4-krát inak ľahké a chutné bezlepkové letné cestoviny
Pridané: 24.07.2024 09:19:55 Počet zobrazení: 235
24 Júl 2024
Leto prináša farby – dáva ich prírode i jedlám na tanieri. Pochutnávať si môžete na sezónnych plodoch, ktorých konzumácia je zdraviu prospešná. Sezónne potraviny zabezpečia rozmanitosť, ale aj ďalšie benefity. Jedným z najlepších je, že si mnohé viete dopestovať v záhradke, prípadne kúpiť v lokálnom obchode či na trhu od menších i väčších pestovateľov. Môžete ich použiť v rámci pestrej palety jedál – jednými z nich sú bezlepkové cestoviny.
Pýtate sa, prečo staviť na sezónne potraviny? Odpovedí existuje veľa:
- Zdravotné benefity. Vďaka sezónnym potravinám prijíma telo veľké množstvo živín, minerálov či vitamínov.
- Lepšia chuť. Sezónne produkty sú čerstvé, a tak je aj ich chuť oveľa výraznejšia, sladšia a intenzívnejšia. Porovnajte si jahody dopestované v záhradke či kúpené v letných mesiacoch na trhu s tými januárovými zo supermarketu.
- Lepšia stráviteľnosť a využiteľnosť v ľudskom organizme. Strava by mala byť vo všeobecnosti prispôsobená klimatickým podmienkam, v ktorých žijete.
- Podpora lokálnych predajcov či farmárov. Ak nakupujete lokálne suroviny, nemusíte sa zamýšľať, odkiaľ konkrétna potravina pochádza. Navyše podporíte domácu produkciu.
- Ekológia a šetrnosť k planéte. Lokálne potraviny sa nemusia prevážať na veľké vzdialenosti a nevyžadujú toľko chemických ošetrení, takže znižujú znečistenie vody, ovzdušia a pôdy.
Prinášame vám 4 alternatívy bezlepkových letných cestovín:
Cestoviny s baklažánom a ricottou
Baklažán je jednou z najuniverzálnejších a najfunkčnejších potravín na svete, navyše s veľkou nutričnou hodnotou. Obsahuje mnoho vitamínov (A, B, C, E, K) a minerálne látky, napríklad draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor, železo a iné. Baklažán pôsobí priaznivo na trávenie, zlepšuje vitalitu kostí a funkcie mozgu, ale pomáha aj v boji proti málokrvnosti.
Na prípravu cestovín budete potrebovať:
- bezlepkové cestoviny
- morskú soľ a korenie
- 4 PL olivového oleja
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- ¼ ČL mletej červenej papriky
- 1 veľký baklažán
- cherry paradajky
- 4 PL paradajkovej omáčky
- ½ šálky čerstvej bazalky
- syr ricotta
Postup:
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a sceďte.
- Na veľkej panvici rozpáľte olivový olej, pridajte na kolieska nakrájanú cibuľu a cesnak, mletú červenú papriku a restujte do zlatista.
- Pridajte na kocky nakrájaný baklažán, ochuťte ho podľa preferencií, prikryte a varte, kým nebude mäkký. Môžete ho podliať trochou vody.
- Pridajte paradajkovú omáčku, trochu bazalky a do zmesi vložte cestoviny.
- Cestoviny ozdobte zvyšnou bazalkou, cherry rajčinami a na každú porciu pridajte lyžicu ricotty.
Cestoviny s figami a mascarpone
Figy sú prirodzene spájané skôr so sladkými receptmi, no určite im dajte šancu aj v tých slaných, príjemne vás prekvapia. Už od dávnych vekov je toto ovocie, ktoré je symbolom hojnosti a plodnosti, považované za vysoko regeneračný liek. Okrem toho, že pomáha znižovať vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi, pomáha aj udržiavať hmotnosť, a to najmä vďaka vysokému obsahu draslíka a vlákniny. Nemenej dôležitým benefitom fíg je ich schopnosť priaznivo vplývať na zrak.
