Tri recepty na lahodné jarné rizotá – po zime nabite telo energiou z prírody
Pridané: 28.03.2023 10:00:00 Počet zobrazení: 657
28 Marec 2023
Aj vy milujete jar, jej farby, vône a rozmanitosť chutí? Ak áno, potom neváhajte vyraziť na trh alebo do vlastnej záhradky a pustite sa s nami do prípravy chutných jarných receptov. Špargľa, cvikla, špenát, cibuľka, pažítka, mladý hrášok alebo reďkovka. S týmito surovinami vytvoríte to najlahodnejšie a najchutnejšie rizoto. Poradíme vám, ako na to.
S jarným obdobím prichádza do našich kuchýň aj pravá chuť potravín. Nemusíte sa spoliehať na tovar z dovozu, stačí vyraziť na trh či do vlastnej záhradky a užiť si pestrosť, ktorú nám ponúkajú. Vďaka tomuto kroku budete eko, keďže využijete lokálne potraviny, no hlavne svojmu telu doprajete veľa vitamínov, ktoré po zime potrebuje doplniť. Navyše chuti zeleniny a ovocia z vlastnej záhradky či od poctivých domácich pestovateľov sa len tak niečo nevyrovná. Ďalšou z výhod využitia poctivých surovín je domáca príprava. Nemusíte mať potom obavy, že by ste zjedli niečo, čo by vám ako celiatikovi neprospelo.
V článku si predstavíme tri skvelé recepty na jarné rizotá. Ryža je prirodzene bezlepková, rovnako ako všetky ostatné suroviny, ktoré do nich budeme používať, takže sa môžete tešiť na chutný gurmánsky zážitok s nádychom Talianska.
Krémové špenátové rizoto
Prvý špenát zo záhradky môžeme zbierať už na jar, no jeho sezóna pokračuje až do jesene. Pre celiatikov je veľkým pokladom, takže vo svojom jedálničku by ste ho určite nemali vynechávať. Obsahuje vitamín A, skoro všetky vitamíny skupiny B, vitamíny C, E aj K a i kyselinu šťaveľovú. Je bohatý na minerály ako vápnik, horčík, draslík, fosfor, sodík, železo, mangán, selén, meď, zinok, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
Navyše špenát je známy svojimi pozitívnymi účinkami na oči, zdravý krvný tlak, upokojuje nervy, posilňuje mozog aj srdce či dokonca pomáha bojovať proti rakovine. Celiatici však určite ocenia, že špenát je veľmi účinný pri znižovaní zápalu. Ak ešte stále trpíte rôznymi zápalmi súvisiacimi s celiakiou, potom ho rozhodne neobíďte. Špenát však nekonzumujte viac ako 2- až 3-krát za týždeň.
Na krémové špenátové rizoto budeme potrebovať:
- 1 hrnček ryže arborio
- 2 hrnčeky vody alebo domáceho zeleninového vývaru
- 200 g listov čerstvého špenátu
- 1 cibuľu
- 150 g parmezánu
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL masla
- soľ či mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Cibuľku nakrájame najemno a zľahka opražíme na olivovom oleji.
- Potom pridáme ryžu a trošku spolu opražíme, následne zalejeme vodou/vývarom.
- Keď ryža trochu zmäkne a vstrebá cca polovicu tekutiny, pridáme rozmixovaný špenát.
- Po tom, ako ryža vstrebe zvyšnú tekutinu, pridáme nastrúhaný parmezán a maslo.
- Všetko spolu dobre premiešame a ochutnáme. Kto potrebuje, môže dosoliť a pridať štipku čierneho korenia.
- Varíme ešte cca 1 – 2 minútky a následne odstavíme.
- Podávame posypané trochou parmezánu a čerstvými listami špenátu.
Cviklové rizoto
Rovnako ako špenát, aj cvikla oplýva veľmi podobnými benefitmi pre naše zdravie. Pomôže vám pri dopĺňaní minerálov, s tlakom, posilní imunitu, odvodňuje, odkysľuje a detoxikuje. Pozor však na jej nadmernú konzumáciu, môže spôsobiť hnačky a kŕče. Pri normálnom pomere je cvikla výborná na trávenie a pomôže napríklad aj pri zápche. Poďme si teda spolu pripraviť chutné cviklové rizoto.
Budeme potrebovať:
- 3 cvikly (červené repy)
- 250 g ryže typu arborio
- ½ hrnčeka parmezánu
- 2 PL masla
- 2 PL olivového oleja
- 700 ml vývaru
- soľ a korenie
- 1 šalotku
- trochu šťavy z citróna
- 1 strúčik cesnaku
- 150 ml bieleho vína
- 2 PL kyslej smotany
Postup:
- Cviklu vopred uvaríme, pokojne aj deň vopred, keďže jej varenie trvá dlhšie.
- Na olivovom oleji speníme najemno nakrájanú šalotku a cesnak, pridáme ryžu a opražíme.
- Podlejeme 1 PL vývaru a 100 ml vína a necháme odpariť.
- Následne pridáme najemno nastrúhanú varenú cviklu a po lyžiciach vývar, aby sa postupne vstrebal.
- Keď je ryža zmäknutá a vstrebala všetok vývar, môžeme na zjemnenie pridať maslo, dochutiť soľou, korením a troškou citrónovej šťavy.
- Na záver pridáme nastrúhaný parmezán aj 2 PL smotany a povaríme ešte minútku.
- Podávame dozdobené nastrúhaným parmezánom, prípadne nasekanou jarnou cibuľkou.
Špargľové rizoto
Ani špargľa v zdravotných benefitoch rozhodne nezaostáva za svojimi jarnými „parťákmi" zo záhrady. Pomáha odvodňovať, čím zbavuje telo škodlivín, je bohatá na draslík, pomáha prečisťovať krv či regulovať hladinu cukru v krvi. Rovnako je veľmi dobre známa ako afrodiziakum a aj ako bohatý zdroj antioxidantov. Ani pri tomto recepte celiakia nebude žiaden problém, tak sa pusťme do toho!
Budeme potrebovať:
- 220 g ryže arborio
- cca 300 g čerstvej zelenej špargle
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľu
- 900 ml zeleninového vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 80 g parmezánu
- 2 PL masla
- šťavu z citróna
- štipku oregana a bieleho korenia
Postup:
- Špargľu umyjeme a odstránime drevnaté konce. Z vrchnej časti odrežeme kvetnaté konce, ktoré si však necháme na neskôr.
- Do zohriateho oleja dáme cibuľu, cesnak, najemno nakrájanú špargľu a okoreníme.
- Pridáme ryžu, všetko spolu trošku opražíme a podlejeme naberačkou vývaru.
- Vývar dávkujeme postupne – vždy, keď ho ryža vstrebe. So záverečnou naberačkou pridáme aj trochu šťavy z citróna a kvetnaté konce špargle.
- Keď ryža vstrebe všetky tekutiny, vmiešame maslo a nastrúhaný parmezán.
- Všetko spolu dobre premiešame a varíme ešte minútku.
- Podávame posypané troškou parmezánu.
Milí čitatelia, budeme radi, ak niektorý z našich receptov vyskúšate a podelíte sa s nami o výsledok aj dojmy z chutí.