak ju nemáte, nezúfajte. Okraje pirohov jednoducho zvládnete spojiť aj prstami a dotvoriť vidličkou. Tak poďme na to!
Čo budeme potrebovať?
Na zemiakové cesto:
- 600 g zemiakov
- 300 g múky Vitacelia chlebová zmes svetlá
- 1 vajce
- štipka soli
Na plnku:
- 300 g čerstvej 100 % ovčej bryndze
- 150 g zemiakov
- štipka soli
Na servírovanie:
- opražená slaninka
- kyslá smotana
- jarná cibuľka
Postup:
- Všetky zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí ich očistíme.
- Prípravu cesta začneme nastrúhaním zemiakov na jemno.
- Do zemiakov pridáme múku, vajce, štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto.
- Pripravené cesto rozvaľkáme na cca 0,75 cm hrúbku a vykrajujeme kolieska buď veľkým pohárom, alebo formičkami na pirohy.
- Plnku pripravíme zmiešaním nastrúhaných zemiakov a bryndze s trochou soli.
- Vykrojené kolieska cesta plníme 1 čajovou lyžičkou bryndzovej plnky (poprípade menej, ak máte menšie kolieska).
- Koliesko preložíme na polovicu, prstami spojíme okraje a tie ešte pritlačíme vidličkou, aby nám vznikol pekný vzor.
- Takto pripravené bezlepkové pirohy varíme v osolenej vriacej vode cca 6 minút. Nie viac, aby sa nerozvarili.
- Počas varenia pirohov si stihnete opražiť slaninku, aby bola akurát teplá na servírovanie.
- Kto chce, môže opražiť aj cibuľku, my sme však použili čerstvú.
- Hotové bryndzové pirohy servírujeme na tanier spolu s kyslou smotanou, opraženou slaninou a nasekanou jarnou cibuľkou.
Prajeme vám dobrú chuť!