• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Celiakia a histamínová intolerancia

Pridané: 02.08.2023 10:14:24 Počet zobrazení: 1184

02 August 2023

Histamínová intolerancia (HIT) bola po prvýkrát diagnostikovaná začiatkom 21. storočia a je charakteristická nedostatočným odbúravaním histamínu v tele. Ako sa táto choroba prejavuje a ako súvisí s celiakiou? Čo môže človek trpiaci touto chorobou konzumovať a čomu by sa mal, naopak, vyhnúť?

Celiakia a histamínová intolerancia

Hoci bol histamín objavený ešte v roku 1910, ako príčina potravinovej intoxikácie bol identifikovaný až o takmer 40 rokov neskôr. Vtedy sa jeho vysoké koncentrácie zistili v pokazených rybách, čo vyvolalo vzrastajúci záujem oň. Naozajstný boom histamínovej intolerancie však pozorujeme najmä v poslednej dekáde. Pacientov pribúda najmä vzhľadom na lepšiu diagnostiku a lepšie povedomie o tejto diagnóze, a to medzi lekármi aj samotnými pacientmi.

Čo je histamín?

Histamín je chemická látka, ktorú uvoľňuje náš imunitný systém. Je známy najmä ako hlavný mediátor alergických chorôb v organizme. V ľudskom tele však má aj ďalšie dôležité úlohy, ako napríklad regulovať cyklus spánku a bdenia či kognitívne funkcie. Ľudské telo histamín produkuje prirodzene spolu s enzýmom zvaným diaminooxidáza, označovaným ako DAO. Práve DAO zodpovedá za rozklad histamínu, ktorý prijímame z potravín. Ak sa u jednotlivca prejaví nedostatok enzýmu DAO a telo nedokáže odbúrať histamín, môže sa vyvinúť histamínová intolerancia.

Ktoré potraviny obsahujú histamín?

Kvantifikovať hladinu histamínu v potravinách nie je jednoduché, pretože aj v rovnakých typoch potravín sa môže značne líšiť. Dobrým pravidlom však je, že potraviny, ktoré sú fermentované, staršieho dáta alebo spracované, obsahujú viac histamínu ako čerstvé potraviny. Medzi potraviny bohaté na histamín patria konzervované alebo fermentované rybie produkty, ako sú sardinky či makrely v oleji. Vyskytuje sa aj v tučných rybách, medzi ktoré okrem zmienených patrí aj tuniak a losos.

ktore-potraviny-obsahuju-histamin

Histamín je takisto obsiahnutý v zrejúcich a strúhaných syroch, ako parmezán, čedar, gouda a eidam, a v mliečnych výrobkoch, ako sú jogurty a kyslá smotana. Obsahujú ho aj sušené a spracované mäsové výrobky, teda salámy, klobásy a sušené šunky. Nájsť ho môžeme i v špenáte, paradajkách, kvasenej kapuste, vo víne, v pive, citrusoch či jahodách. Naopak, produkciu DAO blokujú alkohol, čierny čaj, čaj maté, zelený čaj a energetické nápoje.

Ako sa prejavuje histamínová intolerancia?

Väčšina ľudí potraviny s vysokým obsahom histamínu toleruje, ale približne 1 % populácie trpí histamínovou intoleranciou. U týchto ľudí histamín nie je správne odbúravaný a hromadí sa v tele. To môže vyvolať reakciu imunitného systému, ktorá má za následok príznaky často podobné ako pri celiakii, potravinovej alergii, zápalových ochoreniach čreva a iných potravinových intoleranciách. Ide o nafukovanie, plynatosť, hnačku či zápchu. Pacienti sa sťažujú aj na bolesti hlavy, upchatý nos, únavu, žihľavku, nepravidelný menštruačný cyklus, nevoľnosť.

Vedeli ste, že?

Po konzumácii určitých druhov potravín sa môžu príznaky histamínovej intolerancie dostaviť zväčša do niekoľkých minút, najneskôr však do hodiny. Okrem vyššie zmienených sa môžete stretnúť aj s opuchom hrdla, so sťaženým dýchaním, s kožnými alergickými reakciami, so zvýšeným krvným tlakom či s búšením srdca. Obvykle sa vyskytuje viacero príznakov naraz.

Histamínová intolerancia a celiakia

Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolané neznášanlivosťou gluténu (lepku). Bezlepková diéta je preto pri celiakii jedinou a nevyhnutnou liečbou. Až 30 % pacientov s celiakiou však pociťuje napriek prísnej bezlepkovej diéte pretrvávajúce alebo opakujúce sa brušné ťažkosti. Tento stav sa nazýva refraktérna alebo nereagujúca celiakia. Podľa najnovších výskumov sa za ňou môže skrývať aj histamínová intolerancia, a to až v polovici prípadov.

Ktoré bezlepkové potraviny majú nízky obsah histamínu?

Zaručiť, že potravina bude úplne bez histamínu, sa nedá. Existuje však množstvo zdravých bezlepkových potravín, ktoré majú nízky obsah histamínu.

celiakia-a-histaminova-intolerancia

Patria sem:

  • čerstvé mäso a ryby
  • čerstvé necitrusové ovocie
  • vajcia
  • mliečne náhrady, ako je kokosové a mandľové mlieko (vyberte si plnotučné varianty s minimálnym množstvom prísad alebo bez prísad)
  • čerstvá zelenina okrem paradajok, avokáda, špenátu a baklažánu
  • kokosový a olivový olej

Ešte predtým, ako sa pustíte do prípravy jedálnička, majte na pamäti jednoduchú zásadu – hladina histamínu sa zvyšuje, čím je jedlo staršie. Vždy preto uprednostnite čerstvé potraviny pred predvareným jedlom alebo pred zvyškami jedál, ktoré vám zostali v chladničke z predchádzajúcich dní.

 

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Sviatok 1 8 maj