• nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 10 eur
  • Vianoce
  • Vianoce 2
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Tri domáce bezlepkové chlebíky, ktoré ľahko pripravíte v pohodlí domova

Pridané: 13.09.2023 15:54:57 Počet zobrazení: 4180

13 September 2023

Chlieb predstavoval v životoch našich predkov významný zdroj obživy a jeho príprava bola hotovým rituálom. Aj v súčasnosti je chlieb často na dennej báze prítomný v našich domácnostiach, dokonca sa vraciame k tradícii jeho výroby. Ak aj vy milujete čerstvý a chrumkavý chlebík na všemožné spôsoby, s našimi receptmi si ho ľahko pripravíte v pohodlí domova, a to aj v prípade, že ste celiatici. Vyskúšajte si spolu s nami upiecť chutný banánový chlieb, kukurično-medový chlieb alebo chlebík so psylliom.

Tri domáce bezlepkové chlebíky, ktoré ľahko pripravíte v pohodlí domova

Či už si viac pochutnáte na slanej, alebo sladkej verzii chlebíka, nasledujúce recepty sa vám budú určite hodiť a ocenia ich všetci členovia domácnosti – od tých najstarších až po najmladších. Skvelou správou je, že s týmito receptmi nestrávite v kuchyni dlhé hodiny, takže svoj čas môžete využiť aj na príjemný výlet, oddych či aktivity s deťmi.

1. Bezlepkový chlieb so psylliom

Psyllium je prírodná rozpustná vláknina, ktorú bežne kúpite v potravinách so zdravou výživou či v lekárňach. Obzvlášť pre celiatikov a ľudí, ktorí nekonzumujú lepok, je psyllium veľmi dôležité – zabezpečuje tráveniu dostatok vlákniny potrebnej na pravidelné pohyby v črevách a zároveň dožičí tráviacemu traktu priateľské baktérie, veľmi prospešné z hľadiska udržiavania zdravej rovnováhy v črevách. A ak psyllium pridáte do bezlepkového chlebíka, bude podobný tomu lepkovému, so skvelou konzistenciou, navyše bude nadýchaný a vláčny presne tak, ako to máme všetci radi.

Vedeli ste, že?

Črevám sa hovorí aj druhý mozog. Ak vám trávenie nefunguje správne, všetko vám pôjde o čosi ťažšie. Uľahčite si život dostatočnou starostlivosťou o svoj črevný mikrobióm.

bezlepkovy-chlieb-so-psylliom

Na bezlepkový chlieb so psylliom potrebujete:

  • 500 g bezlepkovej chlebovej zmesi Vitacelia
  • 200 ml mlieka izbovej teploty (môže byť aj bezlaktózové)
  • 1 vajce
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL octu
  • 1 ČL rasce
  • 1 ČL ľanových semienok
  • kocku čerstvých kvasníc (prípadne sušené droždie)

Postup:

  1. Zmiešaním mlieka, cukru a droždia pripravte kvások, zakryte ho a nechajte 10 minút podkysnúť.
  2. Vo väčšej mise zmiešajte všetky suché suroviny, potom k nim pridajte mokré suroviny a nakoniec nakysnutý kvások. Všetko premiešajte najskôr varechou.
  3. Následne cesto mieste cca 10 minút pomocou ručného mixéra, aby sa všetky suroviny dobre prepojili a cesto nabralo objem.
  4. Vymiesené cesto dajte do formy na chlieb vystlanej papierom na pečenie. Chlebík nebude držať sám, takže nestačí použiť iba plech, je nutné mať formu.
  5. Vrch chlebíka ešte mokrými rukami zarovnajte, aby bol pekný. Môžete doň nožom vyrezať tvary či mriežky hlboké asi 2 mm. Tieto rezy vám zároveň pomôžu, aby chlebík nepopraskal, kde nemá.
  6. Chlieb odložte na teplé miesto a nechajte 60 minút kysnúť.
  7. Rúru vyhrejte na 200 °C.
  8. Tesne pred pečením chlieb potrite vodou pomocou silikónovej štetky. Nebude na škodu, ak tak urobíte aspoň raz aj počas pečenia.
  9. Chlieb pečte 45 až 50 minút.

2. Bezlepkový banánový chlebík

Banánový chlebík je skvelou voľbou nielen preto, že vďaka nemu môžete zužitkovať aj staršie banány, ktoré už nikto nechce, ale hlavne preto, že si ho môžete pripraviť na mnoho spôsobov. S receptom sa dá pohrať a suroviny môžete meniť podľa chuti. Skvele sa doň hodia kúsky čokolády, sušené ovocie, ako napríklad brusnice, marhule, slivky, alebo oriešky, či čokoľvek iné, čo máte radi.

bezlepkovy-bananovy-chlieb

Na základný recept budete potrebovať:

  • 3 zrelé banány
  • 2 hrnčeky bezlepkovej múky na koláče/jemné pečivo
  • 2 vajcia
  • 6 PL roztopeného masla (môže byť aj kokosové)
  • 3 PL trstinového cukru
  • 2 ČL medu
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL škorice
  • 1 vanilkový cukor

Na spestrenie cesta môžete použiť:

  • ¼ hrnčeka nasekanej horkej čokolády
  • ½ hrnčeka čučoriedok
  • ¼ hrnčeka nasekaných vlašských či iných orechov

Postup:

  1. Rozpustené maslo vyšľahajte s cukrom a medom, pridajte vajíčka, vidličkou dobre rozpučené banány a premiešajte.
  2. V druhej miske zmiešajte sypké suroviny – múku, škoricu a sódu bikarbónu – a pridajte ich do misky s banánovou zmesou.
  3. Prisypte nasekanú čokoládu, orechy a čerstvé čučoriedky.
  4. Hotové cesto vylejte do formy vymastenej maslom a vysypanej troškou múky.
  5. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C cca 60 minút.
  6. Hotový banánový chlebík nechajte vychladnúť, potom ho nakrájajte a môžete podávať.

TIP

Domáci banánový chlebík si skvele vychutnáte napríklad aj s jogurtom, potretý orieškovou nátierkou či s plátkami čerstvých jahôd.

3. Kukurično-medový chlebík

Trochu netradičnejší chlebík, ktorý mnohí možno ani nepoznajú. O to viac ho treba doma vyskúšať a dopriať si tak v rámci pečiva niečo nové. Kvások naň si síce musíte nachystať vopred, ale celková príprava je jednoduchá.

bezlepkovy-kukuricno-medovy-chlieb

Budete potrebovať:

Na nočný kvások:

Na cesto:

  • 1 šálku vody (nie plná po okraj)
  • ¼ šálky hladkej kukuričnej múky
  • 1 PL medu
  • 1 PL masla
  • 1 ČL soli
  • ½ ČL sušeného droždia
  • ¼ šálky bezlepkových ovsených vločiek

Postup:

  1. Večer pred pečením chlebíka si v mise pripravte kvások zmiešaním všetkých surovín na nočný kvások a nechajte ho v noci kysnúť.
  2. Na druhý deň z vody a kukuričnej múky uvarte kašu – varte na miernom ohni cca 5 minút.
  3. Stiahnite z ohňa, pridajte med a maslo a nechajte trochu vychladnúť.
  4. Kašu dajte do misy, pridajte kvások, sušené droždie, múku, soľ a premiešajte.
  5. Za postupného miešania pridajte aj jemné ovsené vločky.
  6. Lepkavé cesto vložte do olejom vymastenej formy na chlieb a dajte kysnúť na teplé miesto na hodinku.
  7. Potom ho vareškou postláčajte, aby sa uvoľnil prebytočný vzduch. Nechajte kysnúť ďalšiu hodinu a pol.
  8. Následne cesto preložte na poriadne pomúčenú podložku a spracujte do bochníka. Presuňte späť do čistej a vymastenej formy.
  9. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 30 minút.

Prajeme vám dobrú chuť!

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie