Sladká Veľká noc – aké bezlepkové zákusky upiecť?
Pridané: 18.03.2024 11:26:48 Počet zobrazení: 514
18 Marec 2024
Aká by to bola Veľká noc bez času stráveného za jedným stolom s najbližšími? Nemusíte si odopierať sladké slasti sviatkov jari ani v prípade, že ste „bezlepkáči“, radšej si veľkonočné chvíle s rodinou spríjemnite sladkými pochúťkami v bezlepkovej verzii podľa našich receptov. Poďte si s nami pripraviť bezlepkové laskonky, pasku či zázvorníky.
Bezlepkové orechovo-kokosové laskonky
Laskonky patria k obľúbeným dezertom Slovákov, no vedeli ste, že sú populárne aj vo svete? Zahraničným turistom chutili natoľko, že sa vďaka nim umiestnili v prestížnom gastronomickom rebríčku portálu Taste Atlas na úžasnom 38. mieste a zaradili sa tak medzi stovku najlepších sušienok sveta.
Na ich prípravu budete potrebovať:
- 5 bielkov
- 300 g práškového cukru
- 50 g strúhaného kokosu
- 50 g mletých vlašských orechov
- 1 PL bezlepkovej múky
Na plnku (krém):
- 1 Zlatý klas
- 250 ml mlieka
- 1 vanilínový cukor
- 200 g masla
- 75 g práškového cukru
- 5 PL uvarenej kávy
Postup:
- Nad parou na miernom ohni šľahajte bielky s cukrom, kým sa nezahrejú (zhruba 6 – 9 minút). Na ich teplotu a čas dávajte naozaj pozor, aby sa bielky neuvarili.
- Potom šľahajte mimo pary, až kým nevznikne lesklá hustá hmota.
- Vzniknutú hmotu rozdeľte rovným dielom do dvoch misiek. Hmotu v jednej miske zmiešajte s orechmi a ½ PL múky, druhú polovicu zmiešajte s kokosom a taktiež s ½ PL bezlepkovej múky.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie položte formu na laskonky a otvory naplňte cestom. Vrch uhlaďte stierkou a pomaličky odstráňte formu.
- Dajte sušiť do rúry vyhriatej na 110 °C na cca 35 minút.
- Kým sa laskonky sušia, pripravte hustý krém z mlieka a zo Zlatého klasu. Posypte ho vanilínovým cukrom, aby sa na ňom nevytvorila koža, a nechajte vychladnúť.
- Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte do peny.
- Hustý krém zo Zlatého klasu po troškách vmiešajte do maslovej peny.
- Keď vznikne hmota, postupne pridávajte kávu.
- Na polovicu hotových a vychladnutých laskoniek natrite krém, príp. ak chcete krajší efekt, môžete ho naniesť cukrárskym vreckom a pritlačiť zvyšnými laskonkami.
- Dajte stuhnúť do chladničky najlepšie do druhého dňa.
- Kto chce, môže laskonky ešte pred uložením do chladničky pofŕkať roztopenou čokoládou.
Bezlepková veľkonočná paska (mazanec)
Vedeli ste, že názov paska pochádza z pomenovania jarnej židovskej slávnosti Pesach a jeho pogréčteného tvaru Pascha ako oslavy zmŕtvychvstania Ježiša Krista? V minulosti sa tradične piekla tesne pred Veľkou nocou, aby sa mohla v nedeľu ráno spolu s ostatnými potravinami odniesť na posvätenie.
Na prípravu budete potrebovať:
- 400 g bezlepkovej múky na kysnuté pečivo
- 200 ml mlieka
- 3 žĺtky
- 1 celé vajce
- 20 g droždia
- 100 g masla + trochu na vymastenie formy
- 80 g kryštálového cukru
- 1 vanilínový cukor
- cca 20 – 25 g plátkov mandlí
Postup:
- Z mlieka izbovej teploty, droždia a cukru vymiešajte kvások a nechajte ho aspoň 10 minút podkysnúť.
- Zatiaľ v mise zmiešajte múku, mäkké maslo nakrájané na drobné kúsky, žĺtky a vanilínový cukor.
- Do misy pridajte aj nakysnutý kvások a všetko spolu dobre vymiešajte, aby vzniklo vláčne cesto. Vypracované cesto zakryte utierkou a dajte aspoň na hodinku kysnúť na teplé miesto.
- S vykysnutým cestom pracujte na doske pomúčenej bezlepkovou múkou. Cesto rozkrojte na štyri rovnaké časti, z ktorých vytvarujte menšie bochníčky.
- Tortovú formu vymastite maslom a poukladajte do nej všetky bochníčky vedľa seba.
- Potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí.
- Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 40 – 45 minút.
- Pred krájaním a servírovaním nechajte pasku vychladnúť.
- Podávajte napríklad natretú maslom, džemom, s mliekom či teplým kakaom, jednoducho podľa chuti.
Klasické orechové šuhajdy bez lepku
Tento sviatočný nepečený zákusok v papierovom košíčku je ako stvorený pre každého milovníka čokolády. Okrem nej tvorí šuhajdu šťavnatá stredná vrstva, väčšinou orechová, no a typická je aj rumová príchuť. Pripravte si s nami rokmi overené šuhajdy, ktoré sú prirodzene bez lepku.
Na ich prípravu budete potrebovať:
- 400 g horkej čokolády
- 125 g masla
Na plnku:
- 250 g na sucho (na panvici) opražených a nasekaných vlašských orechov (nasekajte až po opražení)
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g masla
- 150 ml mlieka
- 1 a ½ PL rumu
- 1 vanilínový cukor
Postup:
- V antikorovej mise alebo hrnci zmiešajte mäkké maslo nakrájané na tenšie plátky s nalámanou čokoládou a nechajte roztopiť nad parou (vo vodnom kúpeli).
- Do pripravených papierových košíčkov nalejte trochu roztopenej čokolády. Vezmite lyžičku a v košíčkoch ňou prejdite od stredu až k okrajom, aby ste na ne dostali čokoládu aspoň do polovice výšky košíčka. Takto pripravené ich dajte stuhnúť do chladničky.
- Zatiaľ čo košíčky tuhnú, v hrnci si pripravte plnku z mlieka, vanilínového cukru, kryštálového cukru a masla – nechajte za stáleho miešania roztopiť. Do mliečnej zmesi následne pridajte nasekané orechy, nechajte cca 5 minút povariť a odstavte.
- Do vychladnutej orechovej zmesi prilejte rum a zamiešajte.
- Hotovú orechovú plnku vrstvite do vychladnutých čokoládových košíčkov a na záver polejte zvyšnou polovicou čokolády. Ozdobte orieškom či strúhaným kokosom a opäť dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny.
Bezlepkové zázvorníky
Tradičné sušienky, ktorých vôňa sa mnohým spája hlavne s Vianocami, no verní fanúšikovia si ich radi vychutnajú aj cez Veľkú noc. Práve preto dnes pre vás máme recept na ich bezlepkovú verziu.
Na ich prípravu budete potrebovať:
- 300 g práškového cukru
- 380 g bezlepkovej múčnej zmesi na koláče
- 3 vajcia
- ½ KL sódy bikarbóny
- 25 g mletého sušeného zázvoru
- 2 PL oleja
Postup:
- Práškový cukor vymiešajte s olejom, vajíčkami, so sódou bikarbónou a s mletým sušeným zázvorom. Do zmesi postupne primiešajte múku a vypracujte cesto.
- Na doske poprášenej práškovým cukrom z bochníčka vyvaľkajte cesto hrubé asi 6 mm a vykrajujte formičkami.
- Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich voľne sušiť 10 hodín.
- Potom dajte zázvorníky piecť do rúry vyhriatej na 150 °C na cca 15 minút.
Prajeme vám dobrú chuť!