4 možnosti a nekonečné variácie: domáca bezlepková granola
Pridané: 15.11.2024 13:13:24 Počet zobrazení: 95
15 November 2024
Hľadáte alternatívy bezlepkových raňajok? Chcete, aby boli výživné, chutné a dodali vám dostatok energie do každého náročného dňa? Skúste granolu – mix sušených obilnín a ovocia, orechov, semienok a sladidiel, ktorému pečenie v rúre dodáva výnimočnú chrumkavú textúru.
Granola sa považuje za zdravú a pre organizmus prospešnú dobrotu, no je dôležité sledovať jej obsah, resp. zloženie – zvlášť v prípade ľudí s celiakiou. Ak sa chcete vyhnúť neraz namáhavému pátraniu po všetkých zložkách na obaloch hotových potravinárskych výrobkov v obchode, pripravte si granolu v pohodlí domova. Poradíme vám, ako na granolu štyrikrát inak aj to, s čím ju možno podávať.
Čo získate prípravou bezlepkovej granoly v pohodlí domova?
- Kontrolu nad kvalitou: Vďaka tomu, že si granolu vlastnoručne vyrobíte, budete mať kontrolu nad jej kvalitou, čím si zaistíte zdravšie raňajky, desiatu či olovrant.
- Vyhnete sa nežiaducim zložkám: Prípravou domácej granoly sa vyhnete nežiaducim zložkám, akými sú konzervačné látky, lepok či nadmerné množstvo cukrov, ktoré sa bežne vyskytujú v produktoch kúpených v obchode.
- Prispôsobenie: Granolu si môžete prispôsobiť podľa preferencií a pridať do nej suroviny, ktoré sú vám najviac po chuti. Máte nekonečné možnosti, môžete sa pohrať s viacerými bezlepkovými obilninami, orieškami, so sušeným ovocím, semiačkami, sladidlami a pod.
- Nutričné výhody: Vzhľadom na to, že sami rozhodnete o výbere a množstve daných zložiek, budete mať pod kontrolou aj nutričnú hodnotu výsledného pokrmu. Vďaka zdravým orieškom či semiačkam získate základné živiny a energiu, čo správne naštartuje váš deň.
- Dobrý pocit: Hádam neexistuje lepší pocit ako ten, keď si niečo vyrobíte svojpomocne. Takto pripravený pokrm bude nielen skvelo chutiť, ale aj zahreje pri srdci.
Domáca granola z bezlepkových ovsených vločiek
Chrumkavá, jednoduchá na prípravu a najmä chutná. Postačí pár surovín a môžete ju konzumovať na viacero spôsobov (na raňajky, ako rýchlu desiatu) a použiť ako ozdobu pečených či nepečených dezertov. Dá sa pripraviť do zásoby a môžete po nej siahnuť vždy, keď vy alebo niekto z rodiny pocíti hlad.
Na prípravu budete potrebovať:
- 3 veľké hrnčeky bezlepkových ovsených vločiek (prípadne inú bezlepkovú alternatívu vločiek)
- 1 ½ hrnčeka strúhaného kokosu
- 1 hrnček nasekaných orechov (podľa preferencie)
- ½ hrnčeka semiačok (napríklad chia, konopné alebo slnečnicové)
- ½ hrnčeka roztopeného kokosového oleja
- 2 – 3 PL javorového sirupu (prípadne iného sladidla)
TIP:
Do granoly môžete pridať aj iné zdravé suroviny podľa chuti, napríklad kokosové lupienky, kakao, sušené ovocie, kúsky kvalitnej horkej čokolády a pod.
Postup:
- Rúru vyhrejte na 160 °C.
- Kým sa bude zahrievať, v mise zmiešajte strúhaný kokos s vločkami, pridajte kokosový olej, sladidlo a dobre premiešajte, aby sa zmes rovnomerne obalila v oleji a sladidle.
- Zmes rovnomerne vysypte na plech a pečte 10 minút.
- Po 10 minútach plech vyberte a k zmesi pridajte orechy a semiačka. Pečte ďalšie 2 minúty.
- Po dopečení nechajte zmes úplne vychladnúť a umiestnite ju do sklenených pohárov či iných vhodných nádob.
Domáca orechovo-škoricová granola
Fantázii sa medze nekladú a nikde nie je napísané, že granola musí vždy obsahovať nejakú obilninu. Práve naopak. Chutnú granolu pripravíte aj bez nej, a to za pomoci orieškov a semiačok, pričom to bude tá najlepšia dobrota.
Na prípravu budete potrebovať:
- 45 g nesolených lieskových orechov
- 45 g nesolených mandlí
- 45 g nesolených orechov kešu
- 40 g tekvicových semiačok
- 1 PL chia semiačok
- 1 PL ľanových semiačok
- 1 ČL škorice
- štipku soli
- 1 PL orechového masla
- 1 PL sladidla, napríklad javorového sirupu či medu
Postup:
- Vyhrejte rúru na 160 – 180 °C.
- Všetky suroviny zmiešajte, oriešky môžete nasekať alebo použiť v celku.
- Rozložte v rovnomernej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 15 – 20 minút dozlatista.
- Po upečení a vychladnutí odložte do vzduchotesnej nádoby.
Domáca pohánková granola
Pohánka je bezlepková obilnina, ktorá má mnoho priaznivých zdravotných benefitov, je nabitá vitamínmi, minerálmi, antioxidantmi a je ľahko stráviteľná vďaka veľkému množstvu vlákniny, ktoré obsahuje. A preto ak ju pridáte do svojej domácej granoly, bude to skvelá voľba.
Vedeli ste?
Pohánka obsahuje rutín (vitamín P), ktorý zvyšuje pružnosť ciev a pevnosť ich stien. Pomáha predchádzať vzniku kŕčových žíl i krvácaniu zo slizníc a z ďasien. Telo ho najlepšie vstrebáva spolu s vitamínom C.
Na prípravu budete potrebovať:
- 220 g pohánkových vločiek
- 60 ml kokosového oleja
- 100 g orechov (napríklad kombinácia pekanových a vlašských) nalámaných na kúsky
- 50 g tekvicových semiačok
- 1 PL kakaa
- 1 ČL škorice
- ½ ČL soli
- sladidlo podľa chuti, napríklad javorový sirup či med
Postup:
- Vyhrejte rúru na 160 – 180 °C.
- Roztopte kokosový olej a odložte ho na chvíľu bokom.
- V miske zmiešajte pohánkové vločky, orechy, tekvicové semiačka, kakao, škoricu a soľ.
- K zmesi pridajte pripravený roztopený kokosový olej aj sladidlo a poriadne premiešajte.
- Granolu rozložte na papierom vystlaný plech a pečte v rozohriatej rúre približne 20 minút.
- Po dopečení a vychladnutí môžete konzumovať, prípadne uložte do nádob.
Dobre vedieť:
Ak si granolu pripravujete do zásoby, vždy ju nechajte poriadne vychladnúť. Následne ju uschovajte vo vzduchotesnej nádobe a skladujte na tmavom mieste. Takto by vám mala vydržať približne mesiac.
Bezlepková amarantovo-ovsená granola
Amarant je bezlepková pseudoobilnina známa svojimi blahodarnými účinkami, vysokým obsahom bielkovín a aj vlákniny. Je bohatá na antioxidanty, obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, zdravé tuky a má i protizápalové účinky.
Na prípravu budete potrebovať:
- 1 ½ šálky bezlepkových ovsených vločiek
- ½ šálky amarantových vločiek
- ⅔ šálky nasekaných mandlí
- 2 ČL škorice
- ½ ČL soli
- 2 PL rozpusteného kokosového oleja
- 2 ČL orieškového masla
- 4 PL sladidla, napríklad javorového sirupu
Postup:
- Predhrejte rúru a plech vysteľte papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte ovsené a amarantové vločky, mandle, škoricu a soľ.
- Pridajte kokosový olej, sladidlo, orieškové maslo a poriadne premiešajte.
- Zmes rozložte na plech a pečte približne 15 minút.
- Nechajte vychladnúť a môžete podávať.
S čím možno granolu kombinovať?
Ako prvá asi každému napadne kombinácia s bielym jogurtom. Vynikajúca je aj s acidofilným alebo kefírovým mliekom. Aké ďalšie možnosti konzumácie granola ponúka? Je ich neúrekom – skombinujte ju s tým, čo máte radi, čo máte práve v komore alebo čo dozrieva v záhrade.
- Do granoly môžete pridať čerstvé alebo sušené ovocie – čučoriedky, figy, jabĺčka, banán, marhule, čerešne a pod.
- Okrem jogurtu je výborná aj s obyčajným čerstvým alebo rastlinným mliekom. Vyskúšať môžete mandľové, kokosové či makové.
- Ak sa vám zdá málo sladká, pridajte za lyžicu domáceho džemu.
- Granolou môžete ozvláštniť smoothie, ovocné šaláty, ale aj zmrzlinu.
- Môžete ju nápadito zakomponovať do domácich müsli tyčiniek. Spotrebujete zvyšok granoly a vytvoríte si chrumkavú dobrotu na výlety, do práce alebo ako školskú desiatu pre deti – stačí pridať med alebo orechové maslo, aby všetko držalo pokope.
- Môžete ňou ozdobiť muffiny, palacinky či vafle.
- Ak nie je sladená, môžete ňou posypať pečenú zeleninu.
- Pridať ju môžete do pudingov z chia semiačok.
- Skvelo poslúži ako doplnok raňajkovej kaše spolu s ovocím či kúskami horkej čokolády.
- Môžete vyskúšať aj pečené bataty posypané granolou a pokvapkané medom či javorovým sirupom.
Prajeme dobrú chuť a budeme radi, ak sa s nami v komentároch podelíte o svoje výtvory a o informáciu, s čím granolu najradšej kombinujete vy.
Použité obrázky sú ilustračné.