• nakupovanie z pohodlia domova
  • Hamburgerové leto
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Ktoré potraviny obsahujú lepok?

Pridané: 22.08.2023 08:12:25 Počet zobrazení: 2200

22 August 2023

Lepok je proteín, ktorý sa nachádza v niektorých obilninách, ako sú pšenica, jačmeň, raž a ovos. Informácia o tom, ktoré potraviny ho obsahujú, je mimoriadne dôležitá najmä pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok. Prísna bezlepková strava je totiž v súčasnosti jediným spôsobom, ako predísť nežiaducim zdravotným problémom. Ktoré potraviny teda obsahujú lepok a ako ich nahradiť?

Ktoré potraviny obsahujú lepok?

Celiakia je autoimunitné ochorenie tráviaceho systému, pri ktorom konzumácia lepku vyvoláva imunitnú reakciu v tenkom čreve. Táto reakcia spôsobuje zápal a poškodenie sliznice tenkého čreva, ktoré je kľúčové pre vstrebávanie dôležitých živín. Ak sa celiakia neodhalí a nezačne liečiť, môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie.

Príznaky celiakie sa môžu líšiť od jednotlivca k jednotlivcovi. Niektorí ľudia môžu trpieť tráviacimi problémami, ako sú hnačky, nadúvanie, bolesti brucha a nevoľnosť. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať únavu, nechutenstvo, chudnutie, anémiu, kožné vyrážky a dokonca aj depresiu. U detí môže celiakia spôsobovať oneskorený rast a vývoj.

Bezlepková diéta je na celý život

Bezlepková strava sa pre ľudí s celiakiou zvyčajne nevyhnutne stane dlhodobým životným štýlom, ktorý musia dodržiavať, aby minimalizovali zdravotné riziká a zlepšili kvalitu svojho života. „V prípade celiakie je spúšťačom ochorenia lepok (glutén), čo je bielkovina bohatá na aminokyseliny prolín a glutamín, súhrnne nazývané prolamíny," vysvetľuje dietologička a nutričná terapeutka Jarmila Kabátová. „Ich pomenovanie sa odvodzuje od toho, v ktorej obilnine sa nachádzajú, napríklad gliadín (v pšenici), hordeín (v jačmeni), sekalín (v raži), avenín (v ovse). Sú charakterizované skríženou reaktivitou, spoločným genetickým pôvodom."

Čo nejesť?

Pri bezlepkovej diéte je nutné vylúčiť zo stravy všetky potraviny s obsahom pšenice, raže, jačmeňa a bežného ovsa i výrobky z nich, ak nie sú označené ako bezlepkové (bezgluténové). Zároveň je potrebné zisťovať, či prevádzky, ktoré vyrábajú bežné aj bezlepkové potraviny, sú predpísaným hygienickým spôsobom oddelené a nemôže dôjsť ku kontaminácii tých bezlepkových.

ktore-potraviny-obsahuju-lepok

Príklady zakázaných obilnín a výrobkov z nich:

  • pšenica
  • jačmeň
  • raž
  • špalda
  • bulgur
  • kuskus
  • kontaminovaný bežne dostupný ovos
  • bežne dostupné müsli
  • raňajkové cereálie
  • cestoviny
  • sladké alebo pikantné pečivo vyrábané z uvedených obilnín

Čo jesť?

Ako náhradu je možné použiť potraviny bez obsahu lepku, ako sú zelenina, ovocie, vajcia, mäso, ryža, pohánka, amarant, kukurica, zemiaky, strukoviny, sója, orechy, rastlinné a živočíšne tuky. Sú prirodzene bezlepkové. „Odborníci takisto odporúčajú vyhýbať sa výrobkom z odlepkovaného pšeničného škrobu, pretože v ňom určité množstvo lepku zostáva. Ďalej si treba všímať ponuku napríklad zemiakových, sójových a iných výrobkov, bujónov a polievok, či neobsahujú zakázanú pšenicu alebo iné prísady obsahujúce lepok," dodáva odborníčka.

Príklady bezpečných potravín:

  • ryža
  • kukurica
  • proso
  • pohánka
  • mrlík čilský
  • amarant
  • cirok
  • zemiaky
  • tapioka
  • maniok
  • svätojánsky chlieb
  • gaštany

„Treba mať na pamäti, že bezpečnosť výrobku aj v prípade prirodzene bezlepkovej suroviny závisí vždy od technologických postupov a receptúr jednotlivých výrobcov," upozorňuje Jarmila Kabátová. „Napríklad smotana môže byť zahustená múkou, mrazená zelenina môže byť pomúčená alebo mandľová múka môže obsahovať pšeničný škrob."

ktore-potraviny-obsahuju-lepok

Príklady ďalších zakázaných potravín:

  • bešamel
  • čokoláda s cereáliami
  • hotové jedlá na báze zeleniny s obilninami
  • jogurt s klíčkami, cereáliami alebo so sušienkami
  • mäso alebo ryby obaľované v strúhanke, múke alebo varené s omáčkami obsahujúcimi múku s lepkom
  • predvarené mrazené ryby (surimi alebo imitácia krabieho mäsa)
  • pivo, whisky
  • instantná káva alebo kávové náhrady obsahujúce jačmeň alebo jačmenný slad
  • ovsené nápoje

Pokojne si môžete dopriať napríklad tieto výrobky:

  • mlieko, prírodný jogurt, smotana
  • čerstvý syr (mozzarella), parmezán
  • všetky druhy mäsa a rýb
  • vajcia
  • všetka zelenina, ovocie, strukoviny a orechy
  • sýtené nápoje
  • nealkoholické nápoje
  • čaj, káva
  • ovocné džúsy
  • alkoholické nápoje vo všeobecnosti s výnimkou tých, ktoré sú uvedené ako zakázané
Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie