• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Zdravé prírodné alternatívy – domáce bezlepkové a bezlaktózové mlieka

Pridané: 29.02.2024 10:49:11 Počet zobrazení: 270

29 Február 2024

Obľúbili ste si rôzne bezlepkové a bezlaktózové alternatívy klasického mlieka? Vyskúšajte si ich vyrobiť v pohodlí domova. Z kokosu, maku či mandlí môžete ľahko pripraviť lahodné a zdravé nápoje vhodné buď ako desiata či olovrant, alebo do kávy, s chrumkavými müsli či ako prísada do koláča. Zaručene si na nich pochutná každý člen rodiny, ako malý, tak i ten väčší.

Zdravé prírodné alternatívy – domáce bezlepkové a bezlaktózové mlieka

V dnešnej dobe existuje mnoho ľudí trpiacich rôznymi intoleranciami, bežnou býva laktózová. Kravské, kozie či ovčie mlieko spôsobuje jednotlivcom s týmto ochorením ťažkosti, preto čoraz častejšie siahajú po alternatívach – a jednou z nich je práve tá rastlinná. Na rastlinnom mlieku si okrem ľudí s intoleranciou na laktózu pochutnávajú aj vegáni, no aj tí, ktorí netrpia neznášanlivosťou potravín a ktorým táto obmena jednoducho chutí a radi si ňou spestria jedálniček. Rovnako si na svoje prídu aj celiatici, avšak tí musia voliť mlieko vyrobené zo surovín, ktoré sú bezlepkové. Čo sa týka výživových hodnôt, rastlinné mlieka sa s klasickými živočíšnymi nedajú porovnať, ale majú viaceré, pre organizmus prospešné zdravotné benefity.

Rastlinné mlieka ako súčasť kultúrneho dedičstva

Aj keď sa môže zdať, že boom okolo rastlinných mliek sa rozmohol najmä v posledných rokoch, pravda je trochu iná. Alternatívy živočíšnych mliek sú totiž súčasťou kultúrneho dedičstva mnohých národov už tisíce rokov. Ľudia ich pili z rôznych dôvodov, často preto, že iné mlieko k dispozícii nemali. Tiež ale verili, že rastlinné mlieka, respektíve ingrediencie, z ktorých boli vyrobené, majú liečivé účinky, preto ich využívali aj ako súčasť tradičnej medicíny. Mlieko z mandlí bolo napríklad v Egypte považované za symbol plodnosti a vitality, kokosové v niektorých ázijských krajinách ako elixír zdravia, makové zas bolo vnímané ako nápoj pomáhajúci pri nespavosti či úzkosti.

Vedeli ste, že?

Tradičný rastlinný nápoj sikhye si radi doprajú aj v Kórei. Vyrába sa z varenej ryže, sladového extraktu a cukru. Španieli si zase pochutnávajú na tradičnom nápoji s názvom horchata de chufa vyrábanom z podzemných mandlí.

domace-rastlinne-mlieka

Benefity doma vyrobených rastlinných mliek:

  • Neobsahujú laktózu.
  • Neobsahujú kazeín.
  • Obsahujú rôzne minerály a vitamíny.
  • Sú zdrojom rastlinných bielkovín.
  • Predstavujú takisto zdroj kvalitných tukov.
  • Čistý produkt – bez umelých farbív, syntetických látok a aróm.
  • Náhrada klasického mlieka pri varení či pečení.
  • Bez pridaného cukru.
  • Ich príprava je rýchla a jednoduchá.

Celiatik si rastlinné mlieko môže vyrobiť napríklad z nasledovných ingrediencií:

  • kokos,
  • mak,
  • orechy (mandle, kešu, lieskovce a iné),
  • sója,
  • ryža,
  • sezam.

Domáce kokosové mlieko

Kokosové mlieko je skvelou alternatívou živočíšneho, ozvláštni varenie i pečenie. Je typické svojou vôňou a sladkastou chuťou, obsahuje viaceré živiny – minerály, vlákninu, vitamín C a zdravé tuky. Kokos má viaceré zdravotné benefity: podpora imunitného systému, upokojenie nervového systému, detoxikácia organizmu, zosvetlenie zubov, udržiavanie optimálnej hladiny cukru v krvi, schopnosť zmierňovať zápaly kĺbov, lepšie trávenie, navodenie pocitu sýtosti, rýchly zdroj energie. Môžete ho použiť do kávy, smoothie, karí omáčok, do kaše s cereáliami či na výrobu domácej zmrzliny.

Vedeli ste, že?

Napriek tomu, že sa kokos označuje ako kokosový orech, nezaraďuje sa k nim, ale k plodom. Na svojom povrchu má tri jamky, z ktorých dve fungujú ako výživa pre semeno, a tá tretia, mäkká, aby mohol klíček ľahšie vyklíčiť. Mäkká jamka slúži tiež na to, aby sme po jej prepichnutí dostali von kokosovú vodu.

domace-kokosove-mlieko

Na prípravu kokosového mlieka budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky strúhaného kokosu,
  • 4 hrnčeky vody,
  • 1 PL sladidla podľa vlastného výberu (mlieko chutí dobre aj bez sladidla),
  • stolový alebo iný mixér, bavlnenú utierku/gázu, sitko.

Postup: Do hrnca nasypte strúhaný kokos a zalejte ho vodou, následne priveďte do varu. Za občasného miešania varte približne 30 minút. Uvarenú zmes vylejte do mixéra a zmixujte. Na hrniec položte sitko a naň utierku/gázu, do ktorej vylejte tekutinu a nechajte ju stiecť. Vychladnutú zmes potom poriadne vyžmýkajte. Mlieko prelejte do čistej nádoby a skladujte v chladničke (vydrží cca 3 – 4 dni). Po vybratí z chladničky mlieko vždy pretrepte, pretože tuková vrstva vplyvom chladu zhustne.

Domáce makové mlieko

Keď sa povie mak, mnohým prídu na rozum rôzne sladké pokrmy, šúľance, záviny či buchty. Mak sa ale v kuchyni oplatí využívať pravidelnejšie, nielen ako súčasť múčnikov – môžete ho pridať do ryže, cestovín, šalátov či omáčok. Jeho častejšie využívanie sa skutočne oplatí, najmä kvôli viacerým benefitom, ktoré táto skvelá potravina ponúka. Je napríklad bohatý na vlákninu, vďaka čomu podporuje trávenie a pomáha predchádzať zápcham či hnačkám.

Ak cítite, že vaša energia klesá, skúste si miesto kávy naservírovať mak. Okrem toho, že vás „nakopne", prečistí aj vaše telo. Je tiež skvelým pomocníkom pri bolestiach, znížení krvného tlaku či vtedy, keď potrebujete doplniť esenciálne mastné kyseliny. No a ak trpíte nespavosťou, dajte si na večeru pokrm s makom. Veľké množstvo horčíka, ktorý mak obsahuje, vám dokáže skvalitniť spánok.

Vedeli ste, že?

Pre Slovanov predstavoval mak plodinu s ochranným a obradovým charakterom. Semienka rozsypávali okolo domu či hospodárstva a verili, že ich ochráni pred démonickými silami.

domace-makove-mlieko

Na prípravu makového mlieka budete potrebovať:

  • 80 g nemletého maku,
  • 500 ml vody,
  • 1 ČL medu alebo iného sladidla (môže/nemusí byť),
  • stolový alebo iný mixér, bavlnenú utierku/gázu, sitko.

Postup: Mak nasypte do misky, zalejte vodou, prikryte a nechajte cez noc stáť. Na druhý deň prelejte zmes do mixéra a zmixujte. Na čistú misku alebo hrniec položte sitko a doň utierku/gázu, cez ktorú tekutinu preceďte a rukami vyžmýkajte. Mlieko následne prelejte do čistej nádoby/fľaše a skladujte v chladničke. V nej vám vydrží približne 2 – 3 dni.

Domáce mandľové mlieko

Mandle patria k obľúbeným orechom, sú chutné, nabité množstvom živín, predstavujú vhodný a zdravý snack a často nimi obohacujeme sladké či slané recepty. Majú mnohé zdravotné benefity, ku ktorým patrí napríklad to, že obsahujú vysoký podiel zdravých tukov, vlákniny a bielkovín, čo pomáha spomaľovať vstrebávanie sacharidov. Ich konzumáciou môžete udržiavať optimálnu hladinu cholesterolu v krvi, spomaliť trávenie a navodiť pocit sýtosti, vďaka čomu znížite príjem kalórií z iných potravín. Mandle majú protizápalové a antioxidačné účinky, preto pomáhajú bojovať s voľnými radikálmi. Ďalším benefitom je aj fakt, že podporujú činnosť mozgu a blahodarne pôsobia na pleť – majú vplyv na nižšiu tvorbu vrások a pigmentových fľakov.

Vedeli ste, že?

Z botanického hľadiska nie je mandľa orech, ale jadierko v kôstke plodu, pričom strom mandľa obyčajná patrí do rovnakého rodu ako slivka, marhuľa či čerešňa. Vo svete existuje viacero špecifických odrôd tejto plodiny, ktoré sa vzájomne líšia veľkosťou, tvarom, farbou šupiek, tvrdosťou škrupiny či dobou kvitnutia a dozrievania – každá odroda sa potom hodí na iný spôsob prípravy.

domace-mandlove-mlieko

Na prípravu mandľového mlieka budete potrebovať:

  • 1 hrnček mandlí,
  • 4 hrnčeky vody + vodu, v ktorej mandle namočíte,
  • štipku soli,
  • stolový alebo iný mixér, bavlnenú utierku/gázu, sitko,
  • 1 PL sladidla podľa vlastného výberu (mliečko ale chutí dobre aj bez sladidla).

Postup: Mandle namočte do studenej vody, v ktorej ich nechajte minimálne štyri hodiny – ideálne je, ak ich necháte namočené celú noc. Vďaka tomu sa vám budú lepšie mixovať, mlieko bude krémovejšie. Na druhý deň mandle sceďte, vložte do mixéra, zalejte štyrmi hrnčekmi vody, môžete pridať aj štipku soli, ktorá podporí sladkastú chuť jadierok, a rozmixujte na kašu. Zmes preceďte cez sitko alebo gázu, vlejte ju do čistej fľaše či nádoby a uschovajte v chladničke, kde vám vydrží cca 3 – 4 dni. Zvyšky dužiny určite nevyhadzujte, tá totiž obsahuje množstvo vlákniny. Využiť ju môžete do pečenia a raw dezertov alebo vysušiť v rúre a použiť pri príprave domácej granoly, do jogurtu, kaše alebo ako ozdobu rôznych pokrmov.

Veríme, že príprava domácich mliečok vám pôjde od ruky, a prajeme dobrú chuť.

 

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Sviatok 1 8 maj