Strašidielka z kukuričnej múky
Pridané: 28.10.2022 09:00:00 Počet zobrazení: 551
28 Október 2022
Názov Halloween vznikol spojením anglických slov All Hallows eve, čo v preklade znamená Predvečer Všetkých svätých. Väčšina ľudí si myslí, že tento sviatok pochádza zo Spojených štátov, no opak je pravdou. V recepte Vám predstavíme prípravu kukuričných sušienok bez lepku a dozviete sa aj pár zaujímavostí o Halloweene.
Strašidielka z kukuričnej múky
Názov Halloween vznikol spojením anglických slov All Hallows eve, čo v preklade znamená Predvečer Všetkých svätých. Väčšina ľudí si myslí, že tento sviatok pochádza zo Spojených štátov, no opak je pravdou. Do USA sa tento sviatok dostal až v 19. storočí vďaka prisťahovalcom z Anglicka, Írska a Škótska. Američania si Halloween zamilovali a doviedli ho k dokonalosti. Z USA potom v modernizovanej podobe postupne putoval do ďalších krajín sveta. Pod pojmom Halloween sa väčšine z nás vybaví vyrezaná tekvica osvetlená sviečkou. Existujú však aj iné Halloweenske symboly ako napríklad čarodejnice, duchovia, kostlivci či čierne mačky. Niekomu sa môže zdať Halloween divoký a nevkusný, ale nedá sa mu uprieť, že predstavuje veselé spestrenie tmavých a smutných jesenných dní. Deti ho milujú, tak ho skúste zobrať na milosť a vychutnajte si ho s nimi. Dlabanie tekvíc, výroba strašidielok, pečenie „desivých" sušienok = krásne spoločne prežitý čas. Dnes Vám predstavíme recept na Halloweenske kukuričné sušienky bez lepku.
Potrebujeme na cca 30 – 40 kúskov sušienok:
- 400 g hladkej kukuričnej múky
- ½ lyžičky kypriaceho prášku
- 120 g práškového cukru
- 1 lyžičku mletej škorice
- 1 bezlepkový vanilkový puding
- 1 vajce
- 200 g masla
- 1 čokoládovú polevu (alebo čokoládu na varenie)
- strašidelné vykrajovačky (my sme použili tekvice)
Ešte pre začiatkom pečenia si vytiahneme maslo z chladničky, aby stihlo zmäknúť. Vo väčšej miske si zmiešame všetky sypké suroviny, teda múku, kypriaci prášok, práškový cukor, škoricu a vanilkový puding. Premiešame, aby sa všetky sypké suroviny prepojili a pridáme vajce spolu so zmäknutým maslom. Zo zmesi vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút odležať do chladu. Predhrejeme si rúru na 170 °C a vytiahneme cesto z chladničky. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrubší plát a vykrajujeme z neho sušienky. Tie rozložíme na plech vystlaným papierom na pečenie a vložíme do predhriatej rúry na približne 8 – 10 minút. Vychladnuté sušienky následne namáčame do čokolády a necháme poriadne stuhnúť.