• nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 10 eur
  • Vianoce
  • Vianoce 2
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Maďarské šomloi halušky a langoš bez lepku – priamo z vašej kuchyne

Pridané: 07.06.2023 10:58:03 Počet zobrazení: 1249

07 Jún 2023

Radi cestujete a ochutnávate medzinárodné kuchyne a ich špeciality? Čo by ste povedali na taký maďarský langoš a šomloi halušky? Nemusíte cestovať ďaleko – atmosféru maďarskej národnej kuchyne si môžete vychutnať v pohodlí domova. Stačí zájsť do obchodu, nakúpiť suroviny a uvariť si najchutnejšiu bezlepkovú verziu týchto pokrmov. Poďme sa spolu pozrieť, ako na to.

Maďarské šomloi halušky a langoš bez lepku –  priamo z vašej kuchyne

1. Domáci bezlepkový langoš

Viete, prečo sa langoš nazýva langoš? A prečo ho niektorí v slovenčine pomenúvajú aj nespisovne lángoš? Pomenovanie vychádza z maďarského slova láng, čo v preklade znamená plameň. V minulosti sa totiž táto pochúťka pripravovala z chlebového cesta, ktoré sa opekalo kúsok od plameňov. Langoš má dosť blízko k ďalšiemu skvelému jedlu, ktoré dnes poznáme pod názvom podplamenník.

Receptúra tejto pomerne mastnej lahôdky sa za posledné desiatky rokov trochu zmenila a v súčasnosti sa za najlepší langoš považuje práve kus cestovej placky vypraženej v oleji. Aj napriek jeho veľkej popularite by ste bezlepkový langoš v stánkoch či na kúpaliskách hľadali asi len márne, takže dnes si posvietime na výborný recept, ktorý si môžete v bezlepkovej verzii pripraviť aj doma.

langos-bez-lepku

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

Na potretie langošov:

  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku

Postup:

  1. V menšom množstve vody rozmiešajte droždie. Múku preosejte a premiešajte so soľou, s rozmrveným droždím a so zvyškom vody. Poriadne premieste a vypracujte cesto na langoše. Malo by byť polotuhé. Ak je tuhšie, môžete pridať trochu vody. Nechajte podkysnúť 15 minút, následne opäť premieste a nechajte kysnúť ďalších 45 minút.
  2. Kým cesto kysne, pripravte si cesnakovú zmes, ktorou hotové langoše potriete. Jednoducho do oleja prelisujte očistené strúčiky cesnaku a poriadne premiešajte.
  3. Vykysnuté cesto vyklopte na dosku a rozdeľte na cca 100 g bochníčky tak, aby vám vyšlo 10 kusov langošov.
  4. Každý z bochníčkov pomúčenými rukami roztlačte, aby vám vznikla placka, a položte bokom na pomúčenú dosku. Komu sa nedarí rukami, môže si pomôcť valčekom.
  5. Na panvicu vlejte dostatok oleja, ktorý nechajte rozpáliť, a keď je horúci, vložte doň langoše.
  6. Opekajte rovnomerne z oboch strán. Hotové langoše vyberte na servítku, kde stečie prebytočná masť. Po vybratí potrite cesnakovo-olejovou zmesou.
  7. Podávajte s kombináciou, ktorú máte najradšej (kečup, tatárska omáčka, syr, smotana), alebo si ich vychutnávajte len tak samotné.

2. Maďarské šomloi halušky, chutný bezlepkový dezert

Veľmi dobre známy a zrejme ešte viac obľúbený dezert pôvodne maďarských cukrární, to sú lahodné šomloi halušky. Mäkulinké piškótové cesto troch chutí, doplnené decentnou rumovou arómou, v kombinácii s nádychom vanilky, so šľahačkou a s čokoládou zaručene poteší vaše chuťové poháriky. Lenže dopriať si bezlepkové šomloi halušky kdekoľvek v cukrárni, to je veľmi ťažká misia, ktorej predchádza niekoľkohodinové hľadanie či dokonca cestovanie, preto vám ponúkame tip, ako si túto sladkú pochúťku pripraviť doma.

somloi-halusky-bez-lepku

Budete potrebovať:

Svetlá piškóta:

Kakaová piškóta:

  • 4 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • 120 g bezgluténovej zmesi na jemné pečivo Vitacelia
  • 30 g kakaa
  • 40 g roztopeného masla

Orechová piškóta:

  • 4 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • 40 g mletých vlašských orechov
  • 80 g bezgluténovej zmesi na jemné pečivo Vitacelia

Pudingová poleva:

  • 1 l mlieka
  • 200 g kryštálového cukru
  • 20 g vanilínového cukru
  • 60 g bezgluténovej zmesi na jemné pečivo Vitacelia
  • 60 g Zlatého klasu
  • 2 vajcia
  • 4 žĺtky
  • 60 ml tuzemáku (rumu)
  • 100 g masla

Na preliatie:

  • 300 ml pomarančovej šťavy
  • 100 ml vody
  • 100 ml tuzemáku (rumu)

Na ozdobenie:

  • 80 g opražených nasekaných vlašských orechov

Na čokoládovú polevu:

  • 150 g čokolády na varenie
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 50 g masla

Postup:

  1. Na svetlú piškótu vyšľahajte vajcia s práškovým cukrom do hustej peny. Opatrne – po častiach – primiešajte roztopené maslo a následne po častiach aj preosiatu múku. Cesto vylejte do tortovej formy na pečenie a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na cca 20 minút. Upečenú piškótu nechajte vychladnúť vo forme.
  2. Na tmavú piškótu opäť vyšľahajte vajcia s práškovým cukrom do peny, vmiešajte maslo, kakao a po častiach pridajte preosiatu múku. Nalejte do formy, ktorú ste vystlali papierom na pečenie, a pečte v rúre predhriatej na 180 °C cca 20 minút. Upečenú piškótu nechajte vychladnúť vo forme.
  3. Rovnako ako prvé dve pripravte aj tretiu – orechovú – piškótu, no s tým rozdielom, že teraz pridajte mleté orechy.
  4. Puding uvarte v hrnci so zovretým mliekom, s polovicou kryštálového cukru a celým vanilínovým cukrom. Do väčšej misky dajte zvyšok cukru, múku, Zlatý klas, vajcia a žĺtky a dobre vymiešajte metličkou. Do vaječnej zmesi nalejte trocha horúceho mlieka z hrnca, premiešajte a následne vaječnú zmes vlejte do hrnca s mliekom. Za stáleho miešania nechajte hustnúť, až kým vznikne puding. Hotový puding dajte do misky a zmiešajte s rumom a maslom. Vrch misky zakryte fóliou a nechajte chladnúť pri izbovej teplote.
  5. Na preliatie zmiešajte v hrnci pomarančovú šťavu s rumom a vodou a zohrejte. Potom pridávajte cukor, nastrúhanú pomarančovú kôru a hrozienka, ktoré nechajte napučať. Po zovretí a roztopení cukru stiahnite z ohňa a nechajte vychladnúť.
  6. Vychladnuté piškóty vyberte z formy a odstráňte z nich papier na pečenie. Naspodok formy položte svetlú piškótu, polejte ju tretinou rumovo-pomarančovej zmesi a posypte hrozienkami. Natrite tretinou pudingu a položte naň orechovú piškótu. Opäť polejte tretinou zmesi a potrite tretinou pudingu. Prikryte poslednou, tmavou piškótou, polejte rumovo-pomarančovou zmesou a natrite zvyšným pudingom, ktorý pekne uhlaďte. Dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne však na noc.
  7. Hotové šomloi halušky nakrájajte do dezertných misiek a pred podávaním polejte čokoládovou polevou, ktorú pripravíte roztopením všetkých surovín vo vodnom kúpeli (nad parou). Dozdobte šľahačkou a môžete posypať aj opraženými orechmi.

Prajeme dobrú chuť!

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie