Aké vitamíny chýbajú celiatikom najčastejšie?
Pridané: 21.02.2023 08:48:46 Počet zobrazení: 12860
21 Február 2023
Malabsorpcia, úbytok na váhe či nedostatok vitamínov a minerálov – aj tieto prejavy zvyknú sprevádzať ochorenie zvané celiakia. Ak ním trpíte, dosiahnutie správnej rovnováhy živín v tele môže byť pre vás oveľa ťažšie ako pre zdravú populáciu. Aké vitamíny celiatikom chýbajú najčastejšie a akým spôsobom ich môžu dopĺňať?
Chýbajúce vitamíny a minerály
„Bezlepková diéta môže byť spájaná s deficitom železa, biotínu, zinku, vitamínu B12 a folátov. Obsah vitamínov skupiny B v bezlepkových múkach, napríklad v amarantovej alebo pohánkovej, je podstatne nižší ako v klasickej, celozrnnej pšeničnej múke," vysvetľuje Ing. Jarmila Kabátová z gastroenterologicko-hepatologického centra Thalion.
Častým problémom u ľudí s celiakiou je aj nedostatok vitamínu D, vápnika a fosforu. „To však súvisí skôr s vynechávaním všetkých mliečnych výrobkov u pacientov s celiakiou a laktózovou intoleranciou, ktorá je u týchto pacientov veľmi častá," pokračuje odborníčka.
Vstrebávanie vápnika zlepšuje inulín
Štúdie ukazujú, že zlepšovať absorpciu vápnika dokážu prebiotiká, a to vďaka priaznivému vplyvu na črevnú mikroflóru. Ide predovšetkým o inulín, ktorý stimuluje bifidobaktérie, najmä druhy B. animali. Ing. Kabátová konštatuje: „Podávanie inulínu pri bezlepkovej diéte by mohlo byť sľubnou stravovacou stratégiou na prospešnú moduláciu intestinálneho ekosystému a tým na zlepšenie absorpcie vápnika."
Potraviny kompenzujte bezlepkovými alternatívami
Nižšie hladiny vápnika, železa, draslíka a ďalších minerálov môžu byť zasa zmiernené konzumáciou amarantu, pohánky a ľanového semena. Tento deficit je častý aj u neceliatikov, hoci nie je taký výrazný. Kým v prípade zdravej populácie je priemerný príjem vlákniny 15 g na deň, u celiatika príjem predstavuje len približne 6 g. Odporúčaná dávka je pritom až 30 g na deň. „Preto je dôležité tieto živiny v dostatočnom množstve kompenzovať prirodzene bezlepkovými alternatívami," upozorňuje nutričná poradkyňa. „V prípade vlákniny prostredníctvom zeleniny, ovocia, strukovín, celozrnných bezlepkových výrobkov a surovín ako hnedá ryža alebo celozrnné cestoviny. V prípade folátov zase prostredníctvom zelenej listovej zeleniny, mäsa, ovocia a podobne," dodáva.
Pomôže aj nekontaminovaný ovos
Ešte donedávna bol ovos pri bezlepkovej diéte považovaný za nevhodný, avšak v súčasnosti ju môže za dodržania určitých podmienok obohatiť. „Podmienkou je, aby išlo o čistý, nekontaminovaný ovos, ktorý je špeciálne pestovaný na výrobu bezlepkových výrobkov a nie je sekundárne kontaminovaný ostatnými lepkovými obilninami počas pestovania, žatvy, skladovania či spracovania," vysvetľuje Ing. Kabátová.
Doplnky výživy
Súčasťou liečby sú pri celiakii okrem celoživotnej bezlepkovej diéty aj vhodne zvolené výživové doplnky. Najčastejšie sú to vitamíny a minerály, najmä vitamíny skupiny B, vitamín D, kyselina listová, vápnik, železo a ďalšie. „Je však potrebné uvedomiť si, že na začiatku liečby, keď je sliznica čreva veľmi poškodená, sa musia tieto výživové doplnky podávať parenterálne (injekčne), pretože by sa nevstrebávali. Až po dlhšom čase dodržiavania bezlepkovej diéty sa v spolupráci s ošetrujúcim lekárom podľa klinického stavu pacienta a jeho laboratórnych výsledkov realizuje potrebné nahradenie," uzatvára Ing. Kabátová.