• nakupovanie z pohodlia domova
  • Hamburgerové leto
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Detská bezlepková oslava: aké jedlá pripraviť a na čo si dať pozor?

Pridané: 10.07.2024 10:58:14 Počet zobrazení: 77

10 Júl 2024

Príprava oslavy, na ktorej budú deti s celiakiou aj také, ktoré ochorením netrpia, si vyžaduje pozornosť a úsilie nič nezanedbať. Preto je potrebné zosumarizovať, na čo si dať pozor, ako zaistiť bezpečné miesto pre všetkých, kreatívny program, ale aj jedlo, na ktorom si všetci pochutnajú. Poďte sa s nami pozrieť, ako vyčariť úsmevy na detských tvárach vďaka výnimočne dobrému jedlu.

Detská bezlepková oslava: aké jedlá pripraviť a na čo si dať pozor?

Čo si budeme nahovárať, dnešné deti skrátka milujú nezdravé jedlá typu fastfood, jednoduché cukry, sladkosti a rôzne iné dobroty. Deti s celiakiou to majú o čosi ťažšie, pretože mnohé z takýchto maškŕt si nemôžu dopriať hocikedy. Práve oslava je ideálnym miestom, kde možno popustiť uzdu fantázii, ale aj rodičovským „stravovacím normám".

Skôr než sa budeme venovať konkrétnym receptom a druhom jedál, ktoré je vhodné použiť, pripomeňme si základné pravidlá, vďaka ktorým žiadne dieťa neodíde z oslavy smutné alebo s bolesťami bruška:

  1. Bezlepkové jedlo s lepkovým nikdy nemiešame ani ich neukladáme vedľa seba. Jedna tácka, ten istý tanier, jedna potravinová fólia, ten istý olej na vyprážanie, rovnaký nôž na krájanie atď. To všetko sú potenciálne zdroje rizík. Pri bezlepkových receptoch sa uistite, že na prípravu máte prichystané všetko zvlášť a čisté.
  2. Jasné a zreteľné označenie je nevyhnutnosť. Pokiaľ nemáte kapacitu, resp. nechcete všetko občerstvenie na oslave poňať bezlepkovo, je nesmierne dôležité bezlepkové a lepkové jedlá výrazne vizuálne označiť a oddeliť. Môžete použiť dva rôzne stoly, tácky s dvoma rôznymi farbami (červená = lepok, zelená = bezlepkové) a pridať k jedlám bez gluténu aj veľké označenie preškrtnutého kláska. Obrázkovému symbolu budú rozumieť aj detičky,ktoré ešte nevedia čítať.

deti-s-mydlovymi-bublinami

Ak máte menšie deti alebo také, ktoré sa vo víre oslavy nedokážu sústrediť na to, čo zjedia, resp. nemáte v pláne kontrolovať ich pri každej činnosti, vrelo odporúčame urobiť oslavu výlučne v bezlepkovej réžii. Bezlepkové maškrty si predsa môžu užiť aj „lepkáči".

Čo pripraviť deťom na bezlepkovú oslavu?

Deti spravidla milujú tie menej zdravé jedlá a práve oslava je čas, keď im to môžete dovoliť. Pripraviť bezlepkovú pizzu, bezlepkové burgery, tortilly, nugetky a iné dobroty je jednoduchšie, ako by ste predpokladali. Úspech určite zožnú aj chuťovky bez lepku alebo pizzové tyčinky z bezlepkového cesta. Klasici istotne nevynechajú ani obložené chlebíčky bez lepku.

Očakávate aj maškrtníkov, ktorí majú sladké jazýčky? Potom určite nesmie chýbať zmrzlina, bezlepková čokoládová torta, bezlepkové muffiny, palacinky, vafle či šišky. Jednoducho kúpiť alebo upiecť môžete aj bezlepkové sušienky a iné dobroty. Aby nechýbalo niečo zdravšie, môžete pridať ľahké a chutné špízy s čerstvým ovocím.

Čo potrebujete na slané recepty bez lepku?

  • Bezlepkovú múku na pečivo (pizza, tortilly, domáce žemle, pizzové tyčinky)
  • Bezlepkovú strúhanku (na obalenie mäsa, z ktorého budú nugetky)

Čo potrebujete na sladké recepty bez lepku?

  • Bezlepkovú múku na pečenie koláčov
  • Kypriaci prášok bez lepku

Keď si vyberiete bezlepkové múky určené na konkrétne použitie (koláčová, na kysnuté cesto a pod.), zvyčajne úplne postačí nahradiť nimi v obľúbených receptoch klasickú lepkovú a hneď sa môžete pustiť do prípravy dobrôt. Nezabudnite, že aj ostatné suroviny musia byť bez lepku. Môže sa to týkať droždia, kypriaceho prášku, šunky, salámy, ozdobných cukríkov na šišky, čokoládových nátierok na palacinky a pod. Zárukou bude, keď si všetky suroviny vopred skontrolujete a prečítate ich zloženie.

Ak sa vám nechce piecť doma, vyberte si niečo zo sortimentu hotového pečiva. Na burger sa hodí bezgluténová hamburgerová žemľa, na chuťovky mäkučké bagety.

No a čo by to bolo za oslavu, keby sme ju deťom parádne neosladili? Pripravte si s nami dobroty podľa nášho receptu.

cokoladova-torta-zdobena-ovocim

Čokoládová torta bez lepku

Na šťavnatú bezlepkovú čokoládovú tortu budeme potrebovať nasledujúce suroviny.

Na korpus:

  • 5 bielkov
  • 3 žĺtky
  • 90 g bezlepkovej múky
  • 85 g kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL mlieka
  • štipku soli

Na ovocnú redukciu:

  • 100 g lesného ovocia (môže byť aj mrazené)
  • 20 g kryštálového cukru

Na krém:

  • 160 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 40 g jemného krémového tvarohu
  • 120 g horkej čokolády (minimálne 50 %)

Postup:

  1. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky s kryštálovým cukrom vyšľaháme do peny a potom primiešame mlieko.
  2. Múku zmiešame s kakaom a práškovým cukrom a preosejeme cez sitko.
  3. Sypkú zmes po malých častiach pridávame do žĺtkovej zmesi a ďalej miešame. Keď je vmiešaná všetka sypká zmes, veľmi opatrne pridáme vyšľahaný sneh z bielkov a jemne a rovnomerne premiešame.
  4. Zmes nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30 minút.
  5. Počas pečenia korpusu pripravíme ovocnú redukciu. Do malého hrnca dáme lesné ovocie s cukrom a spolu necháme prevariť, kým nevznikne hustá konzistencia podobná džemu. Celý proces by mal trvať maximálne 10 minút.
  6. Na prípravu krému roztopíme čokoládu (ideálne nad parou). Smotanu vyšľaháme skoro do tuha, pridáme do nej tvaroh, mascarpone a došľaháme na tuhý krém. Teraz prilejeme čokoládu a opäť šľaháme elektrickým šľahačom, aby bol krém pekne konzistentný. Hotový krém dáme zachladiť do chladničky (ideálne počas chladnutia korpusu).
  7. Hotový a vychladnutý korpus horizontálne rozrežeme na tri tenšie časti. Spodnú časť korpusu natrieme polovicou ovocnej redukcie a tretinou krému. Rovnaký postup opakujeme na druhej tretine korpusu. Prikryjeme posledným plátom korpusu a tortu jemne potrieme krémom navrchu a po okraji. Zvyšok krému dáme do cukrárskeho vrecka s klasickou špičkou a vrch torty ozdobíme malými kopčekmi krému (ako snehové pusinky) dookola a aj v strede.
  8. Takto pripravenú tortu dáme zachladiť na 3 hodiny do chladničky, potom ju ešte môžeme posypať kakaom (cez sitko) a dozdobiť čerstvým ovocím podľa chuti (jahody, maliny a pod.).

cucoriedkove-muffiny

Čučoriedkové muffiny bez lepku

Okrem hrnčeka s objemom 200 ml, papierových košíčkov alebo formy na muffiny potrebujeme:

  • 2 hrnčeky bezlepkovej múčnej zmesi na koláče
  • ¾ hrnčeka mlieka
  • ¾ hrnčeka oleja
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 250 g čerstvých čučoriedok

Postup:

  1. Vo väčšej mise zmiešame mlieko s cukrom a olejom, pridáme vajíčka a vymiešame šľahačom.
  2. Potom postupne po lyžiciach vmiešame múku s kypriacim práškom do pečiva.
  3. Na záver pridáme do cesta čučoriedky a zamiešame vareškou.
  4. Cesto plníme do košíčkov do troch štvrtín ich objemu.
  5. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 20 až 25 minút.
  6. Milovníci čokolády môžu vrch vychladnutých muffinov ešte pofŕkať roztopenou čokoládou.

Tak čo, vybrali ste si niektorý z našich tipov na lahodné dobroty? Veríme, že áno, a prajeme vám, aby ste si s deťmi užili kopec zábavy aj bez lepku.

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie