Bravčová panenka na hruškách
Pridané: 19.07.2022 11:00:00 Počet zobrazení: 486
19 Júl 2022
Panenka v našich končinách neodmysliteľne patrí k najobľúbenejším druhom mäsa vôbec. Niet divu, keďže ju takmer každý mäsiar považuje za jeden z najkvalitnejších druhov mäsa. Nachádza sa v zadnej časti prasaťa, kde sú svalové vlákna veľmi krátke a mäso je tak veľmi krehké. Bravčovú panenku odporúčame pripravovať v celku, aby sa počas pečenia nestratila prirodzená šťavnatosť mäsa. Pár zaujímavostí o panenke máme za sebou, môžeme sa pustiť do prípravy dnešného receptu. Ten sme si pripravili trošku moderne, niekto by povedal jesenne, ale predovšetkým lahodne a bezlepkovo.
Bravčová panenka na hruškách
Panenka v našich končinách neodmysliteľne patrí k najobľúbenejším druhom mäsa vôbec. Niet divu, keďže ju takmer každý mäsiar považuje za jeden z najkvalitnejších druhov mäsa. Nachádza sa v zadnej časti prasaťa, kde sú svalové vlákna veľmi krátke a mäso je tak veľmi krehké. Bravčovú panenku odporúčame pripravovať v celku, aby sa počas pečenia nestratila prirodzená šťavnatosť mäsa. Pár zaujímavostí o panenke máme za sebou, môžeme sa pustiť do prípravy dnešného receptu. Ten sme si pripravili trošku moderne, niekto by povedal jesenne, ale predovšetkým lahodne a bezlepkovo.
Potrebujeme:
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu čerstvého tymianu + na ozdobu
- 1 bravčovú panenku
- 3 menšie cibule alebo šalotky
- 3 hrušky
- 4 lyžice masla
- 2 lyžice bezlepkovej múky
- 1 ½ hrnčeka kuracieho vývaru
- ¾ hrnčeka hruškového nektáru (alebo hruškovej šťavy)
- soľ a korenie podľa chuti
Začneme prípravou mäsa, ktoré sa bude piecť v rúre. Pred pečením si predhrejeme rúru na 185 °C. V menšej miske si zmiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom a tymianom. Zmesou potrieme celú panenku, ale aj zeleninu (olúpanú a na štvrtiny nakrájanú šalotku a na štvrtiny nakrájané hrušky bez jadier). Predtým ako pôjde panenka do rúry orestujeme ju zo všetkých strán na panvici, aby sa mäso zatiahlo. Na olivovom oleji teda osmažíme šalotky a zo všetkých strán panenku vcelku. Takto zatiahnutú panenku spolu s orestovanou šalotkou preložíme do pekáča vyloženého papierom na pečenie, osolíme, okoreníme a vložíme do rúry na 10 minút. V tej istej panvici osmažíme hrušky z každej strany (cca 4 minúty) a potom ich pridáme do rúry k mäsu. Pečieme zakryté alobalom zhruba 20 minút. Panenku však priebežne kontrolujeme, aby sme ju neprepiekli. Kým sa nám panenka pečie, pripravíme si omáčku. V menšom kastróliku rozpustíme maslo, ku ktorému pridáme bezlepkovú múku. Akonáhle zmes zhustne, zriedime ju hruškovým nektárom, poriadne premiešame a pridáme vývar. Varíme do zhustnutia približne 7 minút. Akonáhle je panenka hotová, odoberieme 2 hrušky a zbavíme ich šupky, vidličkou ich roztlačíme a vmiešame do omáčky. Panenku pred podávaním nakrájame na medailóniky a servírujeme s hruškami, šalotkou a omáčkou ozdobenou tymianom. Ako príloha sa k tomuto jedlu hodia opečené zemiaky, batáty alebo ich kombinácia.