• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Výborné bezlepkové bryndzové pirohy so slaninkou

Pridané: 31.10.2022 08:23:04 Počet zobrazení: 245

31 Október 2022

Lahodné a mäkké, s poctivou bryndzou a voňavou slaninkou výnimočne potešia po dobrej horskej túre, pobyte v prírode, ale aj v akýkoľvek bežný deň. Tentoraz nebude reč o haluškách, ale o ich blízkych príbuzných – o bryndzových pirohoch. Dať si výborné pirohy niekde v horskej chate však môže byť pre celiatika problém. Až na zopár slovenských hotelov a reštaurácií by ste v nich bezlepkové pirohy hľadali asi márne. Preto si ich radšej spolu pripravíme doma – podľa tradičného receptu.

Výborné bezlepkové bryndzové pirohy so slaninkou

Príprava pirohov sa na prvý pohľad môže zdať náročná, nedajte sa však odradiť. Ak nerobíte dávku pre celú ulicu, nezaberie vám to, prekvapivo, ani veľa času. Tak ako pri väčšine tradičných slovenských jedál je dôležité vedieť pracovať s cestom. Vďaka poctivo vymiesenému cestu vám vzniknú lahodné bezlepkové pirohy.

Pri ich príprave bude dobrým pomocníkom formička špeciálne určená na prípravu pirohov, no ak ju nemáte, nezúfajte. Okraje pirohov jednoducho zvládnete spojiť aj prstami a dotvoriť vidličkou. Tak poďme na to!

Čo budeme potrebovať?

Na zemiakové cesto:

Na plnku:

  • 300 g čerstvej 100 % ovčej bryndze
  • 150 g zemiakov
  • štipka soli

Na servírovanie:

  • opražená slaninka
  • kyslá smotana
  • jarná cibuľka

bezlepkove-bryndzove-pyrohy

Postup:

  1. Všetky zemiaky uvaríme v šupke a po vychladnutí ich očistíme.
  2. Prípravu cesta začneme nastrúhaním zemiakov na jemno.
  3. Do zemiakov pridáme múku, vajce, štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto.
  4. Pripravené cesto rozvaľkáme na cca 0,75 cm hrúbku a vykrajujeme kolieska buď veľkým pohárom, alebo formičkami na pirohy.
  5. Plnku pripravíme zmiešaním nastrúhaných zemiakov a bryndze s trochou soli.
  6. Vykrojené kolieska cesta plníme 1 čajovou lyžičkou bryndzovej plnky (poprípade menej, ak máte menšie kolieska).
  7. Koliesko preložíme na polovicu, prstami spojíme okraje a tie ešte pritlačíme vidličkou, aby nám vznikol pekný vzor.
  8. Takto pripravené bezlepkové pirohy varíme v osolenej vriacej vode cca 6 minút. Nie viac, aby sa nerozvarili.
  9. Počas varenia pirohov si stihnete opražiť slaninku, aby bola akurát teplá na servírovanie.
  10. Kto chce, môže opražiť aj cibuľku, my sme však použili čerstvú.
  11. Hotové bryndzové pirohy servírujeme na tanier spolu s kyslou smotanou, opraženou slaninou a nasekanou jarnou cibuľkou.

Prajeme vám dobrú chuť!

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

oznam