Na prípravu cestovín budete potrebovať:
- bezlepkové cestoviny• 8 až 10 čerstvých fíg
- 2 PL masla
- 1 ČL mletej červenej papriky (môže byť, no nemusí)
- šťavu z jedného citróna
- 250 g mascarpone
- nastrúhaný parmezán
- hrsť mäty
Postup:
- Dajte variť cestoviny a počas ich prípravy umyte a rozrežte každú figu na polovicu. Ak treba, odstráňte z nich stonky.
- Nakrájané figy orestujte na masle, pridajte mletú papriku a šťavu z citróna.
- Do zmesi pridajte cestoviny a mascarpone.
- Porcie ozdobte parmezánom a kúskami mäty.
Cestoviny s cuketou, hráškom a bylinkovým jogurtom
Mladá cuketa, sladučký hrášok a fantastický hustý jogurt ochutený bylinkami zo záhradky, to je ideálna letná kombinácia – osviežujúca a ochladzujúca. Cuketa je bohatá na antioxidanty, ktoré majú okrem iného pozitívny vplyv na stav pokožky a vlasov, ďalej na mozog alebo činnosť obličiek. Hrášok má blahodarné účinky na trávenie, zdravie srdca či očí, obsahuje proteín, vlákninu, vitamíny, minerály aj antioxidanty.
Na prípravu cestovín budete potrebovať:
- bezlepkové cestoviny
- olivový olej
- čerstvé bylinky, napríklad rozmarín a bazalku
- čerstvú petržlenovú vňať
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 väčšiu cuketu
- soľ a korenie
- 250 g bieleho gréckeho jogurtu
- hoblinky parmezánu
- ½ ČL čili (voliteľné)
- 150 g čerstvého hrášku
Postup:
- Uvarte cestoviny podľa návodu, preceďte, pokvapkajte olivovým olejom a premiešajte.
- Jogurt ochuťte podľa preferencií a primiešajte doň nasekané bylinky.
- Cesnak nakrájajte na tenké plátky, osmažte na troške oleja, pridajte čili a na menšie kúsky nakrájanú cuketu. Chvíľku smažte, aby zmäkla, ale dávajte pozor, nech to nepreženiete, aby sa vám nerozpadla.
- Do cuketovej zmesi pridajte hrášok s cestovinami a premiešajte.
- Pridajte jogurt a ozdobte parmezánom.
Mexický cestovinový šalát
Cestovinový šalát je jednoduchý na prípravu a je len a len na vás, aké suroviny doň zvolíte. Či už to bude rukola s červenou repou a so syrom, osviežujúca uhorka v kombinácii s cuketou, alebo sa rozhodnete vyskúšať túto mexickú dobrotu, ani v jednom prípade nešliapnete vedľa. Šalát sa konzumuje vychladený, takže si ho so sebou môžete zobrať kamkoľvek – do práce, ale pokojne aj na výlet.
Na prípravu cestovinového šalátu budete potrebovať:
Na zálievku:
- 1 cibuľu• soľ a korenie
- ½ ČL čili
- 2 PL jablčného octu
- 6 PL panenského olivového oleja
Na šalát:
- bezlepkové cestoviny
- 500 g čiernej fazule v konzerve
- 1 cibuľu
- 400 g paradajok
- ¼ hrnčeka vňate koriandra
- 1 papričku jalapeño
- 1 hrnček čerstvej kukurice
- 1 červenú papriku
- 1 žltú papriku
Postup:
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale a pustite sa do prípravy zálievky.
- Nakrájajte cibuľu a zalejte ju olivovým olejom a octom, ochuťte podľa preferencií.
- Pokračujte prípravou šalátu. Na jemno nasekajte cibuľku, pridajte kukuricu, fazuľu, nakrájané paradajky, papriky a jalapeño.
- K zmesi nakoniec pridajte cestoviny a polejte zálievkou. Tesne pred podávaním do šalátu primiešajte nasekaný koriander a všetko spolu premiešajte.
Milí čitatelia, prajeme vám dobrú chuť a veríme, že niektorý z našich receptov vyskúšate a podelíte sa s nami o výsledok i dojmy z chutí.
* Použité obrázky sú ilustračné.