• Vitaj jar!
  • nakupovanie z pohodlia domova
  • Predchádzajúca
  • Ďalší

Články

Môjmu dieťaťu diagnostikovali celiakiu. Čo čaká našu rodinu?

Môjmu dieťaťu diagnostikovali celiakiu. Čo čaká našu rodinu?

06.12.2022 09:50:21 423 Komentáre: 0

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré sa môže vyskytnúť v každom veku. Ak sa dlhodobo nediagnostikuje a nelieči, môže spôsobiť komplikácie, ako sú problémy s rastom, oneskorená puberta, defekty zubnej skloviny, anémia z nedostatku železa, chronická únava a časom aj osteoporóza. Dobrou správou je, že týmto potenciálnym komplikáciám sa dá predísť včasnou diagnostikou a liečbou. Tou je v prípade celiakie prísna bezlepková diéta na celý život.

Čítajte viac...

Aké sú hlavné príznaky celiakie a jej následná diagnostika?

Aké sú hlavné príznaky celiakie a jej následná diagnostika?

21.11.2022 18:27:22 415 Komentáre: 0

Celiakia je autoimunitné ochorenie postihujúce najmä tenké črevo. Ak vás trápi nadúvanie, hnačka, únava, treba spozornieť, ide totiž o najčastejšie príznaky celiakie, o ktorých ste už zrejme počuli. Nie sú však tým jediným, na čo si treba dávať pozor. Aké môžu byť ďalšie príznaky tohto ochorenia a ako prebieha diagnostika?

Čítajte viac...

Sladké bezlepkové raňajky štyrikrát inak

Sladké bezlepkové raňajky štyrikrát inak

17.10.2022 12:00:06 347 Komentáre: 0

Raňajky sú základ dňa, to je stará známa pravda. Ak si po prebudení doprajete zdravé, výživné a navyše chutné raňajky, budete mať jednak krásny štart do dňa a jednak potrebnú energiu a výživu. Inšpirujte sa našimi tipmi na chutné, sladké a pri srdci hrejúce raňajky vhodné pre celiatikov.

Čítajte viac...

Mexické tacos a taquitos bez lepku – priamo z vašej kuchyne

Mexické tacos a taquitos bez lepku – priamo z vašej kuchyne

04.10.2022 16:13:37 479 Komentáre: 0

Radi cestujete a ochutnávate medzinárodné kuchyne a ich špeciality? S celiakiou či alergiou na lepok to občas môže byť trošku problém, no my pre vás máme riešenie. Ak ste si na potulkách zamilovali mexické chute, tieto dva recepty budú pre vás ako stvorené. Iba s niekoľkými surovinami si môžete jednoducho pripraviť tie najlepšie bezlepkové tacos či taquitos v pohodlí domova.

Čítajte viac...

Tipy na zdravé a kreatívne bezlepkové detské raňajky či desiate

Tipy na zdravé a kreatívne bezlepkové detské raňajky či desiate

27.09.2022 09:33:58 337 Komentáre: 0

Ráno si privstanete, aby ste deťom pripravili čerstvé raňajky, no nie je tej moci, ktorá by vašu ratolesť prinútila zjesť ich? Ďalší pokus teda prichádza s desiatou, s ktorou to často dopadá podobne ako s raňajkami, a tak zdravé pochúťky, s láskou pripravené, nachádzate po príchode domov smutne ležať v školskej taške. Zamávajte týmto scenárom raz a navždy a skúste naše tipy na zábavné raňajky a desiate, na ktoré sa vaše deti budú tešiť.

Čítajte viac...

Celiakia a štart do nového školského roka

Celiakia a štart do nového školského roka

06.09.2022 08:00:00 351 Komentáre: 0

Prvý školský deň je novou etapou v živote každého dieťaťa. Deti sa tešia na nových spolužiakov a zážitky, na druhej strane majú aj strach z nového prostredia. Rodičia to taktiež nemajú ľahké. Pre niektorých rodičov a ich deti, ktoré trpia celiakiou, môže byť však toto obdobie náročnejšie, ako pre iných. Prečítajte si rady a tipy pani doktorky pri nástupe detí s celiakiou do školy.

Čítajte viac...

Medzinárodný deň celiakie  16.5.2022

Medzinárodný deň celiakie 16.5.2022

23.05.2022 07:00:00 446 Komentáre: 0

Vedeli Ste, že každý rok 16. mája oslavujeme Medzinárodný deň celiakie? Ak nie, poďte sa pozrieť, ako sme ho spolu s Vami oslávili tento rok v Martine.

Čítajte viac...

Máj mesiac celiakie

Máj mesiac celiakie

28.04.2022 08:13:18 342 Komentáre: 0

Celiakia je veľmi časté autoimunitné ochorenie spôsobené lepkom (gluténom). Na svete stále pribúda množstvo pacientov s týmto ochorením a relevantných informácii je stále málo. Mesiac máj je každý rok venovaný práve tomuto ochoreniu a šíreniu povedomia o ňom. Ak máte pocit, že lepok je Váš úhlavný nepriateľ, neváhajte a prečítajte si o celiakii a ďalších ochoreniach spojených s lepkom viac na našom blogu.

Čítajte viac...

Laktózová intolerancia a celiakia: ako súvisia?

Laktózová intolerancia a celiakia: ako súvisia?

06.04.2022 09:45:00 528 Komentáre: 0

Schopnosť ľudského organizmu stráviť mlieko v dospelom veku zmenila nielen stravovacie návyky, ale aj spoločnosť na celé stáročia. Ešte pred 10 000 rokmi totiž nikto, kto prekročil detský vek, nedokázal spracovať mliečny cukor, nazývaný laktóza. O tom, kedy a ako sa táto dispozícia – známa ako perzistencia laktázy alebo tolerancia laktózy – objavila, sa v odborných kruhoch živo diskutuje. Jedno je isté: ak vypijete pohár mlieka a nie je vám nevoľno, patríte medzi 35 % svetovej populácie a najpravdepodobnejšie pochádzate z Európy. Všetci ostatní trpia menšou či väčšou laktózovou intoleranciou.

Čítajte viac...

Celiakia a ochorenia pečene

Celiakia a ochorenia pečene

11.03.2022 10:00:00 605 Komentáre: 0

Vedeli Ste, že pečeň je najväčším vnútorným orgánom v našom tele? O jej funkcii a ďalších zaujímavostiach sa dozviete v článku. Aké sú najčastejšie ochorenia pečene a ktoré sú prepojené s celiakiou Vám v článku prezradí pani doktorka.

Čítajte viac...

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Sviatok 1 8 maj