• nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 10 eur
  • Vianoce
  • Vianoce 2
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Kreatívne raňajky – s čím kombinovať bezlepkové pečivo?

Pridané: 25.11.2024 12:28:51 Počet zobrazení: 116

25 November 2024

Raňajky môžu byť nielen chutné, zdravé a výživné, ale aj vizuálne pôsobivé. S čím kombinovať jednotlivé druhy bezlepkového pečiva?

Kreatívne raňajky – s čím kombinovať bezlepkové pečivo?

Hodnotné raňajky sú základom každého dňa a je len na vás, či uprednostníte sladké alebo slané. Dôležité je venovať ich príprave pozornosť a čas. Ak cez pracovný týždeň nestíhate, nachystajte si suroviny už večer a ráno budete mať o to menej roboty. Cez víkend zapojte do kreatívnej prípravy zvyšok rodiny a užite si chutné a tvorivé spoločné chvíle.

Bezlepkový toast

Toast je veľmi vďačný pokrm. Môžete ho kombinovať prakticky s čímkoľvek na slano či na sladko, záleží iba na tom, na čo máte v danej chvíli chuť. Môžete ho opiecť na panvici, grile či v hriankovači, zapiecť v rúre alebo toastovači, ale fantasticky chutí aj bez akejkoľvek tepelnej úpravy. Zamilujú si ho dospelí a, samozrejme, aj deti.

S čím kombinovať bezlepkový toast?

  • So syrom cottage a s čučoriedkami: Navrstvite na plátok toastového chleba neutrálny syr cottage, pridajte niekoľko čerstvých čučoriedok, posypte nasekanými mandľami a pokvapkajte medom.
  • So syrom a s olivovým olejom: Na toaste popučte fetu, pridajte cherry rajčinky, uhorku a pokvapkajte olivovým olejom.
  • S banánom a medom: Poukladajte na toast kolieska banánu, jemne ich popučte, pokvapkajte medom alebo javorovým sirupom a posypte rozdrvenými orieškami či kokosovými lupienkami.
  • S hummusom a uhorkou: Toast potrite hummusom, naukladajte naň bohatú vrstvu na kolieska pokrájanej uhorky a ozdobte čerstvým kôprom.
  • S avokádom a reďkovkou: Na toast poukladajte plátky avokáda, prípadne ho popučte, rozotrite a ozdobte nakrájanou cibuľkou a reďkovkou. Môžete pridať aj vajíčko.

toas-s-avokadovou-natierkou-a-vajickom

Vedeli ste?
Hummus je dobrou voľbou v kombinácii s akýmkoľvek bezlepkovým pečivom. Obsahuje veľa vlákniny, ktorá prospieva tráveniu, mnoho živín a bielkovín. Ľahko si ho pripravíte v pohodlí domova, pričom nemusíte voliť iba klasický cícerový. Skúste hummus z červenej repy, mrkvy či avokáda.

Bezlepkový chlieb

Chlieb je dôležitou súčasťou života už od čias našich predkov. Predstavoval základ obživy, bol vnímaný ako Boží dar a boli s ním spojené rôzne rituály či symbolika. Dnes sa k tradíciám spojeným s chlebom vraciame. Pečieme si ho doma, experimentujeme s používaním netradičných surovín a tešíme sa, ako rozvonia celý príbytok. Či už si ho pripravujete doma, alebo ho kupujete, môžete ho jesť na milión spôsobov. Najlepší je čerstvý s maslom, džemom alebo domácou nátierkou.

S čím kombinovať bezlepkový chlieb?

  • Vajíčková nátierka s avokádom: Pripravte si nátierku z vajíčka, avokáda a bieleho jogurtu. Pokvapkajte ju citrónovou šťavou a ozdobte zeleninou podľa chuti, napríklad reďkovkou a cibuľkou.
  • Bryndzová nátierka s pažítkou: Voňavá bryndza a čerstvá pažítka, to je kombinácia, ktorá ulahodí nejednému hladošovi. Môžete ju ozvláštniť pridaním mletej sladkej papriky alebo papriku vynechajte a použite štipku čerstvo namletého bieleho korenia.
  • Tuniaková nátierka: K tuniakovi pridajte maslo, na jemno nakrájanú cibuľku, horčicu, ochuťte koreninami a skvelý pokrm je na svete.
  • Cviklová nátierka: Uvarenú cviklu dajte do mixéra, pridajte jemný tvaroh, trošku chrenu, soľ a rozmixujte.
  • Orechové maslo: Ak máte chuť na sladké raňajky, vyskúšajte chlieb s orechovou nátierkou z vlašských orechov či kešu. Nezabudnite všetko pokvapkať medom a pridať čerstvé ovocie podľa preferencií – kolieska banánu, figu, hrušku, čučoriedky či maliny.

Tip: 
Bezlepkový chlieb môže mať mnoho podôb. Doma si môžete okrem klasického chlebíka z bezlepkovej múky pripraviť napríklad chlieb zo psyllia, kukuričný, zázvorový či tekvicový chlieb. Mnoho alternatív existuje aj v prípade, že preferujete sladké raňajky. Môžete vyskúšať bezlepkovú vianočku, banánový chlebík, sladký cuketový chlieb či bezlepkový croissant, ktoré môžete kombinovať s džemom, medom alebo orechovým maslom.

sladky-toast-s-javorovym-sirupom

Pripravte si vlastné orechové maslo

Na prípravu budete potrebovať:

  • 3 šálky vlašských orechov (môžete použiť aj iné, napríklad lieskové či kešu)
  • ½ ČL soli
  • 2 – 3 ČL škorice
  • 2 PL domáceho medu
  • Ak bude zmes hustá, môžete použiť aj kokosový olej.

Postup:

  • Orechy dajte do rúry a pečte ich 8 až 10 minút pri teplote 170 stupňov Celzia.
  • Nechajte ich vychladnúť, následne vložte do mixéra a pridajte zvyšné suroviny.
  • Zmes mixujte, kým nie je krémová.
  • Hotové maslo skladujte v sklenej nádobe. V chladničke vám vydrží približne 3 mesiace.

Bezlepková bageta

Bezlepková bageta chutí najlepšie, keď je čerstvá, krásne chrumká a rozplýva sa na jazyku. Využitie však nájde aj v prípade, že už má pár dní. Vtedy ju môžete zapiecť, napríklad v rúre. Ak nestíhate raňajkovať doma, ľahko si ju zabalíte a zjete počas cesty do práce, v práci, škole či na výlete.

Vedeli ste?
Bageta je symbolom francúzskej gastronómie. Francúzi si dávajú záležať na tom, aby bola pripravovaná tradičnou receptúrou, s konkrétnym vzhľadom a zložením. Pravá francúzska bageta sa pripravuje ručne a podľa miestnych pekárov by mala prejsť 4 – 5 pármi rúk, než sa dostane k samotnému zákazníkovi. Mala by byť chrumkavá, na povrchu ozdobená typickými zárezmi a, samozrejme, chuťovo fantastická.

bageta-s-tuniakom-servirovana-na-papieri

S čím kombinovať bezlepkovú bagetu?

  • S maslom a džemom: Francúzska klasika, ktorá nikdy neomrzí, ak máte chuť na sladké raňajky. Džem môžete nahradiť medom alebo orieškovým maslom.
  • Zeleninová bageta: Bagetu potrite popučeným avokádom, pridajte na plátky nakrájanú rajčinu, uhorku, papriku, rukolu, mrkvu, prípadne inú zeleninu podľa preferencií.
  • Kuracia bageta: Bagetu potrite bazalkovým pestom, pridajte preferovanú zeleninu, kuracie kúsky a plátky mozzarelly.
  • Morčacia bageta: Do bagetky navrstvite syr cottage alebo lučinu, naukladajte niekoľko plátkov morčacej šunky/morčacieho mäsa, pridajte rukolu, kolieska uhorky a cibuľu.
  • Panini: Bagetu potrite pestom, prípadne olivovým olejom, naplňte mozzarellou, paradajkami a navrch poukladajte lístky čerstvej bazalky. Na záver ju položte na grilovaciu panvicu a zapečte.

Ráno robí deň a nie je nič lepšie ako naštartovať ho chutnými, zdravými a výživnými raňajkami. Bezlepkové pečivo môžete kombinovať s čímkoľvek – možnosti sú neobmedzené, či už obľubujete slané, alebo sladké raňajky. Okrem bezlepkového chleba, toastu či bagety môžete vyskúšať croissant, bagel, tekvicový, kukuričný, zázvorový či banánový chlebík, pričom všetky tieto alternatívy sa dajú pripraviť v pohodlí domova, resp. niektoré kúpiť v obchode. Prajeme vám dobrú chuť.

Použité obrázky sú ilustračné.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie