• nakupovanie z pohodlia domova
  • Hamburgerové leto
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Najsladšie bezlepkové Vianoce – upečte si chutné pečivo

Pridané: 14.12.2023 14:24:03 Počet zobrazení: 718

14 December 2023

K adventu a predvianočnému obdobiu neodmysliteľne patrí okrem arómy ihličia, škorice či vareného vínka aj vôňa vianočného pečiva, ktorá v našich príbytkoch vytvára tú správnu atmosféru. A že je vo vašej rodine niekto celiatik? To vôbec neprekáža. Upečte si s nami tie najchutnejšie sladučké vianočné koláčiky – medovníčky, linecké kolieska a vanilkové rožteky –, ktoré potešia nielen „bezlepkáčov“.

Najsladšie bezlepkové Vianoce – upečte si chutné pečivo

Bezlepkové vianočné medovníčky

Čo by to boli za vianočné sviatky bez mäkučkých a voňavých medovníkov? Dokonale ozdobené, poliate čokoládou, naplnené slivkovým lekvárom (príp. iným) alebo len s orieškom uprostred. Obľúbený variant si vyberte vy, my vám prinášame recept, vďaka ktorému budete mať bezlepkové vianočné pečivo voňavé a mäkké ešte aj na Nový rok.

Vedeli ste, že?

Medovníky sa v Európe objavili okolo 14. storočia, a to vďaka koreninám a receptom z arabských krajín, ktoré sa sem dostali v dôsledku križiackych výprav. O ich rozšírenie medzi širokou verejnosťou sa zaslúžili najmä kláštory – medovníky sa spočiatku predávali v pútnických centrách a mestách. Kolískou medovnikárskeho cechu bol nemecký Norimberg, odkiaľ sa toto remeslo rozšírilo do zvyšku Európy a napokon aj k nám do Bratislavy, ktorá mala najlepšie podmienky na jeho rozvoj.

Budete potrebovať:

  • 600 g bezlepkovej múčnej zmesi 
  • 200 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 150 g masla
  • 1 ČL perníkového korenia
  • ¾ ČL mletej škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 PL kakaa
  • 6 PL domáceho medu
  • štipku soli
  • na potretie 1 rozšľahané vajíčko
  • na ozdobenie oriešky, čokoládovú polevu, slivkový lekvár alebo klasické cukrové zdobenie z bielkov

Postup:

  1. Dobre zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom.
  2. Zmiešajte všetky suché suroviny (múka, korenie, sóda bikarbóna, kakao, škorica, soľ).
  3. Tie pridajte do cukrovo-maslovej zmesi spolu so všetkými ostatnými surovinami a vymieste cesto.
  4. Vypracované cesto odložte do misy, zakryte fóliou a nechajte odpočívať aspoň 24 hodín.
  5. Odpočinuté cesto vyvaľkajte na doske pomúčenej bezlepkovou múkou na hrúbku cca 3 až 4 mm.
  6. Formičkami vykrajujte tvary medovníčkov a tie ukladajte na plech jemne potretý maslom, príp. vystlaný papierom na pečenie.
  7. Pečte 5 až 6 minút na 180 stupňoch Celzia (nie dlhšie, aby sa vám medovníčky nespálili alebo nevysušili a nestvrdli).
  8. Pokiaľ chcete mať medovníčky krásne lesklé, ihneď po vytiahnutí z rúry ich potrite rozšľahaným vajíčkom.
  9. Následne ich vychladnuté ozdobte podľa svojej fantázie.
  10. Bezlepkové vianočné medovníčky máte hotové, teraz ich už len poctivo schovať, aby vám vydržali aj na sviatky.

bezlepkove-vianocne-medovnicky-recept

TIP

Do dózy, do ktorej medovníčky uložíte, môžete pridať tyčinku celej škorice. Vaše vianočné pečivo bude vďaka nej dokonale prevoňané.

Bezlepkové linecké koláčiky

Linecké cesto patrí medzi tie najobľúbenejšie a správne pripravené by sa malo rozplývať na jazyku. Či už budete koláčiky vyjedať pri vianočných rozprávkach, alebo s kávičkou v kruhu sviatočných návštev, rozhodne potešia vaše chuťové bunky aj napriek tomu, že sú bez lepku. A preto psst, tento detail si nechajte iba pre seba.

Vedeli ste, že?

Predchodcom lineckých koláčikov bola linecká torta. Jej história siaha do 17. storočia a bola natoľko populárna, že ju obľubovala aj cisárovná Sissi. Recept zapísala grófka Anna Margarita Sagramosa do svojich ručne písaných kuchárskych záznamov – dnes je rukopis uložený v knižnici opátstva v Admonte v Rakúsku. Časom sa z lineckého cesta začali piecť aj iné typy koláčov – väčšie či menšie – a aj tie, ktoré každoročne zdobia slovenský vianočný stôl.

Budete potrebovať:

  • 400 g bezlepkovej múčnej zmesi na jemné pečivo
  • 200 g masla (alebo Hery na pečenie)
  • 2 vajcia
  • 120 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • štipku kypriaceho prášku
  • domáci jahodový džem (príp. inú príchuť)
  • na posypanie práškový cukor

Postup:

  1. Múku a práškový cukor preosejte, pridajte kypriaci prášok s vanilkovým cukrom a premiešajte.
  2. Pridajte na menšie kúsky nakrájané zmäknuté maslo a vymieste cesto, ktoré nechajte odpočinúť cca 5 až 7 minút v chladničke, aby sa vám s ním lepšie pracovalo.
  3. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na cca 0,5 cm a vykrajujte formičkami.
  4. Do polovice koláčikov vykrojte v strede srdiečko alebo krúžok, príp. kvietok a pod.
  5. Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte piecť do rúry vopred rozohriatej na 210 stupňov Celzia.
  6. Pečte zhruba 6 až 10 minút, kým koláčiky nie sú zlatisté.
  7. Pečivo z plechu, resp. z papiera na pečenie berte vychladnuté, aby sa vám nepolámalo.
  8. Hotové koláčiky pospájajte lekvárom – natrite plný koláčik, zakryte vykrojeným –a posypte práškovým cukrom.
  9. Kto má rád čokoládu, môže cukrovú posýpku vynechať a pofŕkať koláčiky čokoládovou polevou, príp. do nej namočiť jednu polovicu už zlepených koláčikov.

bezlepkove-linecke-kolaciky-recept

Bezlepkové vanilkové rožky ako od babičky

Vanilkové rožteky sú povinnou jazdou každých sviatkov. Ak ste zvyknutí na verziu s lepkom, vôbec nemajte obavy. Podľa tohto receptu si ich pripravíte síce bezlepkové, no presne také, aké milujete.

Vedeli ste, že?

Vanilkové rožteky pochádzajú z Viedne a začali sa piecť niekedy okolo roku 1683 na počesť porážky osmanských vojsk – hovorí sa, že aj preto sa pripravujú v tvare polmesiaca. Postupom času sa rozšírili aj do iných častí Európy a recept na ich prípravu sa dedí z pokolenia na pokolenie.

Budete potrebovať:

  • 220 g bezlepkovej múčnej zmesi na jemné pečivo
  • 70 g práškového cukru
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 160 g masla
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • 1 struk vanilky (príp. vanilkový cukor bourbon)
  • na obalenie práškový cukor

Postup:

  1. Múku a práškový cukor preosejte a pridajte zvyšné suroviny.
  2. Spracujte krehké cesto, ktoré nechajte odpočinúť aspoň hodinku v chladničke.
  3. Z nachystaného cesta rukami tvarujte malé rožky, príp. ho môžete povkladať do formičiek na vanilkové rožteky.
  4. Pripravené rožteky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte na 170 stupňoch Celzia cca 10 minút, kým nebudú ružovozlatisté.
  5. Ešte teplé rožteky obaľte v cukre a nechajte vychladnúť.
  6. Vychladnuté uložte do dózy s otvoreným vreckom vanilkového cukru.

bezlepkove-vanilkove-rozky-recept

Prajeme vám dobrú chuť!

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie