• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Môžu celiatici piť alkohol?

Pridané: 14.02.2024 11:52:50 Počet zobrazení: 432

14 Február 2024

Bezlepková diéta znamená pre viacerých úplnú zmenu životného štýlu, obmedzenie potravín a nápojov, ktoré majú radi, no necítia sa po nich práve najlepšie. Aj v tejto súvislosti si možno niektorí celiatici kladú otázku týkajúcu sa konzumácie alkoholu a jeho bezlepkových alternatív. Môžu celiatici bezpečne piť alkohol? Existujú jeho bezlepkové verzie a aké riziká môže prinášať pravidelná konzumácia alkoholu?

Môžu celiatici piť alkohol?

Alkohol a celiakia

Ak trpíte celiakiou, ako prvý krok by ste mali identifikovať druhy alkoholu, ktoré môžete bezpečne konzumovať. Patrí sem väčšina čistých alkoholických nápojov, ako napríklad víno a destiláty, ktoré sú bezlepkové. Ako je to možné? Aj keď sa ako prísada použije obilnina, ktorá obsahuje lepok, všetky liehoviny sú počas výrobného procesu destilované a tento proces odstraňuje akékoľvek stopy lepku. Preto sú všetky liehoviny (vrátane sladovej whisky, ktorá sa vyrába z jačmeňa) bezpečné pre ľudí s celiakiou. Problém však môže nastať v prípade miešaných nápojov, do ktorých môžu byť pridané rôzne prísady, farbivá či ochucovadlá obsahujúce lepok. Je preto dôležité, aby ste si dôkladne prečítali etikety s informáciami o spôsobe výroby daného produktu.

Príklady bezlepkových možností alkoholických nápojov:

  • Destiláty (vodka, gin, rum, tequila a brandy, ak nie sú pridané prísady obsahujúce lepok)
  • Víno (víno vyrobené z hrozna je obvykle bezlepkové)
  • Cider (tento kvasený alkoholický nápoj z jablkovej šťavy je zvyčajne bezpečný pre celiatikov)
  • Ryžový a kukuričný destilát (niektoré druhy alkoholu, ako napríklad ryžová vodka alebo kukuričná whisky, sú vyrobené z obilnín, ktoré neobsahujú lepok)
  • Bezlepkové pivo (existujú špeciálne bezlepkové pivá vyrobené z obilnín, ktoré neobsahujú lepok, ako kukurica, ryža, quinoa alebo hrozno)

mozu-celiatici-pit-alkohol

Bezlepkové pivo

Tradičné pivo sa vyrába s použitím obilnín ako pšenica, jačmeň, raž alebo ovos, ktoré obsahujú lepok. Ľuďom s celiakiou preto môže konzumácia takéhoto piva spôsobiť nežiaduce reakcie a poškodenie tenkého čreva. Existuje však aj bezlepkové pivo, ktoré je buď prirodzene bezlepkové, alebo bol z neho lepok odstránený. Prirodzene bezlepkové pivo sa vyrába z bezlepkových alternatív, ako sú kukurica, ryža, quinoa, cirok alebo proso. Vo väčšine krajín môžu výrobcovia podľa zákona označovať svoje pivo ako bezlepkové iba vtedy, ak obsahuje menej ako 20 ppm lepku. V prípade väčšiny štandardných pív je táto hodnota vyššia. Ak je pivo vyrobené z jačmeňa a výrobným procesom sa dosiahlo, že je bezlepkové, podľa zákona o označovaní alergénov sa musí na etikete uvádzať, že obsahuje jačmeň.

Bezlepkové pivá môžu mať podobne ako tradičné pivá rôzne chute a štýly. Vďaka tomu sú čoraz populárnejšie a zabezpečujú, že celiatici si môžu vychutnať osviežujúci nápoj bez obáv.

Dobre vedieť

Celiatik by však mal brať na vedomie dôležitý fakt – hoci pivo neobsahuje lepok, neznamená to, že ho môže konzumovať v neobmedzenom množstve. Aj takýto typ piva mu totiž môže privodiť ťažkosti alebo mu uškodiť. Preto je nevyhnutné počúvať svoje telo a nájsť vhodnú mieru konzumácie bezlepkového piva či alkoholu.

mozu-celiatici-pit-alkohol

Riziká konzumácie alkoholu

Hoci celiatici môžu konzumovať bezlepkový alkohol, je dôležité zdôrazniť, že pravidelná konzumácia alkoholu môže predstavovať rôzne riziká. „Alkohol má množstvo negatívnych účinkov, jeho dlhodobé alebo nadmerné užívanie vedie k vážnemu poškodeniu psychického aj fyzického zdravia," upozorňuje MUDr. Ivana Knížatová z ambulancie klinickej imunológie a alergológie v Nitre. Etanol pôsobí toxicky na sliznicu tráviaceho traktu, ktorá sa stáva priepustnejšou pre iné v alkohole sa nachádzajúce toxické látky a alergény. Tie pochádzajú väčšinou z ovocia, bylín, plesní, kvasiniek a hmyzu. „Na čírenie vína sa používajú bielkoviny živočíšneho pôvodu, a tak sa vo víne môže nachádzať kazeín (mliečna bielkovina), vaječný albumín, vyzina rýb, želatína," dodáva lekárka. „Alergia na bielkovinu kravského mlieka a vajca je dominantou detského veku, v dospelosti je zriedkavá, preto je výskyt alergickej reakcie na bielkoviny živočíšneho pôvodu v alkohole vzácny. Napriek tomu majú vinári zákonnú povinnosť uvádzať množstvo vaječnej a mliečnej bielkoviny vo víne."

Súčasťou alkoholických nápojov sú rôzne konzervanty, napríklad siričitany. „Okrem toho, že majú toxické účinky, ako sú napríklad deštrukcia vitamínu B12, kŕče a poruchy srdcového rytmu, môžu vyvolávať aj alergické reakcie prejavujúce sa kožnými príznakmi, poruchami dýchania, bolesťami hlavy," varuje MUDr. Knížatová.

Samotný alkohol negatívne ovplyvňuje odbúravanie histamínu – zvyšuje jeho vstrebávanie v čreve alebo ho dokonca priamo v tele uvoľňuje. „To môže mať za následok rôzne príznaky, ako sú začervenanie, vyrážky, búšenie srdca, migréna, kŕče, hnačka, vracanie, nádcha, sťažené dýchanie," vysvetľuje odborníčka. Najviac histamínu je v červenom víne a v šampanskom. „Reakcie môžu byť umocnené rôznymi dobrotami, ktoré sa konzumujú popri popíjaní alkoholu (syry, údeniny). Tieto reakcie sú dôsledkom nerovnováhy medzi príjmom a odbúravaním histamínu a môžu sa vyskytnúť u kohokoľvek."

mozu-celiatici-pit-alkohol

Možno teda povedať, že alkohol obsahuje množstvo látok, ktoré môžu spôsobovať toxické, metabolické, alergické alebo pseudoalergické reakcie. „Alergické reakcie po konzumácii alkoholu sú vzácne. Častejšie ide o nealergické alebo toxické reakcie," dodáva MUDr. Ivana Knížatová.

Celiakia teda neznamená, že je nutné úplne sa zriecť alkoholu. S dostatočnými vedomosťami a vďaka správnemu výberu nápojov si ho v obmedzenom množstve môžu bezpečne vychutnať aj celiatici. Široké možnosti pre ľudí s celiakiou predstavujú bezlepkové alternatívy, ktoré sú čoraz dostupnejšie. V každom prípade je však dôležité pristupovať k alkoholu zodpovedne a byť si vedomý možných rizík spojených s jeho pravidelnou konzumáciou.

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Sviatok 1 8 maj