• nakupovanie z pohodlia domova
  • Doprava 10 eur
  • Vianoce
  • Vianoce 2
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Bezlepkový závin trikrát inak: makový, orechový a kakaový

Pridané: 06.11.2024 15:18:20 Počet zobrazení: 253

06 November 2024

Bezlepkový závin je vynikajúcou alternatívou pre všetkých, ktorí sa potrebujú vyhnúť lepku, no zároveň nechcú prísť o tradičné raňajkové či sviatočné pochúťky. Prinášame vám recepty na tri tradičné a zdravé záviny – makový, orechový a kakaový.

Bezlepkový závin trikrát inak: makový, orechový a kakaový

Bezlepkový závin si, samozrejme, môžete pripraviť na viacero spôsobov – s tvarohom a so sušeným ovocím, s domácim džemom alebo aj s čerstvým sezónnym ovocím. Dnes sa pozrieme na klasiku – makový, orechový a kakaový. Všetky tri sú chutné, jednoduché na prípravu a potešia celiatikov i všetkých milovníkov sladkého a zároveň zdravého.

1. Makový závin bez lepku

Mak je tradičná slovenská surovina, ktorá v závinoch len tak žiari. Tento recept môže byť nielen bezlepkový, ale aj bezlaktózový, takže je ideálny aj pre ľudí s oboma potravinovými intoleranciami.

Suroviny na cesto:

  • 300 g bezlepkovej múky (zmesi na kysnuté pečivo)
  • 1 vajce 15 g čerstvého droždia
  • 50 g masla (bezlaktózového alebo rastlinného masla na bezlaktózovú verziu)
  • 250 ml sójového mlieka (alebo klasického kravského)
  • 50 g cukru
  • štipka soli

Na náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 100 ml mlieka (sójového alebo klasického)
  • 40 g masla, prípadne bezlaktózového či vegánskeho masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 PL slivkového džemu
  • citrónová kôra (voliteľné)

Na potretie závinu:

  • 1 rozšľahané vajce

pomucene-ruky-pekara-pri-mieseni-cesta

Postup:

  1. Ako prvý nachystáme kvások. V hrnčeku zmiešame 100 ml vlažného mlieka s droždím, lyžičkou cukru, dobre rozmiešame, zakryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste 15 minút.
  2. Zatiaľ si pripravíme misu s múkou a dáme do nej cukor. Potom pridáme vajce, roztopené maslo, zvyšné mlieko, pripravený kvások a vypracujeme cesto.
  3. Vypracované cesto dáme kysnúť na teplé miesto na 1,5 hodiny a ideme pripraviť makovú náplň.
  4. Mlieko s cukrom zohrejeme v hrnci, tesne pred varom ho odstavíme a dáme nabok, prisypeme doň mak a pridáme drobné kúsky masla. Dobre zamiešame a zakryjeme pokrievkou, aby mak napučal.
  5. Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý 1 cm. Rovnomerne ho potrieme džemom a nanesieme naň makovú náplň. Opatrne zavinieme a konce zlepíme, aby plnka nevytiekla.
  6. Závin dáme na maslom vymastený plech a zakryjeme utierkou, necháme kysnúť ešte cca 15 minút. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 25 až 30 minút.
  7. Necháme vychladnúť a môžeme krájať a podávať.

makovy-zavin-s-kuskami-orechov

Domáci makový závin môžete ozvláštniť posýpkou z orechov na povrchu alebo aj kúskami orechov zamiešanými do plnky

2. Bezlepkový orechový závin

Orechy sú výborným zdrojom zdravých tukov aj bielkovín a navyše dodajú závinom jedinečnú chuť. Tento orechový závin je skvelou voľbou na sviatočný stôl alebo aj ako výdatné raňajky či desiata pre školákov.

Suroviny na cesto:

  • 300 g bezlepkovej múky (zmesi na kysnuté pečivo)
  • 1 vajce
  • 15 g čerstvého droždia
  • 50 g masla alebo vegánskeho masla na bezlaktózovú verziu
  • 250 ml sójového mlieka (alebo klasického kravského)
  • 50 g cukru
  • štipka soli

Na náplň:

  • 200 g mletých orechov (vlašské alebo lieskové)
  • 100 ml mlieka, mlieka bez laktózy alebo rastlinného mlieka
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 ČL škorice (voliteľné)

Na potretie závinu:

  • 1 rozšľahané vajce

orechovy-zavin

Postup:

  1. Cesto pripravíme rovnako ako pri makovom závine.
  2. Na prípravu orechovej náplne ohrejeme mlieko s cukrom, pridáme mleté orechy a povaríme do zhustnutia.
  3. Náplň rovnomerne rozotrieme na cesto, zavinieme a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo vymastený maslom.
  4. Pred pečením závin potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 až 30 minút.

3. Bezlepkový kakaový závin

Pre milovníkov čokolády je tento kakaový závin bez lepku dokonalou voľbou. Jeho intenzívna chuť a jemná štruktúra z neho robia obľúbenú pochúťku malých aj veľkých maškrtníkov.

Cesto pripravíme rovnakým spôsobom ako pri predošlých receptoch na bezlepkový závin.

Na náplň potrebujeme:

  • 10 g čokoládového pudingového prášku
  • 40 g kvalitného kakaa
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 2 PL oleja

Na potretie závinu:

  • 1 rozšľahané vajce

kakaovy-zavin

Postup:

  1. V miske zmiešame pudingový prášok, kakao a kryštálový cukor.
  2. Cesto rozvaľkáme, potrieme olejom a posypeme kakaovou zmesou.
  3. Opatrne ho zrolujeme a konce poriadne pozatláčame, aby sme závin uzatvorili a plnka nevytiekla.
  4. Zrolovaný závin dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 25 až 30 minút.
  5. Čokoládovú dobrotu krájame a podávame po vychladnutí na izbovú teplotu.

Naše recepty na bezlepkové záviny sú jednoduché a mimoriadne variabilné. Prajeme vám k nim dobrú chuť a potešíme sa, ak nám dáte vedieť, aké sú vaše osvedčené rýchle rodinné recepty a obľúbené náplne. Sú záviny aj pre vás jedným z najlepších tipov na dokonalé raňajky?

* Použité fotky sú ilustračné.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie